În fiecare an, în preajma zilei de 10 mai, parcul cu tehnică de luptă al Muzeului Militar Național răsună de râsetele și agitația prichindeilor, însoțiți de părinți la fel de pasionați de istorie ca ei, iar aleile sunt luate în stăpânire de profesioniști ai reconstituirii vremurilor și ținutelor de altădată, de împătimiți de ordine, medalii și insigne, de specialiști în mânuirea armamentului de epocă sau a săbiilor încrucișate în dueluri memorabile.

Foto: Eugen Mihai

Zilele Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand”, ediția a XIX-a, este deja un eveniment tradițional la sediul instituției muzeale din strada Mircea Vulcănescu, locul în care istoria renaște grație pasionaților de uniforme militare și armament de epocă.

Foto: Eugen Mihai

Este șansa copiilor de a se cocoța pe blindate, de a se familiariza, prin străduințele muzeografilor, cu tehnica de luptă a armatei române în cele mai importante conflicte din secolele al XIX-lea și al XX-lea în care a fost angajată.

Foto: Eugen Mihai

Festivitățile au fost onorate, în acest an, de generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, care a primit defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, dar și a reprezentanților asociațiilor de reconstituire istorico-militară (re-enactment, cu termenul consacrat în limba engleză), care au înfățișat, prin ținutele purtate, o plajă largă de epoci istorice și de spații politico-geografice, din antichitate până în secolul al XX-lea.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Detașamentul Drill-team al Brigăzii 30 Gardă a prezentat un exercițiu de mânuire a armamentului care a impresionat asistența, militarii primind aplauze binemeritate pentru perfecțiunea execuției și dificultatea evidentă a mișcărilor alese.

Foto: Eugen Mihai

Anul acesta, manifestarea s-a desfășurat sub titulatura Militarul român, o istorie vie, multiseculară, beneficiind de un desen semnat de directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, Valentin Tănase, care îi înfățișează, simbolic alăturați, pe un oștean din armata lui Ștefan cel Mare, un roșior din anii Războiului de Independență și militarul de astăzi, purtător al tradițiilor de biruință ale înaintașilor.

Foto: Eugen Mihai

Edițiile viitoare ale manifestării Zilele Muzeului Militar Național vor sta sub semnul acestei efigii.

De asemenea, generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul CLÎ, și generalul de brigadă Ionel Cristea, locțiitorul comandantului CLÎ, au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Ilfov (autor: sculptorul Oscar Han), aflat în incinta muzeului.

Foto: Eugen Mihai

I-am regăsit pe pasionații reconstituirilor istorico-militare, în uniforme de epocă, Horia Vl. Șerbănescu, unul din cei mai buni specialiști în domeniul uniformelor militare, alături de camarazii săi din Asociația 6 Dorobanți, de data aceasta în ținute din epoca napoleoniană; mânuind cu abilitate un tun, pe Adrian Silvan-Ionescu, istoric de artă și director al Institutului de Istoria Artei G. Oprescu, într-o ținută de general american de la începutul secolului al XIX-lea, amintind mai degrabă de portul indienilor americani; pe Emil Boboescu, alături de colegii săi din Asociația Tradiția Ostășească, într-o ținută de locotenent din Regimentul 2 Pionieri Gardă, în ținută model 1934.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Ca în fiecare an, standul Valeriei Bălescu, dedicat cultului eroilor, a fost luat cu asalt de vizitatori.

În cadrul Cinematografului de campanie, organizat de Anca Ionescu, au fost proiectate filme documentare realizate de Studioul Cinematografic al Armatei, iar Editura militară și-a prezentat noile apariții editoriale.

 

Foto: Eugen Mihai

L-am revăzut pe generalul-maior (r) Ion Cerăceanu, unul dintre cei mai buni specialiști în istoria armei transmisiuni și creatorul muzeului de profil de la Otopeni, pe care îl prezintă publicului, prin câteva exponate reprezentative, la Zilele Muzeului Militar Național încă de la primele ediții ale manifestării, de data aceasta mândru de cea mai nouă revistă de istorie militară, Transmisiuni, al cărei redactor-șef este colonelul (r) dr. Costinel Petrache, mulți ani redactor-șef al revistei Statului Major General, Gândirea militară românească.

Foto: Eugen Mihai

Spre deosebire de anul trecut, vizitatorii s-au putut înfrupta din fasolea gătită în condiții de campanie, iar un chioșc special amenajat a oferit băuturi răcoritoare celor însetați.

Foto: Eugen Mihai

Dacă, la ediția viitoare, cei care trec pragul Muzeului Militar Național vor avea posibilitatea de a cumpăra suveniruri care să le amintească de instituția militară vizitată, atunci s-ar putea spune că manifestarea din centrul Capitalei, care prezintă, într-o manieră inedită, agreabilă şi interactivă, aspecte ale vieţii ostașilor din toate timpurile, în timp de pace și de război, este cel mai reușit eveniment de reconstituire istorico-militară din România.

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu