Peste 1.000 de militari şi nouă nave ale Forţelor Navale române şi ale unor aliaţi NATO au participat, în perioada 21-27 octombrie, la Fall Storm 19.

Unul dintre cele mai importante exerciţii multinaționale organizate pe teritoriul Dobrogei şi pe Marea Neagră, Fall Storm 2019 a fost planificat, organizat și condus de Componenta Operațională Navală din subordinea Statului Major al Forțelor Navale și s-a înscris în sfera planului de măsuri de asigurare imediată al NATO, adoptat la Summitul Alianței de la Varșovia în anul 2016.

De asemenea, scenariul exerciţiului a avut la bază elementele unei operaţii de apărare colectivă, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington, iar cadrul tactic a presupus un raid amfibiu, desfăşurat în condiţiile unei ameninţări hibride cu forţe convenţionale şi paramilitare.

Implicând toate categoriile de forţe ale Armatei României, care au colaborat cu elemente ale unor structuri din sistemul naţional de apărare, exerciţiul a urmărit creşterea interoperabilităţii, perfecţionarea capacităţii de planificare şi conducere a forţelor de nivel întrunit, multinaţional şi interinstituţional.

Trebuie precizat că la Fall Storm 19, care s-a desfăşurat la Centrul Naţional de instruire pentru Apărare Antiaeriană (CNIApAA) de la Capu Midia şi în apele teritoriale şi internaţionale ale Mării Negre, a luat parte și Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group 2) la care România participă cu DM25 – Locotenent Lupu Dinescu, alături de nave din Bulgaria, Spania şi Italia.

Participarea Forţelor Terestre române  a presupus prezența a două plutoane din Batalionul 341 Infanterie Constanța, din Brigada 9 Mecanizată Mărășești.

La rândul lor, Forţele Aeriene române  s-au alăturat exerciţiului cu două avioane de vânătoare MiG-21 LanceR și cu un elicopter IAR-330 şi o aeronavă C-27 J Spartan, pentru secvenţele de evacuare medicală.

În cadrul Fall Storm 19, Forțele Navale române au participat cu corvetele Amiral Petre BărbuneanuContraamiral Horia Macellariu, nava rapidă de scafandri Venus și două remorchere de radă și port, o companie din Regimentul 307 Infanterie Marină și un detașament de scafandri.

De asemenea, Garda de Coastă a fost prezentă cu o navă de patrulare.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu