Detașamentul Protecția Forței Consilieri Forțe Aeriene din cadrul Training Advise Assist and Command – Air, Resolute Support NATO, continuă misiunea începută în anul 2018, în Baza Aeriană Kandahar, Afganistan.

Viteza de reacție este decisivă în cazul unui atac tip Insider. Înainte de pătrunderea în zona de operare sau în zona exclusiv afgană șeful echipei ordonă și supraveghează încărcarea armamentului personalului din subordine.

Șeful de echipă transmite echipei misiunea primită și stabilește responsabilitățile pentru fiecare om în parte.

Aflați la a IV-a rotație, militarii români execută zilnic misiuni tip Guardian Angels, de protecție și însoțire a consilierilor tehnici de aviație ai coaliției internaționale, atât pe platforma de operare a aeronavelor aparținând Forțelor Aeriene Afgane, dar și în interiorul zonei exclusiv afgane, atunci când sunt organizate întâlniri de lucru între membrii coaliției și partenerii afgani.

Înaintea sosirii consilierilor coaliției internaționale, la locația unde urmează să se desfășoare activitatea cu personalul afgan, militarii români execută cercetarea perimetrului exterior și interior, în vederea depistării unor eventuale dispozitive explozive improvizate sau a armamentului ascuns.

Sunt luate în calcul toate pericolele la adresa, securității personalului tehnic al TAAC – AIR.

După finalizarea cercetării, șeful echipei transmite raportul comandantului de detașament.

Au răspuns de fiecare dată cu promptitudine solicitărilor pentru asigurarea securității membrilor coaliției care consiliază și instruiesc personalul Forțelor Aeriene Afgane.

Locotenentul Paul Lozincă, comandantul detașamentului, primește rapoartele echipelor aflate pe teren și are în permanență situația de ansamblu, actualizată.

În timp ce orașul Kandahar se trezește la viață, în diminețile răcoroase ale sezonului de iarnă, militarii români așteaptă sosirea contractorilor coaliției.

QRF-ul sau Forța de Reacție Rapidă se află în imediata apropiere, pregătită pentru intervenție în caz de necesitate.

Detașamentul constituit pe baza unui proces de selecție riguros are în compunerea sa militari din unități aparținând Statului Major al Forțelor Aeriene, dar și militari din Statul Major al Forțelor Terestre, și, încă din perioada premergătoare dislocării în teatrul de operații din Afganistan, a avut ca prim obiectiv sudarea echipelor și coeziunea lor.

Pe toată durata desfășurării activităților de mentenanță, consiliere și instruire a personalului afgan, contractorii coaliției internaționale se află sub protecția militarilor români.

Ziua de lucru a militarilor afgani începe cu nelipsitul raport de dimineață. Îngerii păzitori veghează!

Militarii români sunt prezenți și în sălile de clasă, acolo unde militarii afgani sunt pregătiți de personalul specializat al TAAC – AIR în vederea operării aeronavelor din dotare.

Majoritatea militarilor sunt veterani ai teatrelor de operații și au reușit să transmită rapid colegilor mai tineri, aflați la prima misiune, din experiența lor, asigurând executarea fără incidente a misiunilor primite.

Pentru descoperirea indicilor exteriori, premergători unei acțiuni ostile la adresa personalului tehnic al TAAC – AIR, este necesară o supraveghere continuă și capacitate de ripostă imediată.

Personal tehnic al TAAC – AIR, alături de militari români din Detașamentul de Protecție a Forței, Consilieri Forțe Aeriene.

Atitudinea afișată de militarii români în relația cu militarii afgani contribuie la creșterea încrederii și a respectului reciproc între militarii misiunii Resolute Support NATO și tânăra armată afgană.

Misiunile tip Guardian Angels, desfășurate de militarii români în teatrul de operații, necesită un grad sporit de atenție și concentrare, o observare continuă a comportamentului personalului afgan, din zona de responsabilitate, în vederea descoperirii indicilor premergători comiterii unui atac tip Insider, pentru neutralizarea celor care comit astfel de atacuri.

• Plutonier-adjutant principal Cătălin Ioniță, Foto: Cătălin Ioniță

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu