Tunelul Hyperloop din Las Vegas, construit de una din companiile înfiinţate de Elon Musk, ar trebui să fie finalizat şi să devină operaţional anul acesta.Omul de afaceri sud-african promovează de mai mulţi ani proiectul Hyperloop, un tren alcătuit din capsule de mari dimensiuni care vor circula cu mare viteză în vid, în tuneluri speciale. În martie 2019, costul construcţiei tunelului din Las Vegas a fost evaluat la 35-55 de milioane de dolari.

După realizarea lucrărilor de extindere, centrul de expoziţii din Las Vegas va avea o suprafaţă de 81 de hectare, iar o distanţă de 3,2 kilometri va separa cele două extremităţi ale sale. Să sperăm că tunelul va deveni complet operaţional în 2020, afirma, în  decembrie anul trecut, Elon Musk, care este şi CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX.

Ideea i-a venit atunci când a devenit extrem de nervos la volanul automobilului său, prins în trafic între vila sa din cartierul Bel Air şi birourile companiei SpaceX din Hawthorne, în centrul oraşului Los Angeles. Proiectul se bazează pe ideea de a permite câtorva mii de astfel de vehicule electrice şi autonome să străbată subteranele oraşelor cu viteze care se apropie de 250 de kilometri pe oră.

Ideea nu este nouă, un principiu similar (bazat pe diferenţe de presiune şi perne de aer într-un tunel-conductă etanșat/vidat) fiind enunțat de Henri Coandă în anii ’60 ai secolului trecut. În timpul vieţii savantului, proiectul a rămas doar la nivel de planuri și schițe.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu