În presa scrisă veche, al cărei tributar recunosc că sunt, se utiliza, acum câteva decenii, o formulă mai degrabă de încheiere: fără cuvinte! Se dorea, astfel, o sinteză indescriptibilă în cuvinte, dar plină de esență.

De această dată, cel puțin din punctul de vedere al celui care semnează acest exercițiu jurnalistic, formula propune o intrare abruptă într-un subiect cu multiple fațete, din păcate toate dureroase și care pot fi dezvoltate, ca idee, pe cel puțin trei paliere distincte.

Primul ar fi că echipa de fotbal a CSA Steaua București a ratat, a doua oară consecutiv, promovarea în Liga a III-a.

Sigur, nu era o certitudine promovarea nici în cazul în care în Regie, militarii făceau egal cu Carmen. Ar mai fi fost oricum barajul interjudețean cu Mostiștea Ulmu. Aici ar fi de spus că greșelile sezonului trecut, când Rapidul i-a lăsat pe roș-albaștri în plan secund, nu au fost înțelese. Deloc înțelese.

Iar dacă Rapidul era o scuză (buget, tradiție, suporteri), acum niciuna din dovezile irefutabile prezentate în vară, nu mai are fundament. Carmen, merituoasa campioană municipală, nu a fost cu nimic mai presus decât Steaua, la nivel managerial. Cel puțin pe hârtie…

Ar trebui acceptată situația și realitatea. Lăcătuș este extrema dreaptă de glorie, însă nu acel Lăcătuș antrenează, ci unul care are demonstrații fragile de antrenorat. Oricum, cu blazonul unui ex-tehnician de primă ligă, care a acceptat să coboare la municipală, Fiara nu are nicio scuză și este, așa cum el însuși a declarat, principalul vinovat. Mai folosește cuiva patetica asumare a vinei?

Lui Lăcătuș i-a convenit de minune discursul tipic unui învingător, în care el s-a raliat altor voci din Ghencea, care au clamat sus și tare că nu este nevoie de întocmirea unui Plan B, de activat măcar la nivel de comunicare, în cazul unei nereușite a echipei de fotbal. Din păcate, ipoteza exclusă cu desăvârșire de factorii decizionali a căpătat confirmare duminică după-amiază, în Regie.

În al doilea rând, este vorba despre o greșeală de abordare la nivel macro. Atât din partea emitentului de mesaj, cât și, evident, din partea receptorului.

Nu îmi explic de ce fotbalul, secție recent înființată la CSA Steaua București, subsumează celelalte secții, performanțe, obiective etc., totuși, promovarea în Liga a III-a la fotbal ar fi fost o performanță incomparabilă cu a oricăreia dintre celelalte zeci de secții ale clubului militar. De ce?

Prezența Stelei în Liga a III-a la fotbal este mai importantă, spre exemplu, decât medaliile obținute de canotorii steliști, în același weekend, la Campionatele Europene din Elveția?

Sunt de acord că fotbalul este un boom de imagine și atrage magnetic, la un loc cât toate celelalte sporturi. Sunt însă de acord și că filosofia de bază a unui club, Steaua, cu tradiție de peste șapte decenii, n-are voie să se rezume la un eșec de mică amploare raportat la pretențiile istorice.

Nu este vreo problemă că s-a dat prioritate secției de fotbal, în speranța închiderii disonanței de idei SteauaFCSB. Din contră. Însă nici să faci înmormântare că nu ai urcat în Divizia C, când altora le cântă imnul, nu este corect.

Steaua, ca organizație sportivă militară, are o altă valoare socială și o altă responsabilitate asumată, pentru români și pentru militarii români. Imaginile din Regie sunt doar un nedorit derapaj de la conduita impusă din 1947 încoace.

În al treilea rând, se cuvine tot respectul pentru suporteri. Ei chiar au devenit sponsori, plătind din buzunarul lor pentru echipa de fotbal, sub forma unor cotizații devenite sponsorizări. Este dreptul lor, pe care l-au transformat, cumva, într-o obligație morală.

Cu toate acestea, nimic nu îți dă dreptul să recurgi la acte de violență și de huliganism. Stewarzi, inclusiv cel rămas cu pantalonii în vine, erau acolo la muncă, nefiind o forță inversă pentru galerie. Jandarmii la fel, iar grupările politice împotriva cărora s-a scandat parcă nu au jucat.

Galeria Stelei a fost furioasă. Pe bună dreptate. Sunt de acord cu gestul simbolic de dezechipare a unor fotbaliști duzinoidali, care altădată nici de copii de mingi prin Ghencea nu ar fi fost buni.

Înțeleg, până la un punct, furia care s-a abătut asupra scaunelor și a altor mijloace fixe de pe bătrânul Stadion Regie. Înțeleg și dorința lor de a arde aceste etape prin ligile inferioare și de a revedea Steaua sus, acolo unde îi este locul. Sunt dispus, deoarece într-un colț de suflet și eu am rămas suporter, să înțeleg și să încerc să explic multe comportamente.

Nu admit sub nicio formă violența, fizică sau verbală, gândindu-mă doar că unul dintre cei vătămați ar putea fi un apropiat al meu. Știu, este o dovadă acerbă de egoism. Încercați însă a mă contrazice cu argumente bine fundamentate.

Este justă ipoteza conform căreia, în secolul al XXI-lea, sporturile se împart între fotbal și altele, de unde și interesul enorm pentru buclucașa sferă. Una care, în viitorul sezon, își va rostogoli nuanțele roș-albastre tot pe tăpșane. Dar fotbaliștii dezbrăcați sunt ultimii vinovați. Până la ei sunt alții, a căror răspundere ar trebui bine argumentată în fața suporterului care plătește bilet, cotizație și, uneori, ia bătaie.

În viața unui club de dimensiunile Stelei, sinusoidele pot apărea și este natural să apară. Pe suporteri i-aș invita să citească un pic de istorie și să vadă cu câtă trudă, în epoci cu mult mai puțin pretențioase, s-a creat brandul Steaua. Nu doar prin fotbal, dar cumva centrat în jurul fotbalului.

Răbdarea este însă o definiție desuetă în ziua de azi. Iar de acest lucru sunt culpabili suporterii, desigur, dar și cei care le-au întreținut optimismul prea ridicat, care nu admitea, în locul realității, un Plan B, de avarie.

Ar fi, desigur, mai multe de spus, dar probabil că sunt destule și aici. Acesta (nu) este un eșec! Primele consecințe sunt că Steaua, probabil, va juca finala Cupei României, faza municipală, fără galerie în tribune. La meciul acesta și posibila trambulină spre fotbalul mare s-a gândit cineva după meciul cu Carmen?

Al vostru, jovial și regulamentar

  • Cristi Frisk

 

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu