Curajul, răbdarea, disciplina şi devotamentul sunt doar câteva dintre piesele de puzzle care conturează profilul unui militar profesionist.

Cariera sergentului Marinel Popescu, din Batalionul 265 Poliţie Militară Tudor Vladimirescu, a început în urmă cu zece ani. Pe atunci a avut șansa să facă parte din prima serie de soldaţi voluntari din sistemul militar, după ce armata nu mai era obligatorie.

Sunt singurul militar din familia mea şi sunt tare mândru de acest lucru. Îmi amintesc şi acum ziua în care am fost la Centrul Militar Judeţean Olt şi mi-am depus dosarul.

După vizita medicală și susţinerea probelor fizice și psihologice la Breaza, a început cursul propriu-zis, două luni la Caracal și alte două la Făgăraș. Marinel nu a uitat nici acum, după atâţia ani, perioada de pregătire din Batalionul 1 Instrucţie Olt. Fiind prima serie de soldaţi gradaţi voluntari, exigențele de instruire au fost mari, lucru care a contribuit la formarea viitorilor militari profesionişti. A învăţat să tragă cu multe categorii de armament, să arunce grenadele și să acţioneze conform regulamentelor militare.

Apoi, a urmat modulul de specialitate, la Făgăraș, iar după aceea a fost repartizat în noua sa unitate, Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, ca soldat. A ales o unitate din București, deși el este din Slatina, dar este convins că a fost cea mai bună opţiune, mai ales că avea și prieteni care îl puteau ajuta cu acomodarea în noul oraș.

În Batalionul 2 Infanterie Călugăreni a lucrat aproape trei ani, timp în care și-a completat cunoștinţele, ba chiar s-a pregătit și pentru o misiune în Irak. Nu a fost să fie, pentru că în 2009 a fost anunţat că nu va mai participa. Misiunile în Irak tocmai se încheiau.

APDSC DIGITAL CAMERA

Eram la prima întâlnire cu ideea de misiune internaţională, nu am fost dezamăgit, dar mi-aş fi dorit foarte tare să văd rezultatele pregătirii mele.

În același an, a participat la un exerciţiu de pregătire a unor militari CIMIC. Aici a avut oportunitatea să vadă un demonstrativ al unor viitori colegi din Batalionul 265 Poliţie Militară. Imediat a simţit că acolo îi este locul și a făcut tot posibilul pentru a-și îndeplini dorinţa.

Trecerea a fost dificilă, dar mi-a plăcut noul stil de lucru. Era, din start, ceva care mă definea.

La un an distanţă, a reușit să plece în prima sa misiune internaţională, doar că în Afganistan.

Totul ne-a luat prin surprindere, am plecat atât în pregătire, cât şi în misiune cu o lună mai devreme faţă de perioada stabilită inițial. Nu cunoşteam foarte multe despre misiune, ci doar lucruri generale, precum problemele cu temperatura ridicată, norii de praf, stresul uriaş la care vom fi supuşi, fără a mai pune la socoteală şi distanţa de casă.

Ajuns în Afganistan, Marinel a fost dislocat într-un FOB (Forward Operating Base). Misiunea pe care a primit-o detașamentul său era aceea de a asigura paza bazei.

Fiind puţini militari, programul a fost unul foarte încărcat, obositor, însă totul a decurs bine şi ne-am acomodat rapid. A trebuit să avem curaj şi ne-am asumat de multe ori riscuri pentru a ne îndeplini misiunile cu succes.

Jpeg

Atacurile cu rachete au fost, într-adevăr, ceva nou pentru Marinel. De asemenea, s-a tras asupra bazei și cu AG-7 și a existat și o mașină capcană, dar care nu a creat probleme, fiind oprită înainte să se apropie de FOB.

O altă problemă, în bază de această dată, erau civilii. Trebuiau controlaţi şi la intrare, şi la ieşire. Din fericire nu au existat situaţii dificile. Mici probleme cu alcoolul, iar asupra unora am găsit şi droguri. Existau metode și pentru a-i descoperi pe cei care intraseră în contact cu materiale din care sunt fabricaţi diferiţi explozivi.

Distanța față de cei dragi a reprezentat o provocare pentru Marinel, mai ales că nu era învățat cu așa ceva. Era dificil, însă cu ajutorul telefoniei, puteau săptămânal să sune acasă și să ia legătura cu familia.

Anul 2012 l-a găsit pe gradatul profesionist Popescu în Germania, în Hohenfels, la un exerciţiu, iar primăvara anului următor a făcut parte din prima rotaţie IRR (Rezervă intermediară pentru Bosnia și Herțegovina și Kosovo).

Am avut parte de experienţe plăcute în tot ceea ce făceam, pentru că erau misiuni specifice poliţiei militare, din care am avut foarte mult de învăţat.

Întors în ţară, Marinel s-a hotărât să intre în corpul subofiţerilor. Astfel că, în 2014, după un an în care a fost la curs la Pitești și Făgăraș, a primit gradul de sergent.

Trebuie să recunosc, în momentul în care am intrat în armată nu ştiam foarte multe lucruri despre evoluţia în carieră a militarilor, dar în timp am înţeles şi mi-am dat seama că trebuie să merg mai departe, să urc pe scara ierarhică.

După ce a terminat cursurile, fiind al patrulea din cei 15 absolvenți, a ales să se întoarcă tot la Batalionul 265 Poliţie Militară. A avut noroc, deoarece era un singur loc la București, iar primii trei clasați nu au ales această garnizoană.

Revenit acasă, Marinel a luat parte la mai multe exerciţii multinaţionale și aplicaţii în poligonul din Cincu. În anul 2016 a participat la misiunea Resolute Support.

Dificultățile cu care ne-am confruntat au fost multiple: de la rachetele trase asupra bazei, una la două sau trei zile, până la civilii care lucrau în interiorul bazei şi consumau alcool, scandalagii sau problemele din trafic. A fost o misiune specifică de poliţie militară, cu destul de multe riscuri, dar frumoasă.

După ce s-a întors din Afganistan, la doar două luni, a plecat în Spania, la un alt exerciţiu multinaţional, Guardian Angel. Deși ar părea că antrenamentele și misiunile îi ocupă mai tot timpul, Marinel dovedește contrariul.

În 2015 a participat la concursul Subofiţerul/Soldatul anului, unde a obţinut locul al patrulea, în 2016 a obţinut locul al treilea pe Statul Major al Forţelor Terestre, iar în etapa finală, din cauza unor probleme de sănătate, a fost descalificat.

Doar cu devotament şi determinare poţi să obţii ceea ce-ţi doreşti. Este obligatoriu să faci totul din plăcere şi cu dăruire. Doar aşa poţi să devii un militar complet.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu