Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, a susţinut sâmbătă,10 noiembrie, concertul intitulat Marea Unire nu se uită niciodată.

Sala Radio a găzduit, weekendul trecut, un concert mai puţin obişnuit pentru publicul fidel, iubitor de muzică clasică. În locul fracului, scena a fost ocupată de uniforme militare de ceremonie şi port popular, iar impactul vizual a fost urmat de surpriza sonoră – muzica folclorică.

Protagonişti au fost instrumentiştii Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Serviciului Muzicilor Militare şi Comandamentului Logistic Întrunit.

Acest concert este dedicat Centenarului Marii Uniri. Vrem să aducem în atenţie, la cei 100 de ani împliniţi, că muzicile militare sunt de veghe la hotarele muzicii româneşti. Numele acestui concert are obârşie în videoclipul pe care l-am filmat în prima parte a acestui an, un proiect frumos, de suflet, cu Viorica Macovei şi Muzica Reprezentativă, a explicat colonelul Aurel Gheorghiţă, şeful Serviciului Muzici Militare şi inspector al acestei arme.

La spectacol au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ionel Ciucă, și comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent Cătălin Zisu.

Sub bagheta dirijorilor colonei Aurel Gheorghiţă şi Liviu Voicu, şi cu sprijinul unor solişti de marcă ai scenei muzicale româneşti, precum Viorica Macovei, Veta Biriş, Dinu Iancu Sălăjeanu, Gelu Voicu şi tânăra naistă Mădălina Lupu, instrumentiştii militari au pus la punct un program artistic adecvat cinstirii desăvârşirii unităţii naţionale, cu lucrări originale şi aranjamente ale compozitorilor Dumitru Eremia, Ionel Croitoru, Alexandru Butnariu, Ionel Banu și Gheorghe Hutu.

Este o bucurie de nedescris pentru Serviciul Muzici Militare să îi invite pe toţi cei care sunt iubitori de muzică bună, neaoş românească, la un spectacol pe care îl facem din suflet, cu toată dragostea pentru poporul român, pentru cei care sunt alături cu mintea şi sufletul de muzica militară şi folclor, a declarat, înainte de începerea concertului, colonelul Aurel Gheorghiţă.

Soliştii de muzică populară, de nai şi caval, acompaniaţi de orchestra de suflători, s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor cu această abordare diferită pe scena lăcaşului de cultură al Radiodifuziunii Române. Cel puţin asta a sugerat reacţia publicului, format din oameni de toate vârstele, militari şi civili, care au aplaudat îndelung prestaţia muzicienilor.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu