În această perioadă, fregata Regele Ferdinand acționează sub comanda grupării SMNG-2, după ce a participat la exercițiul multinațional See Breeze 2019, organizat de Forțele Navale ucrainene și americane în bazinul vestic al Mării Negre.

Forțele Navale române contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de partenerii din Alianța Nord-Atlantică, referitoare la asigurarea securității statelor membre NATO pe flancul estic.

Antrenamente ale operatorilor de forțe speciale aflați la bordul F 221.

 

Astfel, fregata Regele Ferdinand a fost integrată în gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care operează în Marea Neagră.

În premieră, Forțele Navale române au participat la exercițiul multinațional See Breeze 2019 cu trei nave: fregata Regele Ferdinand, corveta Eustațiu Sebastian și nava purtătoare de rachete Lăstunul.

Echipa de vitalitate intră în acțiune.

Prezența navelor militare românești şi a celor NATO, în această zonă, aduce un plus de linişte regiunii. De asemenea, contribuie la pregătirea marinarilor ucraineni în a utiliza aceleaşi proceduri.

Marinăria are un limbaj special, înţeles de toţi cei din domeniu, chiar dacă nu vorbesc aceeaşi limbă.

FDO (ofițerul cu dirijarea pe helipad), „omul orchestră” la IAR-330 „Puma” Naval.

În prima etapă a exercițiului Sea Breeze 19, acțiunile s-au desfășurat atât pe mare, cât și în aer sau în poligoane terestre. Forțele Navale române au participat cu scafandri de luptă, personal în conducerea exercițiului și cele trei nave.

Marea Neagră nu a fost întotdeauna prietenoasă. S-au desfășurat exerciții de comunicații, de respingere a atacurilor ambarcațiunilor ușoare și aviației, exerciții de interdicție maritimă, realimentare pe mare, evoluții, manevre sau trageri.

Capcanele termice sunt pregătite pentru tragere.

Fregata Regele Ferdinand a participat activ la toate secvențele exercițiului. Marinarii militari au demonstrat, încă o dată, că au o foarte bună pregătire, sunt experimentați și au deja o bogată carte de vizită.

Pe timpul derulării acțiunilor, Fregata 221 a avut chiar comanda unor secvențe ale exercițiului, ceea ce arată încrederea de care se bucură între celelalte marine militare ale NATO, dar și foarte bună interoperabilitate.

SNMG-2, o forță de încredere în Marea Neagră.

Marinarii români, împreună cu diplomaţii români din Ucraina, au participat la activităţile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Ucrainene, la care a fost prezent și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Acesta a avut o întâlnire cu comandanții navelor care fac parte din gruparea navală SNMG-2, printre care și comandantul fregatei Regele Ferdinand, comandor Marian Ioan.

Comandorul Marian Ioan îl salută pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.

Participarea Fregatei Regele Ferdinand la acest exercițiu a fost o bună oportunitate de a verifica interoperabilitatea dintre navele NATO, precum și cele partenere. Este a doua participare a fregatei noastre la gruparea NATO, în acest an.

Am demonstrat că Forțele Navale române dispun de capabilități tehnice și umane, pregătirea militarilor se află la un nivel ridicat conform standardelor Alianței-Nord Atlantice. Am executat toate misiunile în cadrul grupării.

Împreună am participat la exercițiul Sea Breeze 2019, unde am reușit să executăm misiuni cu partenerii ucraineni și să ne îndeplinim obiectivele propuse. De asemenea, am participat cu comanda navei și un pluton de militari la sărbătorirea Zilei Marinei Ucrainene, a declarat comandantul fregatei, comandor Marian Ioan.

  • Căpitan Nicoleta Burlacu, plutonier-adjutant Lucian Irimia
  • Foto: Nicoleta Burlacu și Daniel Andrei Pap

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu