Ministrul apărării naționale, Gabriel Leş, a efectuat, în zilele de 16 și 17 iulie, o vizită de documentare în unităţi militare din Craiova şi la Deveselu.

Vizita a debutat marţi, 16 iulie, la sediul comandamentului Brigăzii Multina-ționale Sud-Est şi a continuat la Spitalul Clinic de Urgență Militar Dr. Ștefan Odobleja, din Craiova.

În cadrul unui briefing, ministrul Leș a fost informat, de echipa de conducere a comandamentului brigăzii, despre noile proiecte de infrastructură – o clădire nouă pentru sediul unității, o sală de sport ultramodernă și o parcare supraterană –, și despre misiunile pe care brigada le îndeplinește în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Armatei României.

Ministrul apărării naționale a apreciat întreaga activitate a personalului unității.

Element central a Prezenţei Înaintate Adaptate a NATO pe flancul estic, dar şi contributor semnificativ la Prezenţa Înaintată Adaptată, Brigada Multinaţională de Sud-Est devine, de la an la an, un reper important în comunitatea NATO, a spus ministrul apărării naționale.

La Spitalul Clinic de Urgență Militar Dr. Ștefan Odobleja, ministrului Leș i-au fost prezentate proiectele de infrastructură ce urmează a fi realizate pentru îmbunătățirea și dezvoltarea de noi capabilități medicale în garnizoana Craiova și stadiul procesului de achiziție de aparatură și dispozitive medicale.

În timpul întâlnirii cu personalul instituției medicale, Gabriel Leș s-a arătat încântat de faptul că tot mai mulți cetățeni din zonă au încredere în spitalul militar și vin să se trateze în această unitate medicală de elită.

Miercuri, 17 iulie, în cea de-a doua zi a vizitei, ministrul Leș s-a deplasat la Avioane Craiova, unde a avut o întâlnire cu reprezentanții conducerii fabricii.

Ministrul a făcut cunoscut că la nivelul MApN se lucrează la documentația necesară demarării programului de modernizare a aeronavelor IAR 99 Șoim. Agenda zilei a cuprins și discuții la sediul Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor Craiova, aflat în subordinea MApN.

De asemenea, ministrul apărării naționale, împreună cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a întâlnit cu personalul român și american al Bazei 99 Deveselu și a fost informat despre lucrările viitoare de infrastructură și achiziții de echipamente necesare îmbunătățirii spațiilor administrative, logistice și celor destinate instruirii.

Ministrul Leș a apreciat contribuţia esențială a Bazei Militare 99 Deveselu la Scutul Antirachetă al NATO și colaborarea excelentă între militarii români și americani, care are un scop comun, deosebit de important pentru apărarea teritoriului României şi al aliaţilor săi din NATO: buna funcţionare a sistemului antirachetă amplasat aici.

În partea a doua a zilei, ministrul apărării naționale a avut o întrevedere cu reprezentanți ai conducerilor unităților din garnizoana Caracal, cărora le-a mulțumit pentru modul în care militarii și-au îndeplinit misiunile în țară și teatrele de operații și a reiterat faptul că, pentru conducerea MApN, resursa umană este cea mai importantă valoarea a Armatei României.

În acest context, Gabriel Leș a spus că există toate premisele pentru ca unele dintre proiectele majore de înzestrare demarate deja să fie finalizate în perioada imediat următoare, astfel încât militarii să își îndeplinească misiunile cu tehnică performantă.

Este al treilea an în care MApN are alocate două procente din PIB. Armata trebuie să aibă în dotare cele mai performante echipamente pentru a-și îndeplini obiectivele și misiunile asumate în cadrul NATO și al parteneriatului strategic cu SUA, a mai spus ministrul apărării naționale.

Gabriel Leş a mai efectuat joi, 18 iulie, o vizită de lucru în garnizoana Cluj-Napoca.

În cursul dimineţii, ministrul Leş s-a întâlnit cu personalul Regimentului 317 ISR Vlădeasa, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică Napoca, Centrului 88 Mentenanţă Ardealul şi Spitalului Militar de Urgenţă Cluj Dr. Constantin Papilian.

În discuțiile purtate, ministrul apărării naționale a avut în vedere infrastructura, starea tehnicii din înzestrare, dar și programele de investiții aflate în derulare. Mai mult decât atât, a dorit să afle direct de la militari ce poate face pentru a îmbunătăți condițiile în care se instruiesc.

În egală măsură, ministrul Leș a subliniat importanța deosebită pe care o acordă resursei umane, astfel că a reiterat angajamentul de a spori, prin măsuri concrete, atractivitatea carierei militare. Programul a mai cuprins și o conferință de presă în care au fost abordate teme de actualitate.

În cadrul vizitei, Gabriel Leș a avut o întrevedere și cu conducerea și cadrele militare din Spitalul Militar de Urgență Dr. Constantin Papilan. Cu acest prilej, i-au fost prezentate rezultatele programului investițional, unitatea medicală beneficiind de dotări importante.

Agenda ministrului a mai cuprins și vizitarea Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina şi a facilităţilor acestuia, unde a avut loc un briefing cu militari şi conducerea unităţii, iar apoi ministrul Leș a mai avut o întâlnire cu cadrele militare în rezervă și în retragere, care a avut scopul de a identifica problemele cu care aceștia se confruntă și a vedea în ce măsură se pot îmbunătăți aspectele care țin de calitatea vieții.

  • www.mapn.ro

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu