Studioul de Arte Plastice al Armatei a vernisat, luni, 11 februarie, expoziția Farmecul peisajului, la Galeria Artelor a Cercului Militar Național.

Artiștii plastici ai studioului vă invită să le admirați creațiile marcate de o cromatică aparte, indiferent de anotimpul surprins pe șevalet, până la sfârșitul acestei săptămâni.

Cătălin Gâdei.

Cu acest prilej, au fost comemorați artiștii plastici Gheorghe Ioniță și Ion Țolaș și au fost înmânate însemnele omagiale In memoriam familiilor acestora de generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului logistic întrunit, din partea instituțiilor de cultură din Armata României.

Bela Kromer.

Preoții militari Georgian Mocanu și Iulian Iliescu au susținut un serviciu religios, acompaniați magistral de grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.

Valentin Macarie.

Artist proteic, polivalent, cu o forță de muncă și de creație remarcabile, Gheorghe Ioniță a abordat cu dăruire aproape toate genurile artei, pictura și grafica de șevalet, arta monumentală, sculptura, arhitectura de ambient, putând trece cu ușurință, aplomb și har de la un registru la altul, reformulându-și de fiecare dată demersul artistic cu aceeași vigoare și forță expresivă.

– Valentin Tănase

Paul Atanasiu.

Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, a amintit publicului rolul și importanța instituției în care și-au desfășurat activitatea nume importante ale artei plastice românești și a evocat, emoționat, contribuția celor doi artiști comemorați, Gheorghe Ioniță și Ion Țolaș, la îmbogățirea patrimoniului armatei și a Colecției de Artă Contemporană Românească a Cercului Militar Național.

Valentin Tănase.

Operele lor se regăsesc în numeroase colecții din țară și din străinătate și rămân, pentru totdeauna, în memoria afectivă a prietenilor, a tuturor iubitorilor de frumos.

Ion Țarălungă.

De-a lungul îndelungatei sale activități de creație, Ion Țolaș a fost mereu factorul de echilibru, stabilitate și coeziune al întregului colectiv al Studioului de Arte Plastice al Armatei. Spirit liric, sensibil cu un înăscut har cromatic, artistul a dovedit o vocație specială pentru peisaj și natură statică, fără a neglija celelalte mari teme ale picturii.

– Valentin Tănase

Marcel Chițac.

A luat cuvântul președintele Societății Scriitorilor Militari, poetul Liviu Vișan, iar medalioanele muzicale realizate de violonistul Stelian Ungureanu, directorul Ansamblului Artistic al Armatei, au încântat publicul prezent la Galeria Artelor.

George Grigorescu.

Peisajele ce compun expoziția dau la iveală o bine-venită energie stenică, reliefând variate aspecte demne de a fi admirate. Întâlnim detalii care pot fi înscrise într-o veritabilă paradigmă a temperanței.

Albin Stănescu.

Lucrările artiștilor Studioului de Arte Plastice al Armatei oglindesc stări caracterizate de puritate, filon situat în orizontul idilicului. Succesiunea anotimpurilor și particularitățile fiecăruia sunt redate prin intermediul ochiului estet, fiind surprinse particularități inedite.

Gheorghe Ioniță.

Spectacolul cromatic are un rol special. Prezența anumitor peisaje citadine pare că invită la descoperirea burgurilor reprezentate. Expoziția Studioului de Arte Plastice al Armatei reușește să ne racordeze la esențele mereu benefice naturii, salutară abordare estetică a mediului înconjurător.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu