Mii de tablouri, sute de expoziții, peisaje superbe sau nuduri expresive, portrete și cunoscute clădiri profund legate de istoria românilor. Și mai mult de 50 de ani de activitate artistică și de căsnicie cu aceea care i-a devenit soție, Gherghina, îndrăgostită de militarul în uniformă care o fascinase.

Este Ion Hultoană, ofițer de carieră și artist plastic admirabil, sărbătorit, recent, la împlinirea vârstei de 80 de ani, la Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Național. Tablourile sale pot fi văzute la Galeria Artelor până la 28 martie.

Pictorul a fost onorat de numeroși prieteni și cunoscuți. Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, i-a conturat un frumos portret artistului sărbătorit, iar actrița Daniela Ghițescu, imortalizată într-un tablou al maestrului Hultoană, i-a dăruit un recital de cuvinte alese, meșteșugit alăturate într-un poem rostit cu talentu-i știut.

Generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, i-a oferit lui Ion Hultoană, maestru al peisajului cu un înnăscut har cromatic, din partea instituțiilor de cultură din Armata României, un trofeu și o diplomă de excelență, omagiindu-l pentru talentul său remarcabil în pictură și contribuția sa la îmbogățirea patrimoniului Colecției de Artă Contemporană Românească a Cercului Militar Național, pentru efortul susținut în promovarea și cultivarea pasiunii de excepție față de cultură și artă, într-o continuă efervescență și prospețime, respirând aerul tinereții, chiar și acum, la venerabila vârstă de 80 de ani.

Directorul Ansamblului Artistic al Armatei, Stelian Ungureanu, i-a încântat pe cei prezenți prin atingerea mirabilă a strunelor viorii sale, răsunând în Galeria Artelor inspirata Baladă a lui Ciprian Porumbescu și acordurile cunoscute ale Rapsodiei române a lui George Enescu.

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu