Sistemul Global de Navigație prin Satelit al Europei (GNSS) a devenit operațional, sateliții de pe orbită oferind servicii de poziționare, navigație și cronometrare pentru utilizatori din toată lumea.

Pe 15 decembrie 2016, Uniunea Europeană, deținătorul sistemului, a anunțat oficial lansarea Serviciilor Inițiale Galileo, primul pas către capacitate operațională deplină.
Galileo este programul Uniunii Europene (UE) și va oferi cinci servicii.

Instituția principală responsabilă de implementarea programului Galileo este Comisia Europeană. Agenția Spațială Europeană (ESA) are ca responsabilitate principală lansarea constelației de sateliți și implementarea serviciilor tehnice pentru acest program.

După cinci ani de lansări, 18 sateliți sunt în prezent pe orbită. Cei mai recenți patru lansați sunt în perioada de testare și devin operaționali la primăvară.

În prezent 17 companii, reprezentând peste 95 % din oferta mondială, produc cipuri compatibile cu sistemul Galileo.

Serviciile Inițiale Galileo sunt pe deplin interoperabile cu GPS (Global Positioning System), ceea ce va spori gradul de acuratețe a poziționării și va îmbunătății navigarea în orașe.

Serviciile de cronometrare vor contribui la o mai bună sincronizare a tranzacțiilor bancare și financiare și vor avea efecte pozitive asupra rețelelor de telecomunicații și distribuție a energiei.

Serviciul de Căutare și Salvare va putea salva vieți de o manieră mult mai eficientă, prin reducerea timpului de identificare a apelului de urgență și prin îmbunătățirea localizării acestuia.

GNSS va avea 24 de sateliți în rețea și alții de rezervă.

Mai multe informații despre activitatea spațială a UE: http://rosa.ro/
Credit video: ESA.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu