Niciodată nu ai cum să fii complet pregătit pentru o schimbare majoră, însă pentru cei care au puterea de a vedea dincolo de eforturile de adaptare, schimbarea înseamnă, fără urmă de dubiu, progres.

Printre ordine de încărcare a ultimelor camioane și apeluri telefonice la capătul cărora sunt oameni care așteaptă indicații, locotenent-colonelul Cătălin Niga, șeful Secției de Instruire și Perfecționare medico-militară Focșani, din cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare București (CCȘMM), și-a făcut timp să povestească despre schimbările majore prin care trece instituția pe care o conduce.

Suntem în plin proces de mutare. Cursul începe la 26 noiembrie, iar noi intenționăm ca, la începutul lunii, să instalăm un nucleu care să funcționeze în paralel cu noi și să desfășoare toată activitatea acolo. Mai precis, Secția de Instruire și Perfecționare medico-militară se mută în garnizoana Sibiu.

Până să ne lămurim ce a dus la această decizie, am dorit să aflăm care sunt cursurile pe care le desfășoară și cui se adresează.

Misiunea de bază a acestei instituții este formarea subofițerilor sanitari pe filieră indirectă și perfecționarea pregătirii acestora. Organizăm și cursul de pregătire în a doua specialitate pentru soldații gradați profesioniști, care sunt de alte arme și specialități. Noi îi perfecționăm pentru a putea îndeplini o funcție de sanitar la una din unitățile din Armata României.

Beneficiarii instruirii sunt unitățile din cadrul Statului Major al Apărării, precum și cele din cadrul Direcției Medicale. Continuatoare a tradițiilor Școlii de subofițeri sanitari, înființată în 1966, chiar în locația actuală, instituția a trecut, de-a lungul timpului, și prin alte schimbări, una din cele mai importante având loc în anul 1997, când structura a primit denumirea de secție de pregătire și perfecționare a subofițerilor sanitari și de pregătire a ofițerilor medici în rezervă și a funcționat în subordinea Institutului Medico-Militar. Din 2014, sunt parte componentă a CCȘMM din București.

Aici se formează subofițeri sanitari pe filieră indirectă și se organizează toate cursurile de carieră de care au nevoie subofițerii sanitari pentru a evolua în carieră – cursul de plutonier, plutonier-major și plutonier-adjutant; se formează subofițeri sanitari în rezervă, se perfecționează soldați gradați profesioniști de alte arme prin cursul de pregătire în a doua specialitate și se organizează un curs de ajutor și auto-ajutor, adresat militarilor care urmează să fie dislocați în special în teatrele de operații.

Sanitar nu înseamnă asistent medical. Subofițerul sanitar trebuie să aibă competențe de asistent medical generalist, dar sanitarul soldat gradat profesionist are competențe reduse, își desfășoară misiunile în cadrul structurilor de nivel ROL 1, la unitățile operaționalizate, iar funcția de sanitar se regăsește în cadrul grupelor sanitar sau de evacuare răniți din aceste structuri.

Pentru a urma cursul de formare a subofițerilor în activitate pe filieră indirectă, cei care doresc trebuie să se adreseze birourilor de informare-recrutare din cadrul centrelor militare de sector, județene sau zonale, unde se depun dosarele de candidat. Tot acolo se face planificarea pentru probele eliminatorii, iar cei declarați admiși se prezintă la secție, pentru susținerea concursu­lui de admitere. Acesta presupune un test-grilă de verificare a cunoștințelor – 90 de itemi, din care 80 de pregătire de specialitate și 10 de legislație militară.

Pentru 2018-2019, noi am avut 74 de locuri (în creștere de la 19 locuri pentru anul anterior), toate ocupate în urma concursului de admitere. Cursul durează 17 săptămâni. Pentru 2018-2019, l-am organizat în două serii, prima serie care va începe la Sibiu, la 26 noiembrie, cu 49 de cursanți, iar cea de-a doua, formată din 25 de cursanți, va începe la 25 martie. Am ajuns la această organizare datorită mutării cursului în garnizoana Sibiu, iar condițiile de cazare și instruire la Sibiu nu ne-au permis să organizăm instruirea simultană a mai mult de 50 de cursanți, mai spune locotenent-colonelul Niga.

Cursul de formare a subofițerilor pe filieră indirectă cuprinde trei module, primul fiind destinat pregătirii militare de bază, unde cursanții dobândesc cunoștințele militare și își formează deprinderile de luptători. Cel de-al doilea modul este pe specialitatea medicală, care vizează atribuțiile de subofițer sanitar în unitățile militare sau în spitalele militare.

Tot în modulul doi, cursanții execută și o activitate de stagiu la unități și spitale militare, activitate pe care noi o considerăm cea mai importantă și se desfășoară după ce ei dobândesc cunoștințele teoretice. Acolo, practic, își verifică aceste cunoștințe și patru săptămâni care sunt alocate acestui stagiu sunt împărțite astfel: două săptămâni stagiu de unitate și celelalte două stagiu de spital, astfel încât să se familiarizeze cu ambele activități, pentru că atribuțiile sunt diferite.

Corpul secției este unul foarte valoros. Noi am încercat, în ultimii doi ani, să completăm cu oameni tineri, am făcut un schimb de generații. Oamenii au venit de la unități operaționalizate din garnizoana Focșani, care au adus un plus de valoare actului didactic. Personalul unității este împărțit, o parte este de acord cu schimbarea și doresc să schimbe garnizoana la Sibiu, o altă parte intenționează să rămână în garnizoana Focșani, din motive familiale.

Limita superioară de vârstă pentru candidații care provin din rândul civililor este de 40 de ani, iar pentru cei din rândul soldaților gradați profesioniști, 45 de ani.

Am avut și apropiați de vârsta maximă, dar sunt mulți tineri. Pentru a fi eligibili să urmeze cursul, ei trebuie să aibă competențe de asistent medical generalist. Majoritatea cursanților provine din rândul civililor, care nu au avut contact cu viața militară. Sunt foarte interesați, deschiși să învețe cât mai mult.

Cursul este destul de scurt, iar ei sunt foarte încântați de uniforma militară și abia așteaptă să încadreze diferite funcții în unitățile militare. La absolvirea cursului, sunt repartizați în funcții, după nevoile Ministerului Apărării Naționale, singurul criteriu fiind ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire.

Hotărârea privind mutarea la Sibiu a fost luată la începutul verii, însă discuții pe această tema au mai fost.

Noi funcționăm în clădiri cu bulină, acestea au fost expertizate în 2010, dar, din 2015, când s-au schimbat normele, după accidentul din Colectiv, s-a încercat găsirea unei soluții.

Pentru această mutare, sunt implicate toate eșaloanele superioare, iar în Sibiu vor funcționa în spații puse la dispoziție de Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, provizoriu, până în primăvară, când își vor muta activitatea în campusul academiei.

Vom organiza, la Sibiu, sălile de pregătire de specialitate, sunt săli de clasă unde lucrăm pe manechine, pentru a exersa acordarea primului ajutor în diferite situații. Acest lucru reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru noi, ca structură. Pentru relocarea noastră acolo, am creionat un protocol de colaborare cu Academia Forțelor Terestre, ei pot să ne sprijine pe partea de pregătire militară generală, noi putem veni cu partea de pregătire de specialitate, când au module de instruire. Este un câștig de ambele părți.

Și, vorba reclamei, viitorul sună bine! sau, cu alte cuvinte, orice schimbare aduce de la sine un suflu nou, oameni noi și, în final, realizarea planurilor cu care ai plecat la drum.

 

 

Despre autor

Andreea Motoc

3 comentarii

  • ma numesc buijor gelu plutonier adjutant principal in rezerva promotie 1973….am facut scoala militara de subofiteri sanitari activi 1971..1973 in focsani…in anul 2001 am trecut in rezerva cu ordonanta 7 dupa o activitate de 31 de ani neintrerupti de la varsta de 18 ani.dupa trecerea in rezerva au avut loc mari schimbari in armata …deci noi nu mai aveam loc chiar daca aveam varsta de 48 de ani…..am iubit foarte mult uniforma si meseria…am fost respectat de colegi si superiori am avut calificative numai de bine si foarte bine..am citit articolul de mai sus si as mentiona si eu cateva lucruri cu permisiunea dv.–cursul de formare subofiter sanitar mi se pare scurt pentru a invata si aplica meseria armelor..interventii pe campul de lupta ..folosirea si manuirea armamentului plus aplicarea regulilor de interventie pentru salvarea ranitilor si primul ajutor acordat—-deasemeni stagiile de pregatire in unitati militare si spitale militare este deasemeni foarte scurt pentru inmagazinarea{impropriu spus}a cunostintelor si situatiilor la un moment dat ..pentru a fi folositi si in cadrul acestora …pot sa afirm ca am acumulat foarte multe cunostinte in stagiile de spital si unitati militare pe care le-am aplicat mai apoi…noi pe langa meseria de baza si ca militari am invatat si multa evidenta materiala deoarece farmaciile infirmeriilor au fost pe mana noastra ca sa le administram …aici e o poveste mai lunga….timp de 31 de ani am lucrat singur fara medic {la poligonul capu midia am avut cu intermitenta 3 lt medici care au fugit practic in locuri mai calde}.pot spune ca mi-a venit foarte foarte greu sa iau unele hotarari pentru salvare de vieti omenesti pana la sosirea la spital cu tot felul de masini .neavand autosanitara chiar si caruta…..as scrie un roman….VA ROG SA MA SCUZATI DACA MI-AM PERMIS SA FAC UNELE OBSERVATII PERSONALE…..STIMATA REDACTIE MAI AM DACA I-MI PERMITETI UN MARE OF——CONFORM REGULAMENTULUI TRAGERILOR DIN ACEA VREME …POATE SI ACTUALE NU SE INCEPEAU TRAGERILOR CU ARMAMENTUL IN POLIGON FARA MEDIC SAU SANITAR SEF…..PARTICIPANTII CEILALTI AU LUAT LA PENSIE ACEL SPOR DE PERICOL SAU CUM SE NUMESTE RECENT CONDITII PERICULOASE IAR NOI NU…11 ANI LA ARCUS 9 LA CALARASI AM AVUT CURSURI DE PREGATIRE OSTASI PENTRU PAZA OBIECTIVE SI AVEAU LOC TRAGERI
    APROAPE SAPTAMANAL UNDE PARTICIPAM EFECTIV CONFORM REGULAMENTULUI….POT SA SPUN CA LA VECHIMEA SI GRADUL CARE-L AM PRIMESC CEA MAI MICA PENSIE..VA ROG SA MA AJUTATI IN ACEASTA PRIVINTA SI SA-MI SPUNETI DACA AM DREPTATE SAU NU …VA MULTUMESC CU RECUNOSTINTA MENTIONEZ CA PENSIA MEA ESTE DE 2200LEI

  • Buna ziua.
    La ce UM trebuie sa ma prezint pt susținerea testului grila, pe data de 28.08.2019? Si ce adresă are această unitate?
    Multumesc

Lasă un comentariu