În următoarele 8 luni, costumul Forțelor Speciale americane, denumit „Iron Man”, va începe să prindă contur. Un prim prototip este așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului 2018.
Sub denumirea formală de „Tactical Assault Light Operator Suit” (TALOS), acest costum a fost dezvoltat de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale american în ultimii patru ani.
Scopul proiectului a fost acela de a construi un exoschelet blindat pentru luptătorii din forțele speciale care luptă în teren. Echipa de dezvoltare, formată din 35 de companii, laboratoare și instituții academice, a ajuns la faza de asamblare a diferitelor componente și de testare a funcționalității și siguranței costumului.
Scepticii spun că proiectul avansează prea încet sau că este o irosire de resurse pentru crearea unui lucru ușor ireal.
Acum câțiva ani, acest proiect a intrat în lista celor mai inutile programe, alcătuită de un senator american.
Oficialii programului TALOS au avut o ședință maraton de 12 ore cu reprezentanți ai industriei pentru a discuta diferite aspecte ale proiectului. Fiecare element al costumului este o provocare tehnologică, iar asamblarea lor este o sarcină și mai complicată.
Stratul de bază al costumului trebuie să fie capabil să regleze temperatura corpului militarului prin intermediul unei rețele, similară vaselor de sânge, prin care va circula apă răcită. Exoscheletele au fost dezvoltate în ultimii zeci de ani, dar unele erau așa de mari, încât militarul nici nu încăpea printr-o ușă cu ele.
Actualul proiect este construit din 800 de elemente din fibră de carbon și din fibre de plastic. Dezvoltarea costumului implică utilizarea imprimatelor 3D, care au redus semnificativ și costurile. Se pare că primul prototip va fi construit din titan.
Ultimul strat al costumului este armura. Până acum, cercetările au reușit să creeze modalități de protejare a pieptului, spatelui și capului. Rămâne de rezolvat însă asigurarea protecției pentru mâini, picioare și față. O armură din cap până în picioare nu este posibil de realizat, pentru că ar îngrădi libertatea de mișcare. Astfel, plasamentul armurii (compusă din 26 de piese) devine esențial.

Despre autor

Silvia Mircea

Silvia Mircea este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes: analiză militară şi relaţii internaţionale.

Lasă un comentariu