A face urări de sănătate cu prilejul unor sărbători ne-a intrat deja în reflex. De cele mai multe ori, conştientizăm cât de importantă este sănătatea în momentul în care cineva drag sau noi înşine avem probleme. Atunci ne punem toată speranţa în medici.

Așteptăm de la ei numai vești bune și le observăm atent fiecare gest. În acele clipe, timpul capătă alte dimensiuni, secundele devin ani și ne amintim, după multă vreme, poate, de Dumnezeu.

Foto: Eugen Mihai

Secţia Clinică de Chirurgie Toracică din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) are 50 de paturi și tratează peste 1.200 de pacienți anual. Numărul acestora este, de la an la an, în creștere.

Şeful secției, colonel medic dr. Claudiu-Eduard Nistor, ne-a precizat că personalul este format din 10 medici, 23 de asistenţi medicali, opt infirmiere, două îngrijitoare şi doi brancardieri.

În SUUMC, chirurgia toracică s-a dezvoltat prin contribuția deosebită a generalului de brigadă (r) prof.univ.dr. Teodor Horvat.

Era o școală valoroasă de medicină, spune dr. Nistor, care continuă și acum, când încercăm să dezvoltăm din ce în ce mai mult și alte intervenții chirurgicale, pentru că patologia este din ce în ce mai complexă. Suntem sprijiniți în demersul nostru, ca și celelalte secții, de conducerea spitalului, de doamna comandant, general-maior conf.univ.dr. Florentina Ioniță-Radu.

Colonel medic Claudiu-Eduard Nistor.
Foto: Eugen Mihai

Secția Clinică de Chirurgie Toracică din cadrul SUUMC reprezintă una dintre secţiile chirurgicale cu activitate deosebit de importantă, dar, în același timp, şi dificilă, deoarece abordează o patologie complexă: afecţiuni pulmonare, ale peretelui toracic, ale mediastinului, patologia esofagiană şi traheală, precum şi chirurgia de graniţă cervico-toracică şi toraco-abdominală.

În ultima perioadă, politraumatismele cu afectare toracică sunt din ce în ce mai frecvente, mai complexe şi necesită abordare multidisciplinară. Intervenţiile chirurgicale toracice se realizează atât prin abord clasic, cât şi prin chirurgie minim-invazivă toracoscopică.

În cabinetul asistenților se întocmesc documentele medicale și se anexează rezultatele analizelor la fișele pacienților internați.
Foto: Eugen Mihai

Colonelul medic Nistor ne-a precizat că în SUUMC, ca spital militar şi de urgenţă, chirurgia toracică are și o importanţă strategică, personalul medical fiind pregătit, în orice moment, să intervină în caz de dezastre, calamități, război.

Pentru medicii din Secţia Clinică de Chirurgie Toracică, activitatea începe dimineaţa în sala unde se ţine raportul de gardă. Apoi, în echipă, are loc vizita în saloane, pentru a se constata starea pacienţilor ce au fost sau urmează a fi operaţi.

Se întorc în sala de raport, unde se discută cazurile grave de pe secţie şi din Secţia Clinică de ATI şi cele ce urmează a fi operate în ziua respectivă. La intervenţiile chirurgicale participă doi medici chirurgi toracici şi o asistentă medicală, împreună cu o echipă de medici anesteziști.

Foto: Eugen Mihai

În situaţia cazurilor complexe, care necesită rezolvare chirurgicală în echipă multidisciplinară, SUUMC prezintă marele avantaj de a avea specialişti din toate domeniile chirurgicale, ce se pot alătura chirurgului toracic.

Blocul operator are patru săli de operație, dotate cu aparatură nouă, de ultimă generaţie: aparate de anestezie, lămpi de operaţie cu cameră video încorporată, aparate de electrochirurgie, linii de chirurgie minim-invazivă toracoscopice și mediastinoscopice cu sistem de redare video HD.

În ziua documentării noastre, toate sălile de operaţie erau ocupate. Liniştea era întreruptă de zgomotul ritmic al aparatelor de anestezie şi de vocea hotărâtă a chirurgului operator şi, periodic, de o vibrație, despre care am aflat că era zgomotul aparatului de aspiraţie.

După intervenţia chirurgicală, în funcţie de complexitatea acesteia, pacienţii sunt duşi fie la terapie intensivă, fie în salon, sub supraveghere medicală strictă.

La intervenţiile complexe, care pot dura şi şase ore, uneori, nici nu-ți dai seama cât timp nu respiri, ne-a declarat dr. Nistor. Toată atenţia o concentrezi asupra a ceea ce faci, tai milimetru cu milimetru, diseci vase de sânge, ştiind că o sângerare la acest nivel ar putea fi un dezastru.

Uneori, intri în sală pentru o anumită intervenţie și constați că trebuie să schimbi planul inițial. Niciodată nu este la fel, pentru că, deși boala este aceeași, pacientul este altul, iar fiecare om e altfel.

Discuții înaintea unei intervenții complexe între medicii colonei dr. Claudiu Nistor, dr. Adrian Ciuche și dr. Aurora Fera.
Foto: Eugen Mihai

Dr. Nistor ne-a asigurat că oricât de greu a fost pentru medic în timpul operației, bucuria cea mai mare este când vede bolnavul plecând acasă mulțumit.

Pentru un medic este deosebit de important să fie cu conștiința împăcată că a făcut tot ce a depins de el pentru a salva o viaţă. Intervenţiile chirurgicale sunt extrem de complexe, iar evoluția pacientului este, uneori, imprevizibilă.

Comunicarea și relația medic-pacient constituie aspecte foarte importante, medicul intră în contact direct cu pacientul, dar și cu aparținătorii lui.

Acestora trebuie să le explice amploarea intervenției chirurgicale, trebuie să-i facă să înțeleagă faptul că sunt unele situații neprevăzute ce pot apărea în absolut orice operație, fără voia chirurgului, a medicilor care sunt implicați în actul operator.

Categoric relația medic-pacient este obligatoriu să fie una amicală și de înțelegere reciprocă. Niciun pacient nu vine în spital că vrea, ci de nevoie. Dar și noi, medicii, trebuie să fim înțeleși că facem tot ceea ce ne este în putință să fie bine.

Din păcate, nu întotdeuna așteptările sunt la nivelul la care dorim. Noi lucrăm și facem ceea ce am învățat și vrem să iasă bine, dar pacienții trebuie să înțeleagă că medicul nu este Dumnezeu, ci Dumnezeu lucrează prin el.

Complicațiile care pot apărea în timpul intervenției sau postoperator depind, în mare măsură, de starea pacientului, de complexitatea cazului, dar şi de alte afecțiuni pe care acesta le are, precum și de gravitatea bolii.

Foto: Eugen Mihai

Norocul nostru, să spun așa, este că SUUMC este un spital multidisciplinar și putem să abordăm patologii diferite, deoarece avem toate specialitățile chirurgicale, de laborator și de imagistică.

Deși, din punct de vedere al chirurgiei toracice, SUUMC este situat la un nivel superior, dr. Nistor spune că, permanent, medicii mai au de învățat. De aceea, îi încurajează pe colegii mai tineri să meargă la cursuri în străinătate, să vadă cum se lucrează acolo, să observe mentalitatea din țările respective.

Din păcate, la noi în țară, oamenii nu prea au grijă de sănătatea lor. În străinătate, vin la medic în faze incipiente ale bolii și procentul de refacere este mult mai mare. La noi, unii vin într-o fază avansată și, evident, riscurile sunt mai mari.

Oamenii înțeleg greu că pentru sănătate trebuie să acorde timp, că aceasta este mai importantă decât rezolvarea unor probleme gospodărești sau de familie.

Ca proiecte de viitor, șeful secției dorește să dezvolte chirurgia toracoscopică minim-invazivă. Pentru aceasta, are susținerea conducerii spitalului și speră ca, în viitorul apropiat, majoritatea intervenţiilor să se facă pe această cale.

Alt proiect, ce s-ar putea realiza în viitor, este transplantul pulmonar ce necesita un efort medical şi logistic de amploare.

Deocamdată, este o idee ce ar putea prinde contur, mai ales că spitalul este multidisciplinar și, pentru asemenea operații, nu numai intervenția chirurgicală în sine este importantă, ci și urmărirea postoperatorie, când ar putea să apară complicații.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu