Normele privind organizarea şi desfăşurarea admiterii la cursurile pentru formarea pe filiera indirectă a ofiţerilor și subofiţerilor în activitate, 2019-2020, au fost emise de Direcţia generală management resurse umane (DGMRU) și au fost aprobate prin Dispoziția nr. 9 din 5 martie. Cei interesați să afle mai multe detalii pot accesa site-ul DGMRU, la secțiunea învățământ militar.

Pentru formarea pe filiera indirectă a ofiţerilor, se vor organiza cursuri pentru specialitățile: Educație fizică, Finanțe-contabilitate, Justiție militară, Construcții, Psihologie, Intendență, Medicină generală, Inginer de sisteme și echipamente informatice și automatizarea conducerii organizațiilor militare.

Pentru formarea pe filiera indirectă a subofiţerilor, se vor organiza cursuri pentru specialitățile: Sanitar, Muzici militare, Construcții, Auto și mecanic conductor TAB, Comandant și mecanic conductor tancuri și autotunuri, Geniu, Gestionar, Apărare CBRN, Cercetare CBRN, Infanterie, Cercetare, Artilerie și rachete, Informații militare, Poliție militară, Comunicații, Rachete și artilerie antiaeriană și Forțe Speciale.

Fiecare instituţie organizatoare elaborează metodologia proprie de organizare şi desfăşurare a admiterii, precum și ghidul candidatului la admitere. În pagina de față, prezentăm instituțiile organizatoare de concursuri și probele pe specialități militare. Vom reveni asupra acestui subiect cu detalii privind datele la care se vor desfășura activitățile de admitere.

OFIȚERI ÎN ACTIVITATE

 

 • Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educației fizice și sportului în armată

Specialitatea militară Educaţie fizică

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 6,00;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate, durata 180 de minute, test grilă cu 90 de itemi, din care 60 pentru pregătire de specialitate și 30 pentru legislaţie privind apărarea naţională.

 • Școala de Aplicaţie pentru Logistică General Constantin Zaharia

Specialități militare: Finanţe-contabilitate, Intendenţă, Justiţie militară, Construcţii, Psihologie

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 6,00;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate, durata 180 de minute, test grilă cu 90 de itemi, din care 30 pentru legislaţie privind apărarea naţională și 60 pentru pregătire de specialitate.

 • Institutul medico-militar

Specialitatea militară Medicină generală

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 6,00;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate în domeniul medicină generală, durata 180 de minute, test grilă cu 90 de itemi, din care 60 pentru pregătire de specialitate și 30 pentru legislaţie privind apărarea naţională.

 • Şcoala de Aplicaţie Pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei și Apărare Cibernetică

Specialitatea militară Inginer de sisteme şi echipamente informatice şi automatizarea conducerii organizaţiilor militare 

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 5,00;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate, durata 180 de minute, test cu 90 itemi, din care 30 pentru legislaţie privind apărarea naţională și 60 pentru pregătire de specialitate.

SUBOFIȚERI ÎN ACTIVITATE

 

 • Secţia de instruire și perfecţionare medico-militară

Specialitatea militară Sanitar

O singură probă de concurs: Verificarea cunoştinţelor privind pregătirea de specialitate medicală şi legislaţia în domeniul apărării naţionale – test grilă, durata 180 de minute, 90 de itemi, din care 80 pentru pregătirea de specialitate medicală și 10 pentru legislaţia specifică domeniului apărării naţionale.

 • Centrul de instruire pentru muzici militare

Specialitatea militară Muzici militare

Probe de concurs:

Teoria muzicii, cu două subprobe: test grilă de verificare a cunoştinţelor muzicale și solfegiu şi auz muzical, nota  minimă de admitere 5.00, cu pondere în media de admitere de 25%;

Recital instrumental, nota minimă de admitere 5.00, cu pondere în media de admitere de 75%.

 • Școala de Aplicaţie pentru Logistică General Constantin Zaharia

Specialitatea militară Construcţii

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 5,00;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate, durata 180 de minute, test grilă cu 90 de itemi, din care 30 pentru legislaţie privind apărarea naţională și 60 pentru pregătire de specialitate.

 • Școala de Aplicaţie pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică

Specialitatea militară Comunicaţii

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 5,00;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate, durata 180 de minute, test cu 90 de itemi, din care 30 pentru legislaţie privind apărarea naţională și 60 pentru pregătire de specialitate.

 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I

Specializări militare: Auto şi mecanic conductor TAB, Comandant și mecanic conductor tancuri și autotunuri, Geniu, Gestionar, Apărare CBRN, Cercetare CBRN, Infanterie, Cercetare, Artilerie şi rachete, Informații militare, Poliţie militară

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă  cu 45 de itemi, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 5,00, fără pondere în media de admitere;  

Verificarea cunoştinţelor la legislaţie în domeniul apărării şi pregătire de specialitate, durata 180 de minute, test grilă cu 45 de itemi, din care:  legislaţie în domeniul apărării – 15 itemi, comuni pentru toate armele și specialitățile militare; pregătirea de specialitate – 30 de itemi, specifici pentru fiecare armă și specialitate militară, astfel: pentru armele Auto, Tancuri, Geniu și Artilerie și Rachete, pregătirea de specialitate va cuprinde itemi din matematică şi fizică; pentru armele Infanterie, Poliţie militară, Apărare CBRN și Informaţii militare, pregătirea de specialitate va cuprinde itemi din legi şi regulamente militare libere la publicare; pentru arma Administraţie, pregătirea de specialitate va cuprinde itemi din economie.

 • Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale

Specialitatea militară Forţe pentru operaţii speciale /Forţe speciale

Probe de concurs eliminatorii, care nu se iau în calcul la media de admitere:

Limba engleză, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 5,00;

  Înot liber, în bazin, pe distanța de 25 m;

Urcare pe frânghie suspendată vertical, cu lungime de 7 m; se execută urcare folosind numai mâinile sau mâinile și picioarele, urcare și coborâre, fără a sări de pe coardă, la coborâre, de la mai puțin de 30 cm;

Depășire obstacol înalt tip scară, cu înălțimea aproximativă de 7 m; se execută urcare cu mâinile și picioarele, depășire ostacol și coborâre;

Depășire obstacol înalt tip năvod, cu înălțimea aproximativă de 7 m; se execută urcare pe plasă cu mâinile și picioarele, depășire ostacol și coborâre;

Verificare claustrofobie, trecerea printr-un tunel subteran cu o lungime de 15 m;  

Orientare turistică în teren pe timp de zi, folosind busola și harta.

Probe de concurs care se iau în calcul la media de admitere:
Educaţie fizică militară, probă eliminatorie, test de evaluare a nivelului de pregătire fizică care cuprinde: tracţiuni în braţe, flotări, abdomene, cros 3000 m, durata 60 de  minute, nota minimă de admitere 7,00, cu 30% pondere în media de admitere;

Verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării naţionale şi pregătirea de specialitate forţe pentru operaţii speciale, durata 180 de  minute test grilă cu 90 de itemi, din care 40 pentru pregătire de specialitate forţe pentru operaţii speciale și 50 pentru legislaţie specifică domeniului apărării naţionale, nota minimă de admitere 5,00, cu 70% pondere în media de admitere.

 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene Traian Vuia

Specialitatea militară Rachete și artilerie antiaeriană

Probe de concurs:

Limba engleză, probă eliminatorie, test grilă, durata 90 de minute, nota minimă de admitere 5,00,  fără pondere la calculul mediei de admitere;

Verificarea cunoştinţelor din legislaţia privind apărarea naţională, durata 180 de minute, test grilă cu 18 itemi din legislaţia privind apărarea naţională.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

5 comentarii

 • buna ziua . ma numesc ionut ..si as dorii sa va adresez 2 intrebari..
  1. cum as putea vedea un model de test in limba engleza ? ca sa imi fac o ideie depre ce este vorba
  1. cum pot vedea bibliografia , tematica … mentionez ca as dorii sa candidez pt postul de ofiter la specialitatea comunicatii
  va multumesc
  cu stima ionut g.

 • Unde pot găsi bibliografia pentru specialitatea educatie fizică? Mă poate ajuta cineva cu un set de teste la limba engleză?

Lasă un comentariu