Fregata Regele Ferdinand, cu un elicopter Puma Naval și o grupă de Forțele Navale pentru Operații Speciale (FNOS) ambarcate la bord, participă, în perioada 18 octombrie – 7 noiembrie, la Operația NATO Sea Guardian 19 (OSG), în Marea Mediterană, pentru a executa acțiuni de monitorizare a traficului maritim și de descurajare a activităților ilegale pe flancul sudic al NATO și UE, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Prima escală a navei a fost făcută în portul Aksaz, din sudul Turciei, după care fregata Regele Ferdinand s-a integrat în gruparea navală din care mai fac parte fregata Navarinon (Grecia) și fregata Verni (Bulgaria), alături de care a început misiunile de patrulare în bazinul estic al Mediteranei.

Pe toată durata prezenței navei militare românești în Marea Mediterană, sunt planificate escale în porturile Alexandria (Egipt), Haifa (Israel) și Limassol (Cipru), pentru activități de refacere a capacității de luptă, precum și activități de diplomație navală, vizite și întâlniri cu oficialitățile civile și militare locale.

În perioada 28-29 octombrie, fregata Regele Ferdinand a acostat, pentru prima dată, în portul egiptean Alexandria. Luni, 28 octombrie, delegația condusă de comandantul navei, comandor Marian Ioan, a fost primită de guvernatorul municipalității regionale Alexandria și de reprezentanții Forțelor Navale egiptene.

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Arabă Egipt au vizitat nava, în după-amiaza aceleiași zile. În premieră, Forțele Navale române, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Ministerului Turismului și al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, i-au invitat, marți, 29 octombrie, la bordul fregatei Regele Ferdinand pe membrii comunității locale românești din Egipt, prilej cu care a fost prezentată o parte din activitatea culturală desfășurată la Cercul Militar Mangalia, prin expunerea unor picturi cu tematică marină, realizate de pictorii Niculae Găgeanu și Alexandru Ghinea, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și  a volumelor Poveștile Mării Negre, autor Cristian Cealera, și Lotus stelar, autor Emilia Dabu.

Copiii românilor care trăiesc în Egipt au primit cadouri simbolice, pregătite de elevii și studenții militari din Forțele Navale române.

Operația NATO Sea Guardian 19 continuă, la fel și munca echipajului fregatei Regele Ferdinand. Nava pleacă din portul Alexandria, în dimineața zilei de miercuri, 30 octombrie, și urmează să parcurgă zilnic, fără oprire, zeci, poate chiar sute de mile marine.

Orele de zbor ale elicopterului Puma Naval de la bord și toate activitățile executate de cei 239 de militari de la bord, conform unei planificări bine stabilite, 24 de ore din 24, asigură îndeplinirea obiectivelor misiunii de monitorizare a traficului maritim și aerian, până la următoarea escală, programată în portul Haifa, din Israel, unde fregata Regele Ferdinand va ajunge luni, 4 noiembrie.

Participanți pentru prima dată la o operație NATO, maiștrii militari clasa a V-a Ioana Gheorghe și Ionuț Oprea sunt cei mai noi membri ai echipajului, ei fiind proaspeți absolvenți ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale Viceamiral Ioan Murgescu.

După ce în urmă cu un an au fost cadeți la bordul Navei-școală Mircea și au reprezentat România în porturile Bari (Italia), Tivat (Muntenegru) și Pireu (Grecia), acum contribuie cu entuziasm la realizarea obiectivelor Operației Sea Guardian.

Prin participarea la misiunile, exercițiile și operațiile NATO, Forțele Navale române contribuie la efortul Alianței de asigurare a măsurilor colective de securitate și demonstrează faptul că România este
un partener care își îndeplinește angajamentele asumate.

• Colonel Corneliu Pavel, sublocotenent Alexandru Turturică, Foto: maistru militar principal Andrei Pap

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu