Poligonul Cârțișoara, județul Sibiu.

Tactica de artilerie, suportul cunoştinţelor transpuse în luptă.
Foto: Eugen Mihai

Dis-de-dimineață, tunetele gurilor de foc se fac auzite de la zeci de kilometri depărtare. Este, de fapt, o zi de instrucție pentru sublocotenenții și maiștrii militari aflați la cursul de bază în cadrul Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin Luptă General Eremia Grigorescu. Pentru ei nu este prima tragere, dar cu toate acestea emoțiile sunt aceleași. Pregătirea este importantă, țintele trebuie lovite, iar rezultatele trebuie să fie pe măsură.

Servanții înşurubează focoasele la proiectilele explozive.
Foto: Eugen Mihai

Mi-am ales arma artilerie încă la începutul academiei, ne spune sublocotenentul Alexandra Denisa Apostol, zâmbind. Motivele acestei alegeri sunt multiple: Este o armă puternică, de mare precizie, fiind și principala armă de sprijin în Armata României, ne explică tânăra care tocmai a comandat o ședință de tragere.

Întâiul şi al doilea, două proiectile vijelie, încărcaţi!
Foto: Eugen Mihai

Antrenamentele din Cârțișoara au un scop bine definit: perfecționarea deprinderilor practice după ce cursanții au exersat teoretic, au învățat procedeele și s-au familiarizat cu documentele ce trebuie întocmite. Înainte de a ajunge în poligonul Cârțișoara, cursanții s-au familiarizat cu tehnicile în poligonul redus existent în Școala de Aplicație pentru Unități Sprijin Luptă General Eremia Grigorescu din Sibiu.

Comandanții de secție sunt la posturi.
Foto: Eugen Mihai

Pentru sublocotenentul Aurel Beldea, antrenamentele reprezintă o modalitate de a deveni stăpâni pe situație. Artileria este o armă complexă, întrunind atât procedee specifice de infanterie, cât și cunoștințele despre armamentul greu de calibru mare și, mai mult decât atât, procedeele de cercetare în teren, ne explică tânărul sublocotenent.

Înălţător 14, perforant, foc!
Foto: Eugen Mihai

Orice clipă de slăbiciune poate reprezenta un eșec. Ca să poți profesa în această armă trebuie să ai tărie de caracter, să știi să-ți comanzi camarazii și, mai ales, să poți să faci față zgomotului infernal produs de gurile de foc.

Înainte de tragerile reale, în poligonul redus se dă testul artileriștilor.
Foto: Eugen Mihai

Această pregătire este în special practic-aplicativă, teoretică, dar majoritatea orelor se desfășoară în teren, în laboratoare, în poligoane reduse și la simulatoarele pe care le avem la tehnica de artilerie, ne-a explicat colonelul Georgel Oprean, comandantul Centrului de Instruire pentru Luptă și Artilerie Antiaeriană.

Despre autor

Ilinca Mădălina

Lasă un comentariu