Azimut Interviu

General de brigadă Florin Jianu, şeful Direcţiei Financiar-Contabile:
„Am ajuns la un proiect care, dacă va deveni act normativ, va elimina anomaliile din salarizare”

Domnule general, câte persoane din MApN au beneficiat de prevederile HG nr. 1/2017, care a stabilit că nivelul salariului de bază minim brut pe țară este de 1.450 de lei?

După datele noastre, aproximativ 46.000 de persoane din MApN, militari și civili. Odată cu mărirea salariului minim brut pe țară la 1.450 de lei, o parte din personalul civil și militari, până la gradul de sublocotenent inclusiv, se aflau sub nivelul acestuia.

Drepturile s-au plătit începând cu 1 februarie, dar diferențele n-au fost mai mari de 200 de lei. Doresc să fac o precizare, anume aceea că noi am anticipat această situație și, înainte de apariția HG nr.1, am solicitat ca atunci când se stabilește salariul minim brut în plată pe țară, solda de funcție să fie asimilată acestuia.

Din păcate, solicitarea noastră nu s-a luat în calcul, au fost reținute doar propunerile sindicatelor din sectorul civil, invitate la discuții.

Să înțelegem că, acum, nu sunt clare elementele care compun solda de funcție?

Să nu facem o confuzie. Una este solda de funcție, alta solda funcției de bază. De fapt, problemele privind salarizarea cadrelor militare au început odată cu abrogarea Legii nr. 138/1999. S-a întâmplat în 2009, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 330.

Când s-a constatat că nu se pot pune în aplicare prevederile acesteia, s-a emis OG nr. 1/2010, prin care s-a decis să rămână în plată salariile/soldele valabile la 31.12.2009. Prin urmare, au rămas în plată cuantumurile soldelor stabilite în baza Legii nr. 138/1999. Numai că, aceasta fiind abrogată, definițiile nu mai erau valabile.

Ca o paranteză, trebuie precizat faptul că orice lege are în cuprinsul său și definițiile sintagmelor folosite. Legea-cadru nr. 284/2010 a introdus, la definiții, sintagma solda funcției de bază, precizând că aceasta se compune din solda funcției, solda de grad, gradații și indemnizație de comandă.

Pentru că nici legea cadru nu s-a aplicat, s-au emis legi anuale de salarizare. După OG nr.1/2010, în 2011, a intrat în vigoare Legea nr. 285/2010, care prevede că în solda de funcție se introduc sume compensatorii cu caracter tranzitoriu, precum indemnizația de dispozitiv, solda de merit, titlul de doctor, sporul de specialist de clasă.

În 2010, salariul minim era de 600 de lei. Pentru solda de funcție a unui soldat, profesionist coeficientul de ierarhizare era de 1,64, deci, 600 ori 1,84 egal 984 de lei, mai mult cu 384 de lei decât salariul minim în plată.

Numai că, legile anuale de salarizare impuneau ca noile încadrări să se facă la nivelul funcțiilor similare în plată în 2009. În statele de organizare, funcțiile sunt prevăzute cu coeficienți de ierarhizare din Legea-cadru nr. 284/2010, dar pentru că prevederile respective nu se aplică, pentru stabilirea soldelor suntem obligați să ne întoarcem mereu la 2009.

Din punct de vedere al Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale, solda funcției de bază este echivalentă cu salariul de bază al salariaților din sistemul civil. Salariul de bază include salariul de încadrare, plus vechimea și sporul de conducere.

Solda funcției de bază am menționat că include și solda de grad, ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este normal.

Din cauza acestor prevederi considerați că s-a ajuns în situația ca un nou încadrat să aibă venitul mai mare ca unul cu vechime în MApN?

Sunt și asemenea cazuri, dar puține și punctuale, pentru că, repet, la o nouă încadrare ne raportăm tot la 2009.

De exemplu, se poate întâmpla ca un soldat/ gradat profesionist care vine cu vechime din viața civilă să-l depășească la venituri pe unul cu vechime de câțiva ani în MApN, întrucât sistemul militar de stabilire a gradațiilor recunoaște vechimea din civilie.

În cele mai multe situații însă, noii angajați au venituri egale cu ceilalți din categoria de personal din care fac parte. Ceea ce pot spune la acest moment este faptul că o creștere efectivă a veniturilor se va simți în momentul în care solda de funcție, definită de Legea nr. 285, va fi asimilată cu salariul minim pe economie.

Noi am depus un amendament în acest sens. Sperăm să fie discutat acum, când în Parlament se dezbate și se supune aprobarea prin lege a OUG nr. 9/2017.

Pentru a se elimina anomaliile pe care le-ați menționat, considerați că este nevoie de o lege specială de salarizare pentru militari?

Sunt foarte multe argumente în favoarea unei legi speciale de salarizare a militarilor. După părerea mea, se impune un pachet care să cuprindă legea de organizare a MApN, statutul personalului militar și salarizarea.

Instituția militară îndeplinește o funcție fundamentală a statului, de apărare, nu prestează un serviciu social, iar legislația în domeniul salarizării trebuie să poată fi rapid adaptată la orice situație. Este nevoie de un sistem suplu, simplu de gestionat, dar și de plată.

Solda de grad să fie elementul cert, de departajare a militarilor în raport cu civilii, iar cea de funcție să asigure recompensarea atribuțiilor, misiunilor și responsabilităților îndeplinite, precum și evoluția în carieră a fiecăruia.

În proiectul elaborat de noi am pornit cu un coeficient de 1,04 pentru soldat, 1 fiind egal cu valoarea salariului minim pe economie plus 10, adică 1.450 plus 145 egal 1.595. Pentru a stimula evoluția în carieră, am prevăzut acordarea unui indice de importanță pentru fiecare eșalon superior.

Apoi, venim cu particularități privind acordarea unor majorări ale soldei de funcție pentru personalul aeronavigant, din marină, forțe speciale etc. Am discutat despre toate acestea cu categoriile de forțe, am ajuns la un acord și la un proiect care, dacă ar deveni act normativ, ar elimina nu numai anomaliile din salarizare, ci și alte divergențe.

Acum cred că este prematur să intrăm în amănunt, dar vă asigur că am avut în vedere atât respectarea ierarhiei militare, cât și interesul instituției și evoluția în carieră a cadrelor militare.

În afară de conducerea MApN, care am înțeles că susține propunerile dumneavoastră, vă bucurați de sprijin și din partea altor instituții? Până la urmă, adoptarea unor legi depinde, în cea mai mare măsură, de voința politică.

Sunt destui care văd armata doar ca o instituție consumatoare de fonduri. Spun asta cu părere de rău. Cei care gândesc așa ar trebui să conștientizeze că armata, chiar dacă este consumatoare de fonduri, plătește bugetului de stat TVA, prin achiziții de bunuri și servicii pe plan intern, asigură locuri de muncă pentru un număr mare de persoane, are performanțe notabile în dezvoltarea economică a țării, a cercetării și în alte domenii, precum învățământ, sănătate, sport etc.

Pentru civili se poate face ceva? Cunoașteți situația cu salariile, grupele de muncă și cu pensiile de care beneficiază aceștia după ani de muncă în MApN.

La civili, din păcate, nu avem cum să intervenim, pentru că ei sunt salarizați în funcție de prevederile aplicabile familiei ocupaționale în cadrul căreia se regăsesc posturile și funcțiile în care își desfășoară activitatea. În timp de pace însă, în MApN, anumite funcții pot fi îndeplinite de civili, în aceleași condiții ca și militarii. De aceea, am luat în calcul situația de a acorda personalului civil echivalentul soldei de funcție respective, la care să se adauge vechimea și un spor pentru activitatea desfășurată în MApN, încadrându-l și în aceeași grupă de muncă precum militarul.

La ieșirea la pensie nu se poate acorda și civililor un spor pentru munca desfășurată în MApN, diferențiat, evident, în funcție de numărul anilor de activitate?

Este o idee bună, care cred că merită să fie discutată și analizată.

Domnule general, anul acesta, se vor acorda tichete de vacanță?

Deocamdată, în legătură cu acest subiect nu vă pot da amănunte. Nu este nimic clar stabilit în afară de prevederea legii. Să așteptăm normele de aplicare.

O ultimă întrebare: cât va primi lunar un rezervist voluntar încadrat pe o funcție de sergent, în perioadele când nu participă la instruire sau exerciții?

Raportându-ne la nivelul de acum al soldelor, aproximativ 140 de lei.

 

Evoluția soldei lunare brute, actele normative în care era prevăzută și perioada de aplicabilitate a acestora

 • 1975-1993, D.C.S. 163/1975: solda funcției de bază: retribuția de funcție, solda de grad, gradații; drepturi salariale suplimentare: indemnizație de comandă, spor pentru condiții de muncă, prime personal aero și naval, premii.
 • 1993-1999, HG0282/1993: solda funcției de bază: solda de funcție, solda de grad, gradații, indemnizație de comandă, solda de merit; drepturi salariale suplimentare: indemnizație de dispozitiv, spor pentru condiții de muncă, prime personal aero și naval, premii.
 • 1999 -2009, Legea138/1999:solda funcției de bază: solda de funcție, solda de grad, gradații, indemnizație de comandă, solda de merit, indemnizație de dispozitiv; drepturi salariale suplimentare: spor confidențialitate, indemnizație specialist de clasă, spor pentru condiții de muncă, prime personal aero și naval, premii.
 • 2010,Legea-cadru330/2009: solda funcției de bază: solda de funcţie (compusă din solda de merit, indemnizație de dispozitiv, spor de confidențialitate), solda de grad, gradații, solda de comandă, sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu; drepturi salariale suplimentare: indemnizație specialist de clasă, spor pentru condiții de muncă, prime personal aero și naval.
 • 2011-2015, Legea-cadru284/2010șiLegeanr.285/2010: solda funcției de bază: solda de funcţie(compusă din solda de merit, indemnizație de dispozitiv, spor de confidențialitate, sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu, solda de grad, gradații, solda de comandă; drepturi salariale suplimentare: spor pentru condiții de muncă, prime personal aero și naval.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

40 comentarii

 • Nu spune nimeni nimic de ajutoarele acordate la trecerea in rezerva a cadrelor militare,legea prevede ca se acorda,dar …cineva a hotarat ca odata cu taierile salariale de 25% sa fie oprite si acestea.Pentru pensiile care le au coloneii si generalii acesti bani chiar nu conteaza,dar pentru maistri si subofiteri ar fi o reparatie morala pentru anii in care am avut soldele ciopartite.

 • Domnule general, în interviu ați afirmat că ,,Salariul de bază include salariul de încadrare, plus …….”! Oare, chiar așa să fie? Nu cumva legea face referire la salariul de bază care, în accepțiunea populară, este echivalentul salariului de încadrare? Adică, salariul de bază=salariu de încadrare!!! Sau, cu alte cuvinte, salariul de bază este același lucru cu salariul de încadrare!

 • „Din cauza acestor prevederi considerați că s-a ajuns în situația ca un nou încadrat să aibă venitul mai mare ca unul cu vechime în MApN?

  Sunt și asemenea cazuri, dar puține și punctuale, pentru că, repet, la o nouă încadrare ne raportăm tot la 2009.”
  Gresit domnule. La aceasta data un soldat gradat profesionist castiga mai mulți bani decât un sublocotenent. Sa nu mai vorbim de cazuri izolate si sa spunem adevarul.

  • Nu stiu ce grad aveti dar nu este normal ca un sublocotenent care abia a iesit de pe bancile academiei sa aiba o solda mai mare decat un maistru militar principal sau un plutonier adjutant principal care are o vechime de peste 25 de ani …. din cate stiu eu un SGP nu are solda mai mare decat un sublocotenent. Va rog ca inainte de a scrie ceva ce poate fi vazut de oricine acceseaza acest site sa fiti bine informat … nu mai scrieti tot felul de neadevaruri care sa induca in eroare cititorii …. cand am terminat eu scoala militara diferenta de salariu dintre un locotenent si un sergent major era de 100 de lei …. acum aceasta diferenta este uriasa si nu este normal ….

 • Tot vorbe in VANT…. dar cum la gradele superioare (defapt cam de la capitan) s-au putut mari chiar dubla, prin diferite tertipuri si mariri de coeficienti, veniturile ??????? De ce asa mari diferente? De ce , Mm, si Subof. care detin functii de conducere prin cumul NU BENEFICIAZA DE spor/prima/indemnizatie sau cum vreti dvs sa o numiti, DE COMANDA ? Cum credeti ca un Sgp, poate sta cu chirie, in conditii minim decente cu o indemnizatie de chirie in cuantum de 330-360 ron? Cat mai faceti declaratii pompoase ? Militarul roman vrea doar sa fie remunerat corespunzator, nu are nevoie de VORBE.

 • Domnule general,oare pentru situatia aceasta,pt anomaliile aparute din 2009 pana acum MAPN-ul nu are nicio vina ? Abia acum se vad cand treaba s-a inputit si daca o tinem asa o sa ne trezim cu o armata formata doar din ofiteri superiori si cand camarazii au inceput sa vocifereze ca a ajuns cutitul la os? Guvernantii au facut ce au vrut cu salariile tuturor din domeniul aparare si ordine publica,fara sa intereseze pe cineva pt ca nu erau afectati si s-a mers pe ideea ,,pumnului in gura,, ,nimeni sa nu comenteze.ca sa ne ia s-a rezolvat imediat,hop ordonanta,ca sa primim trebuiesc ,o gramada de acte normative schimbate ,culmea ,pt a se aplica tot un act normativ.Asta treaba se va termina cam asa :s-a rezolvat nu se poate,nu sunt bani dar oricum nu prezentati interes,se va rezolva ceva cu noua lege a salarizarii care oricum nu se va aplica din lipsa de bani normal,deci ne auzim peste 4 ani daca mai sunteti in sistem

 • povesti, de 10 ani de zile duceti cu vorba cadrele militare, si ma refer aici la maistri militari, subofiteri si militari profesionisti.

 • Pai eu plutonier pe functie de plutonier major cu 12 ani vechime, 3 persoane la intretinere si specialist clasa I iau salariu cat un SOLDAT de 2 luni angajat in armata….PAI DESPRE CE VORBIM : Am ajuns de rasul curcilor ! Nu mai intelege nici dracu salarizarea asta! Va spun cinstit cu mana pe inima ca s-a umplut paharul , nu mai rezistam, vuieste internetul de revolta!Daca nu avem sindicat nu inseamna ca trebuie sa va bateti joc de noi, nu cerem nimic in plus doar ce n-i se cuvine. Haide-ti sa fim REZONABILI si sa nu mai continuam cu sarada asta!

  • Nu ne trebuiesc sindicate,ne trebuiesc comandanti care sa se gandeasca la binele subordonatilor si abia atunci vom primi si banii retinuti,vom avea salarii mai mari decat un grefier,vom fi platiti mai bine decat bulgarii in misiunile externe si vom simti ca suntem respectati

 • Cum va elimina actul normativ anomaliile din salarizare? Care sunt alea?
  Un MM cl-IV pe PL are o solda de functie la max. de 1722 lei, un MMpr are la max . 1785 lei, o diferenta de 63 lei (saizeci si trei) lei. Deci respectivului ii evolueaza solda dupa 25-30 de ani cu 63 lei. Aceasta evolutie a salariului de-a lungul carierei e unica in intreg sistemul bugetar, nicio alta categorie profesionala nu are o astfel de evolutie salariala ridicola si meschina.
  Asta nu e anomalie? Cum o rezolva?
  Numai diferenta intre gradul se sublocotenent si locotenent este de 231 lei adica de aproape 4 ori mai mare cu cat poate evolua solda unui maistru militar in intreaga cariera. Se tot intreaba unii oare de ce nu e atractiva cariera militara? Ghici de ce?
  Vad ca pe dnul general il intereseaza mai mult „acordarea unui indice de importanță pentru fiecare eșalon superior” fata de problemele reale sau mai bine zis anomaliile.
  Pentru cei care constituiti baza piramidei: oameni buni nu se intampla nimic deosebit pentru voi, aceasi demagogie ieftina. Cei mai in varsta imi veti da dreptate.

 • @Marius
  Nu guvernantii sunt vinovati de situatie sau cel putin nu poarta vina cea mare. Mizeria asta de grila de salarizare a venit ca propunere din partea ministerelor de resort, din partea celor care afirma ca elimina anomaliile. De-a lungul anilor, cu viclenie, au reusit sa propage ideea ca de fapt guvernul e de vina. Nu e asa, vinovatii sunt mult mai aproape de noi. S-au folosit de ambiguitatea actelor normative tocmai pentru a mentine aceasta situatie convenabila pentru o buna parte a angajatilor si dezastruoasa pentru cealalta. Pe ei ii intereseaza mai mult aiureli cu „doctorate”, indici de esalon superior, etc. nu starea dezastruoasa in care se afla armata, personal si tehnica.
  Legea salarizarii in proiect nu va reusi sa indrepte in niciun fel situatia, o va adanci.

 • Vreau grila de salarizare ca in armata SUA a coeficientilor de ierarhizare pentru militari. Astfel nu vor mai fi discrepante uriase intre maistru/subofiteri si ofiteri. Nu este normal ca mm pr cu studii superioare si 20 ani vechime sa aiba solda mai mica decat sublocotenentul cu o zi vechime. In plus celor iesiti la pensie sa li se plateasca drepturile cuvenite inclusiv taierile salariale ilegale. Toti civili si-au recuperat taierile numai prosti din armata nu. De ce? Pentru ca sefii au fost corupti cu grade de general. S-a ajuns ca fiecare directie sa aibe 2-3 generali. Pentru ce? Sa ne inchida gura. Ajunge si repet uitati-va pe grila de salarizare din armata SUA si comparati coeficientii dintre categoriile de personal militar.

 • praf in ochi . din 2009 cand sunt in armata doar vorbe , promisiuni si vorbe . nu s-au marit salariile macar cu 1 leu din 2009 pana in ziua de azi , ba din contra s-au taiat 25 % din salariul pe 2009 si am primit inapoi aprox 25 % dar din valoarea salariului rezultat dupa taiere. vorbe si vorbe domn general . la noi nu a ajuns nici o marire,va plangeti ca nu aveti efective , ca incadrarea in armata ajunge la 50% , ganditi-va ca un civil in armata pleaca de la salariul minim pe economie ,adik 1540ron la care se adauga sporurile, la noi pleaca de la aprox 400 la care se adauga coeficienti si sporuri, introducerea sporurilor in salar NU INSEAMNA MARIRE SALARIALA. NU ORICINE ESTE DISPUS SA ACCEPTE RIGORILE SI INDATORIRILE ARMATEI,
  TICHETE DE VACANTA , MA FACETI SA RAD, BUNA GLUMA

 • Domnule general v-ați bătut joc de maiștrii militari și subofițeri cu vechime. A ajuns un SGP fără școală militară, bacalaureat, vechime să aibe salariul mai mare decât un mm și sof. Rușine.

  • domnule sef al directiei financiare conform carei matematici ati reusit sa aduceti salariul unui adjutant principal egal sau mai mic ca unui caporal sau nu stiti sau studii de fezabilitate sau impact nu ati realizat sa va fie rusine mie nu-mi este, pentru cuvintele pe care vi le adresez!

 • nu trebuie sa inventati roata, ci doar sa copiati din armatele straine, o lege a salarizari militarilor, oricare, cred ca si din Oman este mai buna ca a noastra

 • pensii de urmasi inghetate? pensie de urmasi nu ar trebui innghetata , sant f mici multe ,mai ales dua recalculare , chiar daca au ramas in plata actualele dar 800 vi se pare mult ?sa se revada uog 59 din 2017 care a dat peste cap viata noastra , ne-am imbolnavit din caza stresului si a spaimei in care ne-a adus olguta vailescu ,ingamfata si obraznica

 • Observ ca multi dintre postacii de aici sunt extrem de frustrati de faptul ca un S.G.P. ajunge a lua salariul aproape cat un Plt.Maj.
  Corect, nu e cinstit sa NU existe o diferentiere mai clara intre clasele militare. Dar dragii mei subofiteri, maistrii militari si ofiteri- zecile de ani in care soldatii nu au primit norma de echipament in bani, unde sunt? Toate asanarile pe care le primiti, cu nemiluita, asanari la care un soldat nici nu indrazneste a visa, de ce nu le aduceti in discutie? Ia sa nu va primiti banii de echipament un an – revolutie! Dar soldatii si caporalii pot fi sariti cate 2-3 sau mai multi ani, cu tinuta. E ok, suntem prea insignifianti spre a ni se oferi recuperarea pagubei.
  Invatati sa fiti suparati pe sistem, nu pe noi, cei din categoria s.g.p. Nu de alta dar pentru a ne plati, nu v-au luat bani din salariile dvs. 🙂
  Cu stima si respect, un S.G.P din Armata Romaniei

 • In competitia serviciilor financiar contabile ale MApN, MAI, Penintenciare, ISU, DFC-ul MApN-ului ocupa un binemeritat loc … 5, cu acte normative si chef de munca mult in urma oricarui minister.

 • mai baieti ARMATA inseamna OFITERI SI GENERALI ., ceilalti carne de tun.,daca a-ti baut cerneala ce sa va fac.,LA PLACINTE INAINTE,la razboi PROSTIMEA…NE SALVEAZA nato asa ca …..vreti salarii mari ,ptr.micimani nu sunt bani .hai ca rimeaza NUUUUU….

 • Subofiterii si mm militari suntem cei mai defavorizati,horopsiti angajati ai sistemului .nu avem consiliri care sa ne reprezinte nevoile,drepturile,in schimb ni se cere sa indeplinim 2 sau chiar 3 functii cu succes ,chiar daca unele sunt in afara fisei postului.daca gresim sau nu avem timp sa indeplinim corespunzator si la timp exista posibilitatea sa fim pedepsiti.mergem cu un gust amar la serviciu,fara nici o motivare,nu mai exista nici o erarhie intre sgp si subofiteri(mm)avem aceleasi salarii cu ei dar nu avem aceleasi obligatii ci din ce in ce mai multe sarcini.as crede ca suntem in postura unor sclavi ai sistemului.cand este vorba de taeri de salarii suntem primii nominalizati ,iar la mariri de solda ultimii sau nici nu suntem pomeniti.conducerea armatei isi bate joc de aceste categorii(subof si mm).

  • Da, așa este . Conform regulamentelor în vigoare din 2016 pe lângă funcția de bază, nu ai voie să îndeplinești decât o singură funcție prin cumul, dar comandanții nu respectă prevederile legale, deși sunt obligați iar personal există.
   Dacă ar fi plătite funcțiile prin cumul atunci noi maiștri militari și subofițerii nu am avea acces.
   Totuși se pune întrebarea funcțiile prin cumul când vor fi plătite și în armată ca și în viața civilă. Este normal și firesc atâta timp cât îndeplinesc funcții prin cumul să fiu și retribuit pe măsură. Nu se poate să avem numai obligații nu și drepturi. Și noi suntem oameni.

 • O alta anomalie imensa pe care dl gl.ar trebui sa o rezolve,sunt bazele de calcul de-a dreptul jenante folosite la deschiderea dreptului de pensie,ptr.militarii incadrati in art.19.Te pensionezi in 2018 cu 50la suta sau 60 la suta din 1200 de lei..Asta inseamna cca.600 de lei pensie ,cu 19 ani vech.cumulata.Deci functia plus gradatiile plus gradul 1300 de lei.Dupa niste legi antice.Si aici trebuie umblat.Ne transforma in cersetori.Ajungi sa iei pensie cat acela care nu a muncit o sec.in viata lui.(are620lei incep.din acest an)Cineva vrea sa ne distruga.Colac peste pupaza:pensiile militare se vor indexa doar cu rata inflatiei.Cele civile de trei ori.Nu stiu cu cine sa vorbesc.Sper ca dl.gen .sa rezolve si aceasta problema.

  • Alex. Ai mare dreptate. Legea 207/2017 spune clar ca solda de functie nu poate fi mai mica de 1450 la care se adauga 15%. Dl.gl.nu poate sa rezolve pt.ca este incapabil.Daca in armata nu se respecta legiile atunci vai de capul nostru.Eu de doi ani ma lupt cu ei si nimic nu se rezolva.Rusine armatei.

 • Dar,la salariatul civil,se gandeste cineva? ……Noi nu contam?……chiar va bateti joc ! Va reamintesc si noi ne supunem acelorlasi rigori ca si militarii ,la ,,alarme”prezenta obligatorie,la,,parasirea garnizoanei”raport ;obligativitatea de a ne prezenta la obiectiv din timpul liber ori de cate ori suntem convocati,angajament de confidentialitate,inerzicerea de afiliere politica,participarea directa in misiuni,etc,etc.Sa va dau exemplul meu:Dupa aproape 48 de ani de munca,din care aproape24 de ani in sistem ca salariat civil,electronist cu scoala tehnica postliceala,cu ture de noapte, jumatate din anii lucrati in sistem,am iesit la pensie la varsta de 65 de ani,cu putin peste 1300lei.Cu siguranta,aceasta umilinta este de neacceptat!!!

 • Sunt maistru militar cls a III-a si am luat salariul cu 166 lei mai mult decat al unui soldat, de 6 luni angajat. Evident, am sporuri mai multe ca ale soldatului dar degeaba. Ma gandesc serios sa renunt la armata, nu mai exista diferente, degeaba faci scoala si tot felul de cursuri.

 • Sunt maistru principal cu peste 25 de ani lucrati in armata,veteran,(pentru misiuni NATO),toate semnele onorifice si medaliile obtinute nu ma incalzesc si sunt indignat de inechitatile din sistem.Un exemplu graitor ar fi faptul ca un coleg cu acelasi grad si vechime ca mine a iesit la pensie in 2016 cu o pensie cu mult mai mare decat veniturile mele din 2018 ca militar activ !Si colac peste pupaza ca masura reparatorie statul Roman ne-a rapit si speranta de a putea obtine chiar daca as ramane inca vreo 5-10 ani in sistem o pensie echivalenta cu cea a colegului meu!

 • Domnule general,in calitate fost coleg al dumneavoastra,va multumesc pentru gandirea stralucita de contabil pe care o aveti.Posibilitatea de utilizarea a voucherelor de catre militari si angajatii civili spune totul despre extraordinara dumneavoastra capacitate profesionala!!!

 • Nu stiu daca mai este oportun acum dar spre surprinderea tuturor care cititi acest comentariu bulversarea salarizarii in armata s-a produs din cauza Legii 164 a pensiilor militare care prevedea in mod expres ca la fiecare majorare a gradului si a functiei la activi sa primeasca si pensionarul ceva. Si ca sa nu se ofere nimic amaratului de pensionar militar s-au gasit subterfugii financiare prin acordarea fara numar de sporuri si prime care sa nu influienteze pensia. Asa s-a ajuns ca norma de hrana sa fie aproape egala cu solda . Atunci s-a inventat si termenul savant de ,,solda functiei de baza” care cuprinde inclusiv gradul ceea ce e o mare porcarie fiindca gradul a fost intotdeauna un element dinstinct al salarizarii in armata. Cat poti fi de ipocrit sa clamezi asta ca o nedreptate din moment ce nici un act normativ privind salarizarea in armata nu se elaboreaza fara avizul Directiei Financiar -Contabile. Domnul general ar avea o scuza doar daca ar putea demonstra ca n-a avut nici o contributie sau (si mai bine!) ca s-a opus din rasputeri!….Asa ca stimati colegi activi nu va bucurati cand va da cativa lei la norma de hrana ci mai bine cereti majorari ale soldei de functie si de grad ca o garantie a unei pensii decente. Si daca va sacrificati si va ruinati sanatatea prin armata nu uitati ca activati intr-un minister ingrat care la pensionare va arunca precum o masea stricata! Suntem singurul minister care atata ne respecta incat abia asteapta sa ,,iesim din sistem pe cale naturala” ……!!!! Suntem singurii cetateni care la batranete – ca sa obtinem un drept prevazut de lege – trebuie sa-l si solicitam (daca mai putem!) printr-o cerere scrisa in loc ca ministerul (prin reprezentantii sai) sa ne caute si sa ne aduca dreptul acela in cel mai izolat si indepartat catun. Halal minister!!….Si se mai mira ca fug toti de armata!!!!!

 • Conform regulamentelor în vigoare din 2016 pe lângă funcția de bază, nu ai voie să îndeplinești decât o singură funcție prin cumul, dar comandanții nu respectă prevederile legale, deși sunt obligați iar personal există.
  Dacă ar fi plătite funcțiile prin cumul atunci noi maiștrii militari și subofițerii nu am avea acces.
  Totuși se pune întrebarea funcțiile prin cumul când vor fi plătite și în armată ca și în viața civilă. Este normal și firesc atâta timp cât îndeplinesc funcții prin cumul să fiu și retribuit pe măsură. Avem numai obligații drepturi nu. Și noi suntem oameni.

Lasă un comentariu