În spațiul (aparent) neconvențional al Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj- Napoca a avut loc, marți, 17 iulie, vernisajul expoziției Aviația Română în Războiul de Reîntregire a României, organizată de Asociația Română pentru Istoria Aeronauticii Cluj.

De fapt, nu se putea găsi un loc mai potrivit pentru exponatele (machete ale diferitelor avioane și elicoptere) și standurile de prezentare (fotografii, copii ale unor articole de presă și ordine militare din perioada Marii Uniri și descrieri ale evenimentelor acelei vremi) ale unei expoziții cu tematică aeronautică, fie chiar și istorico-militare, decât incinta atât de tranzitată a aeroportului civil.

Foto: Cristina Toma

În cadrul deschiderii oficiale a expoziției, profesorul Damian Todiță a prezentat un subiect mai puțin cunoscut din zilele de frământări și organizare care au premers datei de 1 decembrie 1918, respectiv Zborul Marii Uniri, realizat de armata română la ordinul lapidar, dar plin de semnificație al autorităților naționale române dispuse la Iași: Pregătiți un avion care să aterizeze la Blaj. Pasagerul sosind, va da lămuriri.

Misiunea urma să se execute într-un context operațional dificil și periculos, având în vedere statutul Transilvaniei, sub dominație austro-ungară. Ordinul a fost dat în seara zilei de 18 noiembrie 1918, pasagerul fiind căpitanul Victor Precup, sosit la îmbarcare câteva zile mai târziu, la 23 noiembrie.

Acesta transporta un sac cu manifeste, însă în gentuța sa se găseau răspunsurile oficiale ale autoritățile române la documentele transmise de unioniștii ardeleni pentru realizarea Unirii Transilvaniei cu România.

Foto: Cristina Toma

Restul… este o frumoasă poveste de succes din istoria aeronauticii militare și a istoriei noastre naționale pe care puteți să o redescoperiți la expoziția Aviația Română în Războiul de Reîntregire a României, de la Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca.

Activitatea expozițională din această perioadă a Asociației Române pentru Istoria Aeronauticii Cluj se înscrie în seria de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și poartă semnătura neobositului comandor de aviație (r) Laurențiu Buzenchi, unul dintre promotorii faptelor de arme ale aviației militare românești.

Maior Dan Crișan

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu