În cadrul cursului pentru formarea subofițerilor în activitate, în specialitatea vânători de munte, aflat în desfăşurare în Baza de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, la instrucţia alpină şi la cunoaşterea munţilor am avut de efectuat trei marşuri, având ca scop inițierea noastră în trei masive muntoase: Piatra Mare, Piatra Craiului şi Bucegi.

Această activitate s-a desfăşurat sub îndrumarea maiorului Viorel Burlacu, care ne-a ajutat să ne atingem scopul oferindu-ne sfaturi, încurajându-ne, ridicându-ne moralul.

Foto: Florin Nănescu

Muntele reprezintă un loc deosebit, unic, ce impune respect, un loc ce trebuie abordat cu o atenţie sporită pentru a duce traseul la bun sfârşit. Pentru o ascensiune pe munte trebuie să avem în vedere planificarea şi organizarea turei în condiţii sigure respectând câteva reguli: să-ți planifici traseul pe care intenţionezi să te deplasezi, să acumulezi cât mai multe informaţii, să ai un echipament adecvat, să ai prezenţă de spirit şi o condiţie fizică bună, să conştientizezi care sunt pasajele dificile şi să ai soluţii pentru abordarea lor.

Îndeplinirea obiectivelor ne-a motivat şi ne-a demonstrat că suntem capabili de multe realizări, ne-a întărit încrederea în forţele proprii, ne-a ajutat să ne creăm o imagine mai clară despre ascensiunea pe munte şi ce presupune acest lucru, am conştientizat faptul că doar lucrând în echipă şi fiind uniţi, adăugând şi respectul acordat naturii, putem ajunge la îndeplinirea obiectivelor planificate.

Foto: Florin Nănescu

Intenţia de a atinge Vârful Ascuţit din masivul Piatra Craiului a constituit o nouă provocare, întrucât era vorba despre un alt grad de dificultate comparativ cu precedentul traseu din masivul Piatra Mare, ceea ce necesita o implicare totală şi folosirea tuturor abilităţilor noastre.

Îndeplinirea obiectivului a însemnat pentru o parte din noi atingerea primului vârf de peste 2000 de metri! Dificultatea traseului a fost generată de ascensiunea pe pante înclinate, totul culminând cu creste foarte abrupte. Tocmai acest lucru a conferit traseului un aspect foarte spectaculos.

Foto: Florin Nănescu

Traseul urmat în masivul Bucegi a fost destul de solicitant datorită itinerariului lung şi variat, fiind presărat cu obstacole ce trebuiau depăşite. Punctul culminant al acestei ascensiuni a fost constituit de traversarea Hornului Mare de la Mălăieşti, pe care am efectuat-o având echipament adecvat, printre altele numărându-se colţari şi pioleţi – instrumentele de lucru nelipsite alpiniştilor. Şi acest detaliu a constituit o premieră pentru majoritatea dintre noi, această traversare fiind posibilă în urma unei pregătiri serioase.

Impresiile colective rămase după îndeplinirea obiectivelor au fost generate de spectaculozitatea şi diversitatea traseelor, de forţa opozantă a munţilor, de frumuseţea copleşitoare a peisajelor, de observarea faunei şi florei, în masivul Bucegi având privilegiul de a vedea mai multe capre negre.

Totodată, ne-am cunoscut şi potenţialul propriu, ne-am autodescoperit limita de curaj, surprinşi noi înşine că suntem capabili de atât de mult, capacitatea de efort, am înţeles că psihicul nostru ne generează curajul, voinţa, motivaţia – virtuţi cu care poţi realiza lucruri şi atunci când pare imposibil sau când îţi spui Nu pot!

Traseele urmate au cuprins și obiective turistice iar peisajele superbe ne-au captat atenţia şi ne-au insuflat dorinţa de a repeta experienţele.

Foto: Florin Nănescu

Printre acestea putem enumera Canionul 7 Scări, foarte spectaculos, ce necesită o atenţie deosebită în abordare, şi Vârful Piatra Mare, impresionant prin imaginea panoramică, fiind şi primul vârf atins de noi în aceste ascensiuni montane menite iniţierii în cunoaşterea munţilor.

Dificultatea traseului din Masivul Piatra Craiului a constituit o experienţă deosebită, fiind impresionant prin abrupt, prin înălţime. În masivul Bucegi am avut parte de peisaje superbe, traversarea Hornului Mare de la Mălăieşti fiind o experienţă de neuitat, moment de referinţă al celor trei marşuri.

Masivul Bucegi ne-a oferit posibilitatea de a atinge şi un vârf de peste 2500 de m, Vârful Omu, pe platoul Bucegi având posibilitatea de a vedea Crucea Eroilor Neamului, cunos­­­cută şi sub numele de Crucea Caraiman, fascinantă prin maiestuozitatea dimensiunilor sale şi prin încărcătura istorică, şi tot aici am putut observa şi Vârful Coştila, unde este amplasat releul.

Datorită activităţilor desfăşurate în cadrul cursului de specializare, pe care le-am depăşit cu brio, am realizat că arma vânători de munte este una pe cât de grea, pe atât de interesantă, ce presupune activităţi pe care nu oricine le poate duce la bun sfârşit. În concluzie, suntem mândri că avem privilegiul de a face parte din rândul purtătorilor beretei verzi.

Fruntaș Florin Nănescu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu