Vineri, 31 mai, s-au împlinit 160 de ani de la înfiinţarea armei geniu. Cum în această perioadă unită­țile de geniu subordonate Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos se află în zona locali­tății Bordușani, județul Ialomița, unde se desfășoară cel mai amplu exercițiu militar multinațional din acest an de pe teritoriul României, săr­­bătoarea geniștilor a fost onorată în poligonul de instrucție.

Cu această ocazie, a avut loc o ceremonie la care au participat oficialități militare și civile din țară și străinătate, militari în activitate şi în rezervă, membri ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Arma Geniu General Constantin Hârjeu din București şi ai Filialei Mihai Viteazul din Brăila, autorități publice locale.

După prezentarea raportului și intonarea imnului național, activitatea a cuprins o ceremonie militară și religioasă în cadrul căreia drapelele de luptă ale unităților de geniu subordonate brigăzii au fost decorate.

A fost executat un exercițiu demonstrativ cu treceri peste fluviul Dunărea, s-au desfășurat concursuri aplicativ-militare, iar o expoziție de tehnică militară specifică armei a fost la dispoziția publicului.

Batalionul 72 Geniu General Constantin Savu, din Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos, a amenajat un punct de trecere pe pod de pontoane peste fluviul Dunărea cu forța de suport de 80 de tone-forță și trei fire de circulație, din completul parcului de pod de pontoane PR-71, cu șalupe ST 270. Lungimea podului a fost de 600 m, pentru construcția acestuia fiind utilizate peste 580 de mijloace tehnice.

La competiția Cupa Geniului s-au întrecut loturile sportive ale Batalionului 72 Geniu General Constantin Savu, Batalionului 52 Geniu Tisa, Centrului de Instrucție pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN Panait Donici și ale comandamentului Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos.

Probele în care s-au angajat competitorii au fost: ștafetă cu cinci obiective pe distanța de 200 m, căratul pilonului de lemn, baterea țărușului cu dispozitive specifice geniștilor, lupta cu odgonul  (trasul odgonului).

Participanții, indiferent de performanța reușită, au fost felicitați de locțiitorul pentru resurse al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu, și de comandantul Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos, colonel Vasile Ionescu, care au adresat mulțumiri militarilor geniști, veteranilor și rezerviștilor geniști.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea efectivelor de militari, în acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila.

  • Plutonier-adjutant principal Stelică Mocanu
  • Foto: Cezar Postelnicu, Stelică Mocanu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu