Interviu

Fregata Regele Ferdinand, 15 ani de pavilion românesc

O navă militară devine puternică prin militarii care compun echipajul navei, de la primul până la ultimul membru din statul de organizare. Fregata Regele Ferdinand a împlinit, anul acesta, la 9 septembrie, 15 ani de când i-a fost conferit pavilionul românesc. La cârma ei se află comandorul Ioan Marian, cel care a raportat din 2017, când a preluat comanda navei, Misiune îndeplinită! de mai bine de opt ori la venirea din misiunile și exercițiile internaționale.

 

Domnule comandant, sunteți la comanda navei-amiral a Forțelor Navale Române care, astăzi, se află la ceas aniversar. Cum arată acest moment pentru fregată?

Achiziționată de România la 14 ianuarie 2003, din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fregata a fost recepționată de Forțele Navale Române la 9 septembrie 2004, acordându-i-se numărul de bordaj F221 și denumirea Regele Ferdinand, un nume ce va lega trecutul cu prezentul și va crea responsabilitate pentru viitor. Fregata a preluat, în urmă cu 15 ani, tradiția glorioasă a distrugătorului Regele Ferdinand, navă care, în Al Doilea Război Mondial, a executat misiuni de apărare a fruntariilor românești, participând totodată la operații navale complexe în zona Mării Negre, cea mai mare fiind Operațiunea 60.000 când au fost evacuate trupele române din Crimeea.

Fregata Regele Ferdinand este, astăzi, purtătoarea tradițiilor unei nave emblematice a Forțelor Navale Române, având un nume ce ne obligă în a-l purta cu mândrie prin îndeplinirea cu succes a tuturor misiunilor încredințate. Suntem o structură operaționalizată, la dispoziția NATO până la sfârșitul anului, contribuind împreună cu alte structuri din cadrul Forțelor Navale la îndeplinirea angajamentelor asumate de România ca țară membră NATO, prin participarea la misiuni internaționale, precum și prin instruirea în cadrul exercițiilor multinaționale.

Participați la numeroase exerciții și misiuni internaționale. Sunt convinsă, e multă muncă pentru a vă îndeplini misiunile.

Desfășurăm împreună cu nave ale partenerilor NATO diferite misiuni, având posibilitatea astfel de a pune în practică proceduri necesare realizării interoperabilității cu aceștia, fiind un bun prilej de a ne demonstra profesionalismul. Succesul misiunilor este dat de faptul că fiecare militar este conștient de responsabilitățile pe care le are la bordul navei și de încrederea pe care o avem unul în celălalt.

Fiecare exercițiu la care participăm este în cel mai mic amănunt pregătit și pot spune că sunt comandantul unei nave al cărei echipaj este pe deplin profesionalizat și care își merită aprecierile. Totodată, căutăm să integrăm lecțiile învățate în urma misiunilor, valorificând experiența dobândită, pentru a îmbunătăți procesul de pregătire a militarilor, un proces continuu și obligatoriu în contextul în care mediul operațional este din ce în ce mai complex și dinamic.

Ce au însemnat colaborările cu partenerii din NATO pentru echipaj?

Fiecare misiune desfășurată în comun cu militari ai partenerilor a constituit pentru noi o provocare, dar și o oportunitate de a învăța lucruri noi. Planificarea, pregătirea și desfășurarea unui exercițiu multinațional este o activitate complexă care necesită un efort comun și înțelegerea mediului operațional, lucru necesar pentru a acționa în cadrul unor scenarii cât mai realiste.

Lucrul în echipă, stăpânirea procesului de planificare, cunoașterea procedurilor comune vin în sprijinul militarilor fregatei Regele Ferdinand pe timpul desfășurării acestor activități, în urma cărora au obținut rezultate foarte bune și au reușit ca pavilionul tricolor sub care navigăm să fie cunoscut şi respectat pe mările şi oceanele lumii. Suntem un echipaj recunoscut pentru buna pregătire și performanțele demonstrate la nivelul înaltelor cerințe NATO, succesul fiind dat de dorința de perfecționare individuală a marinarilor fregatei, de cultivarea unui climat prielnic lucrului în echipă și de motivarea angajării efective și afective pentru îndeplinirea obiectivelor fiecărei misiuni.

Să trecem în revistă misiunile executate de fregata Regele Ferdinand în cei 15 ani de pavilion românesc!

Caracteristicile fregatei Regele Ferdinand permit navei să desfăşoare acţiuni de luptă la suprafaţa apei, în spaţiul aerian şi sub apă. Suntem în măsură să participăm la operaţii comune sau colective, nu de puține ori primind comanda unor secvențe în cadrul exercițiilor grupărilor NATO sau ale aliaților. Țin să menționez cele patru participări la Operația Active Endeavour, în anii 2005, 2007, 2008 şi 2010, condusă de NATO în Marea Mediterană, participarea la Operaţia Unified Protector, în anul 2011, în Libia, operație desfăşurată de NATO în Marea Mediterană pentru impunerea embargoului asupra transporturilor de arme destinate Libiei.

Adaug participarea fregatei, sub comanda Uniunii Europene, la Operația Atalanta, în anul 2012, și prezența la Sea Guardian din anii 2017 și 2018. O etichetă a recunoașterii profesionalismului echipajului este cu certitudine dată de activarea navei în cadrul grupărilor NATO de cel puțin opt ori, precum și participarea la numeroase exerciții multinaționale alături de forțe navale ale aliaților sau la cele naționale prin care consolidăm lucrul în echipă.

Cu un istoric al misiunilor importante atât de bogat, puteți spune că ați participat la acea misiune, una care să vă fi rămas altfel în minte prin complexitatea ei sau printr-un anumit specific?

Când nava se află în misiune nu suntem doar fregata Regele Ferdinand, noi reprezentăm Forțele Navale Române, suntem România și faptul că suntem priviți cu încredere de aliaţi şi parteneri înseamnă că am câștigat încrederea lor și ne-am făcut de fiecare dată datoria, fiecare pe funcția sa, cât am putut de bine. Fregata Regele Ferdinand are,
într-adevăr, un palmares deosebit al misiunilor executate.

Toate misiunile la care am participat au fost tratate în același mod profesionist, pregătindu-le foarte atent și cu meticulozitate pentru a preveni, pe cât posibil, orice situație neplăcută. Sunt însă unele misiuni care au ceva deosebit, cum a fost participarea fregatei Regele Ferdinand la Operaţia Unified Protector, care este și acum cea mai importantă misiune de luptă a Forţelor Navale Române îndeplinită după Al Doilea Război Mondial. Operația Atalanta este specială, de asemenea, prin specificul misiunii care a fost unul dedicat antipirateriei într-o zonă geografică în care Forţele Navale Române nu desfășuraseră operații.

F221 este o spărgătoare de valuri ale premierelor. Și dacă tot are atât de multe premiere nava în istoric, cum vă amintiți prima misiune la comanda fregatei?

 Mă aflu la comanda unei nave care a participat la misiuni diferite, misiuni de durată și solicitante, al cărei echipaj a realizat succesul misiunilor enumerate mai devreme. Sunt convins că fiecare marinar are întipărită în minte prima misiune, iar eu am păstrat cu drag, alături de alte misiuni, și amintirea participării fregatei la Operația Sea Guardian, din anul 2017, când prezența navală a fost hotărâtă la summitul de Varșovia, din 2016, iar Regele Ferdinand a fost printre primele nave participante.

Echipajul navei se afla într-un moment al transferului între generații. Am plecat în prima mea misiune la comanda fregatei cu un număr însemnat de militari tineri care au muncit foarte mult pentru buna desfășurare a misiunii. Rămâne pentru mine, de aceea, o misiune aparte, cu satisfacții profesionale venite după un efort comun, mai ales că la întoarcerea în țară aprecierile au venit de la cele mai înalte eșaloane militare, dar și din partea familiilor care ne sunt sprijin de fiecare dată.

Cum se vede viața de familie prin ochii unui marinar
de la bordul fregatei Regele Ferdinand
?

Fregata are la bordul său militari cu două familii – cea de la navă și cea de acasă. Familia de acasă este cel mai important lucru din viața fiecărui militar. Cu toate acestea, provocările unui exercițiu sau ale unei misiuni vin la pachet întotdeauna cu depărtarea de familie, de cei dragi și de ţară. Familia unui marinar știe și înțelege foarte bine sacrificiul pe care cel plecat îl face, membrii familiei fiind aceia care ne sprijină să ne îndeplinim misiunile încredințate. Avem canale de comunicare directă cu ei, utilizarea telefonului și a internetului făcându-ne să îi simțim aproape.

Întoarcerea acasă, reîntâlnirea cu cei dragi este o sărbătoare de fiecare dată. Să-ți strângi copiii și soția în brațe, după o despărțire de câteva zile, săptămâni, luni chiar, este un moment emoționant. Numărul mare de misiuni la care am participat m-a făcut să învăț că cel mai important element care contribuie la obținerea succesului este moralul echipajului, iar menținerea acestuia ridicat este unul din cele mai importante roluri ale comandantului. Un comandant trebuie să aibă calități de comunicare pentru a fi în măsură să transmită mesaje și pentru a motiva subordonații să-și îndeplinească sarcinile primite, dar trebuie să fie și un exemplu pentru aceștia, să-i înțeleagă și să-i ajute atunci când au nevoie de sprijin.

La bordul fregatei Regele Ferdinand, prin comanda navei și ofițerii cu funcții de comandă, se acordă sprijin subordonaților atât pentru desfășurarea misiunilor în condiții optime, cât și pentru rezolvarea problemelor personale, care pot influența creativitatea și performanța marinarilor. Echipajul fregatei este în sine un sistem al navei care trebuie să funcționeze la parametrii optimi, de aceea încurajez în permanență lucrul în echipă, susțin inițiativele diferitelor activități culturale sau de divertisment. Sunt create astfel momente care duc la o mai bună coeziune a membrilor echipajului, care ajung să se cunoască mai bine. Formând familia fregatei, ei descoperă sau valorifică spiritul Ferdinand.

Puteți transmite un mesaj la 15 ani ai fregatei Regele Ferdinand de pavilion românesc?

Bravo Zulu Regele Ferdinand!

Echipajului fregatei vreau să îi mulțumesc pentru reușitele misiunilor din ultimii ani, pentru consecvența de a performa la cele mai înalte standarde și pentru modul în care au înțeles să  transmită spiritul Ferdinand de la o generație la alta. Am convingerea că echipajul navei va reprezenta în continuare cu cinste Forţele Navale Române pe mările şi oceanele lumii.

Mulțumesc celor de acasă, familiilor noastre, care sunt adevărați membri ai echipajului în familia extinsă, pentru suportul moral pe care ni-l oferă de fiecare dată. Atât pe ei, cât și pe cititori îi asigur că fregata Regele Ferdinand va raporta de fiecare dată Misiune îndeplinită! și vom depune toate eforturile necesare reprezentării cu cinste și onoare a culorilor tricolorului.

• Căpitan Nicoleta Burlacu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu