Timp de o săptămână, în perioada 2-10 mai, la Școala de Aplicație pentru Logistică General  Constantin Zaharia s-a desfășurat exercițiul Sprijin Oportun 19.

Nu există militar care să nu fi trecut prin procesul de instrucție, fie că acesta a avut loc în școală, poligon, tabără sau unitate. Este o componentă esențială în procesul de formare și de dezvoltare al fiecărui militar.

La Școala de Aplicație pentru Logistică General Constantin Zaharia, instrucția a trecut, de ceva timp, la nivelul următor, unul util, smart și care nu necesită deplasarea în câmp.

Foto: Cristian Lenga

Instrucția prin simulare pe calculator este din ce în ce mai întâlnită. Și asta pentru că oferă posibilitatea organizării unui exercițiu, în cele mai mici detalii, folosind resurse minime.

Aici, responsabili pentru această variantă îmbunătățită a instrucției sunt specialiștii Centrului pentru Jocuri de Război și Experimentări Doctrinare (CJRED), din Statul Major al Apărării.

Scopul exercițiului asistat de computer Sprijin Oportun 19 a fost acela de a dezvolta cunoștințele teoretice și formarea deprinderilor necesare ofițerilor aflați la cursuri de carieră specifice sprijinului logistic, pentru a putea planifica și conduce misiuni specifice de nivel batalion logistic.

Foto: Cristian Lenga

Exercițiul s-a concentrat pe instruirea ofițerilor care se află la cursurile de carieră. Aceștia au încadrat funcții decizionale din comandamentul batalionului, dar și din structuri logistice adiacente, companii și module logistice ale unităților  sprijinite.

De asemenea, monitorizarea activității de planificare și de conducere, pe timpul simulării, a fost realizată de instructori ai școlii și de membri ai echipei CJRED. În total, 150 de militari au participat la întregul exercițiu.

Partea simulată a fost cea de aprovizionare cu resurse, apoi ridicarea acestora și transportarea lor din raionul de concentrare în cel de luptă.

Comandantul batalionului de sprijin logistic, lider formal, a fost căpitanul Adrian Neagoe.

Rolul unității noastre este acela de a asigura sprijinul logistic necesar brigăzii în desfășurarea operațiilor. Concret, suntem suportul medical și logistic, dar ne ocupăm și de cartiruire și de serviciile de campanie.

Căpitan Adrian Neagoe.
Foto: Cristian Lenga

Ofițerul are în subordinea sa, tot virtual vorbind, 27 de colegi, care sunt și ei, la rândul lor, tot cursanți.

Experiența este inedită. Putem pune în practică, prin simulare, tot ceea ce ne-a fost predat la curs.

Unii dintre ofițeri s-au mai întâlnit cu astfel de exerciții simulate pe calculator, însă alții se află la prima confruntare virtuală.

Toată lumea s-a dedicat și implicat în totalitate. Exercițiile simulate pe calculator ne dau posibilitatea, la final, de a vedea dacă deciziile pe care le-am luat au fost cele corecte, a mai explicat căpitanul Neagoe.

Colonel Manuel Dogaru.
Foto: Cristian Lenga

Acest tip de instruire aduce o parte din realismul câmpului de luptă, în procesul de planificare și conducere a logisticii. Însă, pe lângă acesta, mai sunt introduse și alte situații ale acțiunilor militare, a spus şeful Secţiei sprijinul simulării din CJRED și șeful echipei de simulare în cadrul exercițiului, colonel Manuel Dogaru.

Simulările vin în ajutorul cursanților, ca o completare a părții teoretice, și îi pun în ipostaza de a gândi situațiile primite, precum și de a aplica ce au învățat.

Mai mult decât atât, pentru atingerea obiectivelor sunt introduse în scenariu, pe lângă situațiile specifice de logistică, și o serie de incidente, care i-au pus față în față, pe cursanți, cu probleme care necesitau o rezolvare rapidă, precum evacuări medicale, probleme ale tehnicii auto sau atacuri ale inamicilor de la sol și din aer, a completat colonelul Dogaru.

Foto: Cristian Lenga

Cu ajutorul acestui exercițiu, ofițerii și-au consolidat cunoștințele teoretice pe care le-au acumulat în urma cursurilor.

Simulările sunt benefice pentru ei, îi antrenează și îi ajută să se confrunte cu situații în care deciziile rapide, luate în urma problemelor întâmpinate, trebuie să fie și corecte, a spus colonelul (r) Mileva Stancu, care încadrează funcția de expert instructor tactică în școală. De asemenea, după o experiență de aproape 30 de ani în domeniul logistic, predă disciplina Sprijin logistic al marilor unități și unităților în operații militare.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu