120 de militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte Posada s-au aflat, pentru două săptămâni, în tabăra de instrucție de la Vâlsan. Temperaturile au fost foarte scăzute, dar luptătorii consideră că tocmai această vreme este potrivită pentru pregătirea lor.

Se cercetează orice mișcare din zona de acțiune.
Foto: Petrică Mihalache

Într-un peisaj de iarnă superb, subunitățile au trecut, rând pe rând, prin instrucția specifică sezonului rece. În această tabără, vânătorii de munte învață, în primul rând, să devină prietenii muntelui, învață noțiuni de bază cu privire la instrucția schiului și desfășoară activități de supraviețuire în teren muntos împădurit. De asemenea, avem planificate și exerciții pentru instrucție colectivă, a declarat maiorul Vasile Marius Căvescu, șeful operațiilor și instrucției la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada.

Artileriștii vânătorilor de munte ocupă o poziție de tragere.
Foto: Petrică Mihalache

Pe drumul spre tabăra Vâlsan, am nimerit în mijlocul unei lupte – exercițiul tactic desfășurat de militarii din plutonul 1, comandat de sublocotenentul Marian Bogdan Budin. Bine camuflați, militarii stăteau de ore bune ascunși în zăpadă, așteptând ca inamicul să facă o mișcare greșită. Răbdarea le-a fost răsplătită și, la ordinul comandantului, au intervenit.

Din pregătirea specifică nu lipsește deplasarea pe schiuri.
Foto: Petrică Mihalache

Ați asistat la apărarea unui punct de sprijin de pluton. Pentru acest exercițiu tactic de luptă ne pregătim de la începutul anului de instrucție. Vremea ne-a pus probleme, a fost foarte frig în unele zile, însă militarii au rezistat foarte bine și și-au dus misiunea la bun sfârșit, a mărturisit tânărul comandant.

Un trăgător cu mitralieră, camuflat de vegetație.
Foto: Petrică Mihalache

În tabără, vânătorii de munte învățau metode de supraviețuire, exersau instrucția schiului și modalități de acțiune în diferite ipostaze. Pentru cei mai tineri militari, această tabără de instrucție este prima din cariera lor militară.

Am terminat școala în urmă cu o lună și mă bucur că sunt la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada. Îmi place în tabără, îmi place să învăț lucruri noi, să mă antrenez, pentru a deveni din ce în ce mai bun. Este bine, chiar dacă temperaturile sunt destul de scăzute, a mărturisit soldatul Alexandru Ioan Fîrte.

Exersarea construirii adăposturilor din gheață și zăpadă.
Foto: Petrică Mihalache

Soldatul Elena Cimpurică a completat: Este frumos, este ceea ce mi-am dorit. Soțul meu este cadru militar. El m-a inspirat, m-a ajutat, m-a susținut și am ajuns unde mi-am dorit. Deși nu este o carieră pe care multe femei își doresc să o urmeze, tânăra era încântată de drumul pe care l-a ales.

Atât timp cât faci ceea ce-ți dorești și ceea ce-ți place, nu e greu. Și dacă e greu, nu e greu.

Tehnica nu s-a dat bătută în fața zăpezii.
Foto: Petrică Mihalache

Și tocmai pentru că au această mentalitate, vânătorii de munte pot lupta în condiții dure, cu temperaturi extreme, uneori, și în locuri în care nu oricine poate ajunge. Pentru acești militari, muntele se transformă în cel mai bun prieten.

Despre autor

Ilinca Mădălina

Lasă un comentariu