Militari ai Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești – cercetași, cercetași de geniu, cercetași CBRN, cercetași de artilerie și cercetași de apărare antiaeriană –, cu sprijinul Divizionului 175 Scafandri, desfășoară, în perioada 2-20 septembrie, modulul de instrucție la apă și instrucție alpină, în sistem integrat.

Obiectivul taberei este creșterea coeziunii la nivelul grupurilor de cercetare și formarea deprinderilor necesare desfășurării acțiunilor în diferite medii, precum și integrarea rapidă a soldaților profesioniști recrutați în acest an.

Aproximativ 60 de militari au exersat, în raionul Babadag și Munții Măcinului, traiul în condiții de izolare, iar exercițiile tactice de tip FTX au fost principalele activități. Temele abordate de cercetași sunt acțiunile plutonului de cercetare pentru ocuparea unei porțiuni de plajă, ambarcați pe bărci de asalt, ocuparea unei poziții înaintate, deplasarea pe bărci de asalt, construirea de adăposturi, tipuri de focuri, capcane, executarea unor misiuni de recunoaștere și cercetarea unor plaje, după identificarea zonelor propice pentru debarcare.

Acțiunile cercetașilor au fost sprijinite atât ziua, cât și noaptea, în timp real, de o echipă  UAS (Unmanned Aerial System), care a furnizat imagini video, necesare planificării, pregătirii și desfășurării acțiunilor, dar și pentru analiza ulterioară a acestora. De asemenea, s-au executat misiuni de zbor cu sistemul UAS pe apă (lacul Razelm), precum și decolări și aterizări pe timp de noapte.

Procesul de instrucție a presupus executarea a două marșuri pe timp de zi și noapte, de 30 km, respectiv 50 km. Cercetașii au de îndeplinit sarcini specifice elementelor de cercetare, precum și rezolvarea unor momente tactice, în punctele de coordonare (topografie, sanitar, artilerie, comunicație). Scopul acestei activități este întărirea rezistenței fizice și psihice la efort fizic îndelungat, în condiții de vizibilitate redusă, și modul de reacție în situații neprevăzute.

• Iulian Gemănariu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu