În perioada 17-20 septembrie, aproximativ 500 de militari, șase nave și un elicopter au participat la activități de instruire în raioane maritime, împreună cu militari din Forțele Aeriene, acțiuni care fac parte din exercițiul TOMIS 19.11.II.

Exercițiul tactic se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție a militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre, contribuind la asigurarea unei posturi robuste de descurajare și de apărare, la granița de est a Alianței Nord-Atlantice.

TOMIS 19.11.II s-a desfăşurat în zona Capu Midia și a cuprins misiuni de foc, trageri de luptă executate de militarii din Forțele Navale române, lansări de rachete sol-aer, executate de militarii din Forțele Aeriene române, precum și misiuni de interdicție maritimă, realizate de militarii din Forțele Navale române și cei de la Garda de Coastă.

Gruparea navală care a participat la exercițiul TOMIS 19.11.II a fost alcătuită din fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Horia Macellariu, dragoarele maritime Locotenent Lupu Dinescu şi Locotenent Dimitrie Nicolescu, nava purtătoare de rachete Lăstunul și remorcherul maritim Viteazul. De asemenea, la misiuni au participat un elicopter Puma Naval şi dispozitive mobile de lansare.

Concomitent, în mediul cibernetic, structurile participante au desfășurat misiuni de supraveghere radiotehnică a litoralului românesc și a raioanelor maritime de tragere, precum și exerciții de război electronic.

În timpul exercițiului, elevii de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu s-au antrenat cu echipajele fregatei Regele Ferdinand, dragorului maritim Locotenent Dimitrie Nicolescu și corvetei Contraamiral Horia Macellariu.

Fiecare dintre viitorii maiștri militari s-a pregătit, sub atenta îndrumare și supraveghere a cadrelor militare, în specialitatea pe care o studiază. Fie că este vorba despre cart la timonă, cart la stația radio, cart la motoare sau cart la radiolocație, fiecare elev militar a avut ocazia de a intra în contact cu tehnica și aparatura de la bord pentru a-și pune în aplicare cunoștințele acumulate.

Cel mai important aspect al pregătirii este acela că elevii militari au avut ocazia de a se antrena în condiții reale de luptă, fapt care nu le stimulează doar bagajul de cunoștințe, ci și ambiția și responsabilitatea. Experiența îi va ajuta pe tineri să pună în aplicare o parte din teoria acumulată la orele de curs, să se familiarizeze cu tehnica de la bordul navelor de luptă și să cunoască principiile după care funcționează un echipaj.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu