Artistul plastic Andrei Damo continuă, prin bucuria creației, a evadării într-o lume unde se îmbină în chip uimitor personaje fantastice cu fragmente din realitate, să ne presare un strop de liniște, de uimire, de fericire, acum, la început de toamnă, prin expoziția de pictură și grafică Intermezzo, de la Galeria Artelor, a Cercului Militar Național.

L-am reîntâlnit pe artist la fel de senin, de cald, de împăcat cu sine, cu lumea, cu divinitatea, plimbându-se printre lucrări și răspunzând pe îndelete fiecărui om care și-a rupt câteva clipe pentru a-i descoperi, cunoaște și admira opera.

Pentru că opera artistului plastic Andrei Damo naște întrebări, neliniștește, creează sentimente contradictorii. Există, la prima vedere, un contrast între liniștea de pe chipul patriarhal al artistului și zbuciumul ce țâșnește din personajele atât de vii, de puternice, înghețate parcă doar în aparență pe pânză.

Ca de obicei, artistul ne prezintă o lume ancorată în figurativul de cea mai clară esență clasică, dar în care simbolurile, cele mai multe venind din antichitatea greco-romană sau din miturile esențiale ale omenirii, sunt inserate într-o manieră contemporană.

Andrei Damo are puterea de a asocia elemente aparent disparate în niște compoziții spiritualizate care oferă delicii de gândire și de interpretare poetică a simbolurilor și sensurilor pe care artistul le propune, apreciază artistul plastic Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei.

Tot la vernisaj, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, criticul de artă Ana Amelia Dincă spune despre Andrei Damo că întotdeauna încearcă să descopere, să diversifice discursul plastic.

Ceea ce m-a marcat însă, uitându-mă la lucrările sale din ultimul timp, este acea idee a suprarealismului, către care se îndreaptă. Evident, artistul care a pornit de la abstracționism mi-a mărturisit că nu lasă în urmă această idee, că este o direcție care îl fascinează, care îl definește. Iată cum un artist poate fi preocupat de diferite tendințe stilistice și în același timp poate să fie unitar în arta sa.

Intermezzo, expoziția de pictură și grafică a artistului plastic Andrei Damo, este deschisă zilnic, între orele 11.00-19.00, până la 20 septembrie 2018.

Despre autor

Constantin Mireanu

Maiorul Constantin Mireanu este jurnalist militar şi abordează genuri de presă precum interviul, reportajul de presă scrisă şi de televiziune, filmul documentar şi de ficţiune. A obţinut premii la festivaluri de profil, naţionale şi internaţionale. Pasionat de cinematografie, jurnalism cultural şi de fotografie, Constantin Mireanu este absolvent al Masteratului Societate, Multimedia, Spectacol din cadrul Şcolii Doctorale „Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu”, un program al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii de la Universitatea din Bucureşti.

Lasă un comentariu