Vineri, 18 noiembrie, Poligonul de tragere Lăbuşeşti, din judeţul Argeş, a fost luat cu asalt de elevii de anul întâi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I.

Indiferent de domeniile de activitate, pregătirea continuă este o cerinţă necesară. Nimeni nu este pregătit în totalitate, nimeni nu este deţinătorul adevărului absolut.

Acest lucru este valabil şi pentru militari, mai ales pentru cei aflaţi la început de drum, care deprind ABC-ul instrucţiei.

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I, din Piteşti, este responsabilă cu formarea iniţială, pregătirea neîntreruptă şi perfecţionarea profesională a maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Aşadar, aici primesc botezul mulţi dintre cei aflaţi la început de drum în cariera militară. Primii paşi sunt cei mai grei şi încărcaţi de necunoscut. De la mersul în cadenţă până la trageri, totul se află sub semnul ineditului, iar emoţiile apar la tot pasul.

S-ar crede că primul moment, echivalent cu un nod în stomac, este acela al tragerilor cu armamentul individual de infanterie. Primul contact cu pistolul mitralieră, primul pas către aliniamentul de tragere, primul zgomot al cartuşului care pleacă de pe ţeavă par, în teorie, aproape înfiorătoare.

Riscul, multitudinea de măsuri de siguranţă, conştientizarea faptului că arma pe care o ţii în mână poate lua viaţa unui om, la care se adaugă atenţia şi concentrarea necesare obţinerii unui calificativ bun, toate acestea apasă greu pe umerii învăţăcelului a cărui uniformă nici nu a avut vreme să îşi piardă mirosul de nou. Ei bine, sunt momente chiar mai dificile de atât.

Confecţionarea unei amorse şi detonarea unei încărcături de explozibil sunt mult mai periculoase. Dacă la o tragere cu armament aliniamentul de tragere oferă siguranţă, la detonarea încărcăturii este nevoie de mult mai multă atenţie şi concentrare.

ardeee

Fiecare pas trebuie făcut cu grijă, fiecare procedură trebuie executată ca la carte. Deşi mâinile tremură pe calupurile de trotil, este necesară o mare stăpânire de sine în momentul în care se aprinde fitilul.

Urmează apoi rapiditatea, în momentul în care militarii trebuie să ajungă la timp în zona de siguranţă. Timpul pare că se opreşte din secunda în care fitilul începe să ardă până în clipa exploziei. Dacă va fi rateu? Dacă lucrurile nu au mers cum trebuiau?

Elevii de anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I au executat deja această activitate în poligonul de tragere Lăbuşeşti, sub atenta supraveghere a comandanţilor de subunităţi, a conducătorului tragerii şi a comandantului şcolii, colonel Ion Panait.

amorsa-si-expozibilul-sunt-pregatite-pentru-detonare

Emoţiile au fost mari, dar toate operaţiunile s-au desfăşurat în condiţii foarte bune, cu rezultate pe măsură.

Şedinţa s-a desfăşurat în condiţii strict regulamentare, având în vedere că este condusă de ofiţeri şi subofiţeri profesionişti, cu experienţă. Comandanţii de subunităţi sunt foşti elevi de-ai noştri, deci au trecut prin aceste activităţi de mai multe ori, cu fiecare serie, în fiecare an. Aşadar, rezultatele nu puteau să fie decât foarte bune, a apreciat comandantul şcolii, prezent în poligon, alături de elevi, pe toată perioada activităţilor.

Colonel Ion Panait

Colonel Ion Panait

Pe lângă confecţionarea amorsei, elevii au învăţat şi operaţiunile care se execută în cazul apariţiei unui rateu. Paşii ne-au fost explicaţi de locotenent-colonelul Marian Stan, ofiţer de arma geniu, care a condus activităţile:

Din momentul identificării unui rateu pe o anumită direcţie se aşteaptă 15 minute, timp în care şeful comisiei de distrugere sau un membru din comisia de distrugere confecţionează o amorsă, iar după acel interval de timp se deplasează către locul rateului, aprinde o a doua încărcătură de exploziv, punând-o lângă prima. Prima încărcătură, respectiv rateul, se va iniţia de la cea de-a doua încărcătură.

locotenent-colonel-marian-stan

Concluzia a fost una singură: în momentul în care lucrurile sunt făcute cu profesionalism, seriozitate şi simţ de răspundere, totul decurge conform planului.

Cu toate acestea, în formarea unui militar desăvârşit, cel mai mare impact îl au instructorii şi cadrele bine pregătite şi, cel mai important, răbdătoare, pentru că doar cu răbdare se poate consolida, pas cu pas, ceea ce se cheamă o carieră de succes şi o pregătire solidă.

Foto: Marius Lupu

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu