În perioada 11-22 februarie, structurile de cercetare ale Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt au executat instrucție specifică în Munții Tarcăului.

Foto: Lucian Irimia

Instrucția montană este esențială pentru cercetași. Ca în fiecare an, Munții Tarcăului au fost o gazdă primitoare pentru cavalerii rozei vânturilor de la Brigada 15 Mecanizată. Pe creste, pe văi, pe lângă pâraiele înghețate, pe zăpadă, la umbrele falnicilor brazi, cercetașii s-au antrenat intens.

Foto: Lucian Irimia

În prima săptămână, militarii s-au pregătit la instrucția pe schiuri, au experimentat condițiile de trai în izolare, au supraviețuit în condiții extreme, au studiat și aplicat elemente de topografie militară. Au desfășurat multe exerciții tactice, marea provocare fiind temperaturile scăzute și zăpada înghețată, precum și terenul greu accesibil.

Foto: Lucian Irimia

Diminețile începeau cu ajustarea echipamentului de schi, apoi se executa instrucția de front cu acestea. Urmau urcări, coborâri ale pantelor pe schiuri și marșuri istovitoare cu tot echipamentul pe militari.

Foto: Lucian Irimia

În tabăra de instruire erau și experimentați, dar și începători. A fost și un transfer real de experiență. La umbra cetinei de brad, s-au învățat multe din secretele meseriei de cercetaș. Militarii s-au antrenat inclusiv la executarea tragerilor cu armament ușor de infanterie de pe schiuri și la folosirea UAV Raven (avioane fără pilot).

Foto: Lucian Irimia

Au fost zile și nopți de antrenament, unde a curs multă transpirație, în ciuda temperaturilor scăzute. Au fost marșuri de 20 și 40 de kilometri presărate cu numeroase momente tactice. Au fost ambuscade, raiduri, puncte de observare. Meseria de cercetaș militar nu este pentru oricine, iar muntele cerne potențialii doritori.

Foto: Lucian Irimia

Am fost alături de ei câteva zile. I-am văzut la lucru. Dar nu i-am descoperit întotdeauna cu obiectivul aparatului de fotografiat. Erau camuflați perfect, erau una cu natura.

Foto: Lucian Irimia

Am fost lângă ei atunci când au organizat ambuscade și raiduri. I-am privit cum se furișau discret până la obiectiv, cum comunicau prin semne și semnale, cum se înțelegeau doar din priviri. Păreau niște fantome prin Munții Tarcăului!

Foto: Lucian Irimia

Trecând neobservați, cercetașii acționau rapid și letal, îndeplinind misiunea. Stăteau nemișcați ore întregi pentru a-și atinge obiectivele. S-au reluat exercițiile atunci când nu au ieșit așa cum au fost planificate, pentru că lor, cavalerilor rozei vânturilor le place perfecțiunea.

Foto: Lucian Irimia

Profesia lor este una specială. Este mult de învățat și apoi de aplicat. Și da, trebuie să fii făcut pentru a fi cercetaș! Pregătirea doar șlefuiește caractere.

Foto: Lucian Irimia

Alături de cercetașii ieșeni au fost și camarazii de la Baza 3 Logistică Zargidava de la Roman, ce se află la început de drum în această specialitate militară.

Foto: Lucian Irimia

Cercetașul observă, raportează date și informații. Doar când primește misiunea de a organiza o ambuscadă, un raid intră în contact cu inamicul.

Aici, în Munții Tarcăului, marea provocare pentru militari a fost supraviețuirea la temperaturi sub zero grade, într-o izolare aproape perfectă, ca mai apoi să desfășoare acțiuni tactice și să-și îndeplinească obiectivele operaționale, a declarat șeful informațiilor Brigăzii 15 Mecanizată, locotenent-colonel Emanuel Ciobanu.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu