La ieșirea din Buzău spre Mărăcineni, se află Batalionul 3 Geniu General Constantin Poenaru.
Gonind pe drumul european E87, poate fi ușor trecut cu vederea. În spatele porților se află o structură cu multe povești de împărtășit.

De când sunt jurnalist militar, mi-am ales subiectele, uneori, la noroc. Am căutat unități mici, despre care nu s-a scris de ceva vreme, sau locuri pe lângă care treceam des, fără să intru. Aproape de fiecare dată am găsit povești frumoase și oameni bucuroși să mi le împărtășească.

Exact așa a decurs și întâlnirea mea cu cei din Batalionul 3 Geniu General Constantin Poenaru. Trecusem deja, de foarte multe ori, pe lângă porțile batalionului, în drumul meu spre casă. Am hotărât, de această dată, să fac un popas, să întreb și să înțeleg provocările pe care le întâmpină geniștii buzoieni, activitățile la care participă și planurile lor de viitor.

Înființat în 1969 și purtând numele de regiment, actualul batalion a trecut prin numeroase schimbări și reorganizări, la fel ca aproape toate unitățile militare din țară.

Pe lângă instrucție, militarii au participat întotdeauna la misiuni specifice, de la construcția de obiective civile și militare până la amenajarea canalelor navigabile Dunăre – Marea Neagră – Poarta Albă – Midia – Năvodari. La toate acestea se adaugă experiența misiunilor din teatrele de operații din Irak, Somalia, Angola, Bosnia și Herțegovina și Afganistan.

Pe perioada unui an de instrucție, batalionul sprijină cu operatori și utilaje diverse structuri din minister: Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir, de la Breaza, de pildă. De asemenea, participă cu operatori și utilaje în cadrul exercițiului Resolute Castle, din Cincu.

Despre misiuni și obiective mi-a vorbit comandantul batalionului, locotenent-colonelul Marian Caloian:

Batalionul 3 Geniu General Constantin Poenaru se instruiește pentru asigurarea sprijinului de geniu pe domenii și anume mobilitate, contramobilitate, menținerea capacității operaționale și sprijin de geniu general. Mai instruiește pachetele de forțe puse la dispoziție și realizează activități specifice de întreținere și reparații a infrastructurii obiectivelor militare.

Locotenent-colonel Marian Caloian.
Foto: Cornelia Dumitru

Evident, planurile de viitor sunt la fel de ambițioase:

Obiectivul nostru principal, spune Caloian, este realizarea sarcinilor reieșite din planul instrucției prin practicare.

Anul acesta, avem de realizat lucrări la unități militare din garnizoană, iar pentru viitor deja au apărut rapoarte de necesitate în urma cărora trebuie să executăm recunoașteri și să întocmim rapoartele de geniu pentru lucrările solicitate. Practic, acestea vor fi prinse într-un plan al instrucției prin practicare pentru anul viitor, a explicat comandantul.

Plutonierul-adjutant Eduard Stan a explicat cum este structurat un batalion de geniu:

Avem patru companii: geniu sprijin general, geniu luptă, purificare apă și sprijin. În cadrul companiei purificare apă avem un detașament de purificare apă care este operaționalizat și pus la dispoziția NATO din anul 2009.

Cu instalațiile de filtrare a apei, detașamentul poate deservi un punct de comandă, poate asigura apa potabilă necesară în timpul unui exercițiu, dar poate și stoca acele cantități de apă.

Plutonier-adjutant Eduard Stan.
Foto: Cornelia Dumitru

Sunt vii încă amintirile dureroase de la inundațiile majore din 2005, care au dus la prăbușirea podului de la Mărăcineni. Acel moment a însemnat un adevărat examen pentru geniștii buzoieni:

În anul 2005, în urma inundațiilor, podul de peste Buzău s-a rupt. Pentru a asigura fluidizarea traficului dintre Muntenia și Moldova, batalionul a construit un pod pentru a se putea efectua traversarea râului.

Desigur, pe acest pod s-a circulat cu anumite restricții, însă s-a asigurat fluidizarea traficului pentru mașinile de tonaj mic și autoturisme.

Până s-a refăcut podul cel mare, structurile noastre au asigurat traficul în zonă, mentenanța podului, chiar și dirijarea circulației, deoarece, pentru o perioadă, trecerea se făcea pe rând, pe un singur sens.

Pentru batalion, această activitate a reprezentat un examen practic, prin care oamenii și-au putut dovedi cunoștințele acumulate.

Avem militari pregătiți și specialiști în domeniul podurilor militare, care au cursuri inclusiv în străinătate, care au construit poduri în Bosnia și Herțegovina, Afganistan, Irak, le-au asigurat și mentenanța și au lucrat împreună cu alte structuri militare la defluirea traficului din acele zone, iar aceste cunoștințe dobândite, precum și instrucția și exercițiile au fost demonstrate în acea perioadă.

Într-un timp foarte scurt, batalionul a putut realiza acest pod, deși, în acea perioadă, debitul râului a fluctuat. Deși a fost greu, oamenii noștri au construit acest pod, l-au menținut și ne-am îndeplinit misiunea. Am primit mulțumiri atât de la structurile locale, cât și de la președintele de la acea vreme, a povestit plutonierul-adjutant Eduard Stan.

Misiuni multe, oameni mai puțini decât ar fi necesar. Însă militarul român pare născut sub zodia flexibilității:

La momentul actual, având în vedere că a început sezonul cald, suntem implicați în foarte multe activități. În același timp, trebuie să asigurăm și instrucția în unitate, și întreținerea cazărmii, și serviciile.

Momentan, ne descurcăm, cu toate că nu suntem încadrați 100%, însă a existat înțelegere la nivelul conducerii, a subliniat subofițerul.

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu