Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune, care a asigurat pacea și denuclearizarea timp de 30 de ani, și-a încetat efectele, după ce, în ultima vreme, Rusia și-a încălcat flagrant angajamentele pe care și le-a asumat.

Deși sunt cu musca pe căciulă, autoritățile de la Moscova aplică strategia stalinistă de a acuza restul lumii, în special SUA și statele europene, amenințând cu o nouă cursă a înarmării.

SUA şi Rusia s-au retras oficial la 2 august din Tratat, acuzându-se reciproc de încălcarea pactului semnat în 1987, care interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Washingtonul a acuzat Rusia de dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete 9M729, care are o rază de acţiune de peste 500 km.

În ultimii ani, sub falsul pretext al amenințării reprezentate de instalarea elementelor sistemului antirachetă NATO în Europa, Moscova a început să producă noi tipuri de rachete.

Până la dezvoltarea unor noi sisteme de rachete, Rusia se va folosi de mijloacele pe care le are deja la dispoziţie: rachete cu lansare aeriană (X-101 şi Kinjal), cu lansare de pe mare (Kalibr), precum şi sisteme de perspectivă, între care cel hipersonic Zircon, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Secretarul General al NATO a explicat că Rusia și-a dezvoltat și poziționat, în ultimii ani, rachete nucleare cu care poate să lovească, în doar câteva minute, ținte de pe teritoriul Europei.

Jens Stoltenberg a precizat că, în acest context, toți aliații sunt în unanimitate de acord cu SUA că Moscova și-a încălcat cuvântul dat prin semnarea tratatului. Oficialul de la Bruxelles a mai spus că recenta ofertă rusă privind un memorandum este nesinceră și egală cu zero, pentru că este absurd să propui înlocuirea unui tratat internațional cu un simplu memorandum.

Stoltenberg a declarat că, având în vedere că în Europa sunt acum noi sisteme de rachete nucleare rusești, dar nu și unele americane, asta arată clar cine a încălcat tratatul INF. Secretarul General al NATO a dat asigurări că Alianța are deja un plan de apărare a Europei în fața amenințării nucleare a Moscovei.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu