La sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, militarii Batalionului 24 Vânători de Munte General Gheorghe Avramescu, din Miercurea Ciuc, şi ai Batalionului 22 Vânători de Munte Cireşoaia, din Sfântu Gheorghe, au executat instrucţia călare, înhămată şi samarizată pe timp de iarnă.

Foto: Adrian Voinea

Militarii Batalionului 24 Vânători de Munte General Gheorghe Avramescu au executat instrucţia privind modul de samarizare a armamentului greu de infanterie (aruncătoarele de bombe cal. 82 mm şi aruncătoarele de grenade antitanc AG-9) şi transportul acestora prin executarea unei deplasări în teren greu accesibil, pe o distanţă de 3 km, în condiţii de ninsoare şi cu un strat al zăpezii de 35-45 cm.

Foto: Lucian Liche

Vânătorii de munte harghiteni au desfăşurat şi o şedinţă practică de instruire privind modul de ocupare şi de amenajare a unei poziţii de tragere pentru armamentul greu de infanterie transportat cu ajutorul cailor. Cu această ocazie, comandantul de pluton a putut observa îndeaproape îndeplinirea atribuţiilor specifice ale comandanţilor de piese şi ale servanţilor.

Foto: Lucian Liche

Similar, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte Cireşoaia s-au instruit, ca şi colegii lor, în privinţa modului de samarizare a armamentului greu de infanterie (aruncătoarele de bombe cal. 82 mm şi aruncătoarele de grenade antitanc AG-9) şi a aruncătorului de bombe cal. 120 mm.

Foto: Lucian Liche

De asemenea, s-a avut în vedere şi executarea unei şedinţe practice privind modul de deplasare a cailor în coloană cu tehnica de luptă samarizată, comandantul de pluton urmărind modul de executare a atribuţiilor atât al comandanţilor de piese şi al servanţilor, cât şi al conductorilor cailor, aceştia fiind cei care trebuie să stabilească legături deosebite cu caii pe care îl au în dotare.

Foto: Lucian Liche

Un rol aparte în cadrul şedinţei de instrucţie l-a avut instrucţia călare, lucru explicat şi demonstrat de chiar şeful de stat major al unităţii, locotenent-colonelul Vasile Popescu, care a condus coloana în şaua calului Codin.

Instrucţia călare, înhămată şi samarizată, constă în: însuşirea de militari a poziţiilor şi a mişcărilor cu calul la mână, pentru încălecare, descălecare şi călare; tractarea şi transportul tehnicii de luptă, a muniţiei şi a materialelor; învăţarea regulilor de îngrijire a cailor şi întreţinerea harnaşamentului; prevenirea îmbolnăvirilor cailor şi acordarea primului ajutor celor accidentaţi; dresajul cailor pentru îndeplinirea unor misiuni de luptă; antrenarea subunităţii hipo pentru deplasarea pe calea ferată, cu mijloacele de transport auto şi pe jos.

Scopul instrucţiei călare este pregătirea militarilor pentru mersul pe cal în şa, formarea şi dezvoltarea deprinderilor necesare de a sta corect în şa în diferite mersuri ale calului şi dobândirea îndemânării pentru a conduce calul în diferite condiţii de teren.

Foto: Adrian Voinea

Istoria vânătorilor de munte nu poate fi disociată de prietenii lor de nădejde – huţulii. Originare din munţii noştri, aceste cabaline sunt aparte faţă de restul tehnicii folosite în armata română. Căluţii au fost principala armă a vânătorilor de munte. De la transportul muniţiilor şi al alimentelor la suport pentru trageri şi transportul răniţilor, aceste nobile animale sunt parte integrantă din trupele de vânători de munte.

Foto: Adrian Voinea

Extrem de blânzi şi docili, mari amatori de mere şi dulciuri, acceptă cu mare plăcere mici daruri de la copii sau oricine altcineva le dă ceva gustos. Încă de mici sunt obişnuiţi cu zgomotul generat de diferitele arme din dotare şi, mai mult decât atât, sunt folosiţi şi ca mijloc de stabilitate pentru deschiderea focului. La o anumită comandă, căluţul încremeneşte, iar puşcaşul poate trage. Sunt obişnuiţi atât cu armele de infanterie, cât şi cu AG-7.

De altfel, la introducerea de arme noi în dotare, căluţii sunt luaţi în poligoane pentru a se obişnui cu ele.

Locotenent-colonel Adrian Voinea

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu