Se afirmă, deseori, că artiștii nu dispar din cotidianul direct, la un moment dat, asemeni celorlalți muritori, ci se retrag doar prin prezența fizică într-un panteon al artelor, continuând să fie prezenți în viața cetății prin opera lor. Este și cazul artistului Gheorghe Ioniță, care la aproape un an de la marea sa întâlnire cu eternitatea, continuă să fie prezent în viața culturală a capitalei cu o expoziție comemorativă deschisă la sala Foaier a Cercului Militar Național în perioada 31 iulie-13 august 2018.

În 1982, pictor la Studioul de Arte Plastice al Armatei.

Artist proteic, polivalent, cu o forță de muncă și de creație remarcabile, înzestrat cu o sensibilitate și o capacitate de pătrundere dincolo de aparențele înșelătoare ale realității, Gheorghe Ioniță a abordat cu dăruire aproape toate genurile artei, pictura și grafica de șevalet, arta monumentală, sculptura, arhitectura de ambient, putând trece cu ușurință, aplomb și har de la un registru la altul, reformulându-și de fiecare dată demersul artistic și rămânând mereu același artist viguros, expresiv și polivalent. A fost, vreme de aproape două decenii, șeful Studioului de Arte Plastice al Armatei, unitate de cultură unicat nu doar în cadrul structurilor apărării, ci și în plan național, reușind să conducă mereu instituția la liman liniștit,prin vremuri și epoci, deseori învolburate. S-a dăruit cu totul menirii sale, uitându-se de cele mai multe ori pe sine.

Foto: Eugen Mihai

A fost o prezență mereu activă în peisajul cultural al ultimelor decenii. Expoziția prezentă înfățișează publicului un altfel de Gheorghe Ioniță, sensibil, liric, diferit de artistul puternic al marilor proiecte publice. Acuarela, pastelul, desenul, crochiul sunt mărturii ale încercărilor intime ale artistului în căutarea acelei clipe de grație când acel har venit de sus coboară asupra întrebărilor și dorințelor sale. Sunt lucrări făcute pentru propria plăcere, care exprimă direct trăirea actului creator, neîncorsetat de condiționări, opreliști și comenzi. Într-un august torid, artistul Gheorghe Ioniță ne transmite de dincolo de orizont zâmbetul, poezia și mesajul său cromatic.

 

Valentin Tănase

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu