Săptămâna trecută, la Craiova, s-a desfăşurat etapa finală pe Ministerul Apărării Naţionale a Campionatului Militar de Judo pentru unităţile de instrucţie.

Pentru al doilea an la rând, competiţia s-a organizat la Craiova, cu sprijinul Brigăzii 2 Infanterie Rovine. La saltea s-au prezentat loturile sportive din cele trei categorii de forţe ale armatei – terestre, navale şi aeriene, iar arbitrajul a fost asigurat de Asociaţia Judeţeană de Judo Dolj.

Foto: Alina Crișan

Băieţii au concurat la şase categorii – 60, 66, 73, 81, 90 şi 100 de kilograme. Timpul efectiv de luptă a fost de patru minute.

Fetele au fost împărţite în patru categorii – 52, 57, 63 şi 70 de kilograme, cu trei minute timp efectiv de luptă. La final, s-au întocmit clasamente individuale, pe echipe şi cel general, pe loturi sportive.

Foto: Alina Crișan

După ce s-a tras linie, cei mai buni au fost sportivii Statului Major al Forţelor Terestre, pe locul al II-lea clasându-se lotul Statului Major al Forţelor Aeriene, iar sportivii din Statul Major al Forţelor Navale au ocupat poziţia a III-a.

Militarii au demonstrat că au o mare capacitate de efort, un nivel al pregătirii fizice ridicat şi bune deprinderi specifice judoului. Cei mai mulţi au arătat că s-au pregătit cu mult timp înainte de a ajunge la finala campionatului şi îi felicit pentru modul în care au evoluat, a precizat, la final, colonelul Cristian Pelea, vicepreşedinte al comitetului de organizare şi şeful comisiei tehnice la Campionatul militar de judo.

„Practic din copilărie. Mi-a plăcut încă de la început judo şi am rămas fidel acestui sport. Ca să fii un bun judoka ai nevoie de disciplină, ambiţie şi antrenament.” – Locotenent Alexandru Călinescu, locul I la categ. 81 kg.
Foto: Alina Crișan

Chiar dacă în clasamentul general pe primul loc au stat Forţele Terestre, marinarii şi aviatorii au avut de asemenea meciuri câştigate şi s-au dovedit adversari duri la saltea.

În lotul Forţelor Aeriene am găsit cel mai în vârstă judoka al competiţiei, caporalul Daniel Bădicel, care, în ciuda celor 39 de ani, a câştigat locul I la categoria 66 de kilograme.

Judo se practică până la pragul de 28, maxim 29 de ani. Cam asta este vârsta limită. Dar mi-am propus să particip până ce ies la pensie. Bine, dacă nu vin tare tinerii din spate, explică sportivul. Caporalul face sport de performanţă din 1986 şi s-a remarcat şi la pentatlon aeronautic, un sport doar pentru aviaţie, probă la care a participat şi la olimpiade internaţionale.

În judo, Daniel Bădicel spune că primul şi cel mai temut adversar este cântarul.

Este un sport greu şi foarte complex, în care ai nevoie, pentru a evolua, de adversari. Dacă nu ai mulţi adversari, schimbul de experienţă este mic şi nu poţi să evoluezi. Antrenându-te doar cu un coleg, te plafonezi. Când ai în faţă un adversar nou, cu alt stil, iei bătaie, adaugă caporalul.

„În această competiţie mi-a lipsit experienţa. O să mă antrenez şi, anul viitor, vreau locul I.” – Maistru militar clasa a V-a Sorin Baraban, locul al II-lea, categ. 81 kg.
Foto: Alina Crișan

Privit din afară, pare un sport dur. Există riscul să te accidentezi, fiind un sport de contact, şi nu de puţine ori, în timpul meciului, vezi sânge.

Nu am avut accidentări. Dacă eşti atent şi ştii, în primul rând, cum să cazi, nu există riscul de a te accidenta, mă contrazice soldatul Veronica Mustaţă, din lotul SMFT. Nu numai că multe fete practică acest sport, dar sunt şi mult mai înverşunate decât băieţii în timpul meciului.

Veronica a început să practice judo acum trei ani, în sistemul militar. Am încercat, mi-a plăcut şi am ajuns aici, explică. Este titulară a lotului sportiv al Forţelor Terestre, cu participări la patrule, crosuri, pentatlon, tot ce implică practicarea sportului.

Pun suflet în orice sport, dar îmi plac cel mai mult judo şi taekwondo. Anul trecut, am luat locul I pe SMFT la categoria 57 de kilograme şi locul al II-lea pe armată, pentru că mi-am luat somn pe saltea, adaugă soldatul. Anul acesta, m-am clasat tot pe locul al II-lea la faza finală a campionatului de judo. Ce mi-a lipsit? Nu ştiu, dar foamea pe care am făcut-o 30 de ore ca să mă încadrez la categoria de 52 de kilograme, în mod sigur, nu m-a ajutat, încheie sportiva.

„M-am apucat de judo de la şapte ani. Părinţii m-au înscris ca să ştiu să mă apăr. Nu este un sport brutal, mai mult tehnic decât forţă fizică. Nouă ani am făcut serios judo. Acum, vin la competiţii din plăcere.” – Maistru militar clasa a V-a Georgiana Adelina Baciu, locul I, categ. 52 kg.

Festivitatea de premiere s-a desfăşurat la Brigada 2 Infanterie Rovine. Pentru sprijinul acordat în organizarea şi desfăşurarea etapei finale a acestui campionat, vicepreşedintele comitetului de organizare i-a oferit o plachetă comandantului brigăzii, general de brigadă Daniel Petrescu.

La final, generalul a ţinut să îi felicite pe toţi participanţii, indiferent de locul ocupat pe podium, şi să sublinieze importanţa competiţiilor de acest gen.

Văd în formaţie oameni pe care îi recunosc din unităţile prin care am trecut. Ne mândrim cu voi, este important să ţineţi flamura sportului sus. Sunteţi un exemplu pentru oamenii din unităţile de care aparţineţi.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu