Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la integrarea Poloniei în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană Liliecii Negri au participat miercuri, 6 martie, alături de partenerii Grupului de Luptă și din Brigada 15 Mecanizată din Giżycko, la un amplu exercițiu militar și expoziție de tehnică în poligonul Wierzbiny.

Foto: Valentin Ciobanu

Printre oficialitățile prezente la eveniment s-au aflat președintele Poloniei, Andrzej Duda, ministrul apărării naționale, Mariusz Błaszczak, ambasadori și atașați militari ai statelor membre ale Grupului de Luptă.

Foto: Valentin Ciobanu

Cu acest prilej, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a înmânat atât comandantului Brigăzii 15 Mecanizată, cât și comandanților contingentelor ce fac parte din Grupul de Luptă, Drapelul național al Republicii Polone.

De asemenea, ambasadorul României în Polonia, Ovidiu Dranga, și atașatul militar al apărării, colonel ing. Dragoș Florea, s-au întâlnit cu militarii români prezenți la acest exercițiu.

Foto: Valentin Ciobanu

Polonia, împreună cu Cehia și Ungaria, a devenit, la 12 martie 1999, membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Lichidarea Tratatului de la Varșovia, în 1991, și poziția pozitivă a țărilor membre NATO au făcut ca să devină din ce în ce mai reală aderarea Poloniei la Alianța Nord-Atlantică.

Foto: Valentin Ciobanu

O etapă deosebit de importantă în procesul de  negociere a fost, în 1994, pregătirea Programului Parteneriatului pentru Pace, care, în final, s-a dovedit un instrument eficient ce a facilitat aderarea Poloniei. Ca o consecință, în 1997, în cadrul întâlnirii la vârf de la Madrid a șefilor de stat și de guverne NATO s-a luat decizia invitării formale a Poloniei, Cehiei și Ungariei.

Semnarea oficială a protocoalelor de aderare ale Poloniei, Cehiei și Ungariei, ratificate apoi de statele membre la acea oră, a avut loc la Bruxelles, la 16 decembrie 1997.

Foto: Valentin Ciobanu

Ultima etapă a procesului de ratificare a constat în transmiterea către SUA (depozitarul Tratatului) a așa-numitelor instrumente de aderare.

Festivitatea s-a desfășurat  la 12 martie 1999, în Independence (Missouri),  Bronisław Geremek, ministrul polonez al Afacerilor Externe din acea vreme, depunând  în mâinile lui Madeleine  Albright actul de aderare la Tratatul Nord-Atlantic.

  • Locotenent Irina Cimpoer
  • Foto: Valentin Ciobanu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

1 comentariu

Lasă un comentariu