Cea de-a șaptea ediție a Jocurilor Mondiale Militare CISM s-a încheiat, iar flacăra evenimentului, simbolistică olimpică, a fost stinsă. Pentru prima dată în istoria jocurilor, competiția s-a desfășurat în același oraș și tot pentru prima dată a fost construit satul sportivilor. Competiția a adunat la start peste 9.000 de participanți din 109 țări.

Desfășurarea evenimentului a fost meticulos pregătită, iar facilitățile puse la dispoziție și serviciile oferite au întrecut orice așteptări, ceea ce l-a făcut pe președintele Consiliului Internațional al Sporturilor Militare, colonelul Piccirillo, să transmită cuvinte de laudă organizatorilor: Lupta pentru pace a chinezilor, precum și conceptele de unitate și prietenie, au fost transmise lumii prin succesul Jocurilor Mondiale Militare.

Scopul acestei competiții militare internaționale a fost prietenia sportivă, alte nume asociate competiției fiind Jocurile Olimpice Militare sau Jocurile Păcii.

Una dintre temele ceremoniei de închidere a Jocurilor Mondiale Militare a fost sublinierea elementelor culturale Jing Chu și ilustrarea modului în care cultura locală se integrează în civilizația internațională. Wuhan, orașul-gazdă al Jocurilor Mondiale Militare, capitala provinciei centrale a Chinei, Hubei, este leagănul culturii Chu.

Regatul Chu, semnificativ pentru istoria Chinei,  a avut o perioadă de cultură înfloritoare și a creat o civilizație splendidă, incluzând modelarea bronzului, tricotarea și broderia din mătase, lucrări de lac, poezii fantastice, muzică melodică, dansuri fermecătoare și pictură imaginativă. Spectacolele ceremoniei de închidere au transmis cea mai de preț temă din filozofia războiului chinez: esența folosirii forței este de a opri războiul.

Dintre cele 109 țări participante la cea de a șaptea ediție a Jocurilor Mondiale
Militare CISM, Franța a primit premiul pentru Fairplay. În cadrul ceremoniei de închidere, colonel Dorah Mamby Koita, secretarul general al Consiliului Internațional Sportiv Militar (CISM), a oferit premiul delegației franceze.

Franța a câștigat 13 medalii de aur, 20 de argint, 24 de bronz la cele 25 de sporturi la care a concurat, fiind pe locul al patrulea  în clasamentul națiunilor, dar și prima țară europeană din ierarhie.

Următoarea ediție a Jocurilor Mondiale Militare de vară va avea loc la Bogota, în Columbia, în anul 2023. Până atunci, în 2020, la St. Petersburg (Rusia) va avea loc ediția Jocurilor Mondiale Militare rezervată cadeților, iar în 2021, la Berchtesgaden (Germania) se va desfășura o ediție de iarnă a Jocurilor Mondiale Militare.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu