Miniștrii apărării și de interne din guvernul german insistă pentru crearea, până la finele acestui an, a unei noi agenții care să studieze tehnologii disruptive relevante pentru apărarea și securitatea Germaniei. O decizie în acest sens este așteptată în scurt timp, conform unui purtător de cuvânt al ministrului german al apărării. Negocierile sunt avansate și cu ministerul de finanțe pentru asigurarea fondurilor necesare.

Numele complet al noii agenții este Agentur für Disruptive Innovationen in der Cybersicherheit und Schlüsseltechnologien (ADIC) și va fi dublu subordonată către cele două ministere. Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, s-a referit la acest proiect de agenție într-un discurs în luna mai, făcând o paralelă cu agenția americană DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Ea a prezentat inițiativa ca fiind o abordare modernă a viitoarelor probleme de securitate cibernetică care include, de asemenea, și un program de studiu la Universitatea Bundeswehrului din München.

Ministrul apărării a menționat, în răspunsul la o întrebare din partea defensenews, că inclusiv proiecte privind inteligența artificială pot fi eligibile pentru a fi finanțate prin această agenție. Unii experți exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Germania rămâne în urma SUA și a Chinei, care fac eforturi colosale în domeniul inteligenței artificiale, autoritățile și armata germană încercând să dezvolte proiecte în acest sector.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu