Pentru a marca 100 de ani de la înființarea primei unităţi de tancuri din armata română, Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I a organizat, sâmbătă, 3 august, un eveniment jubiliar sub genericul Blindatele în armata română – 100 de ani de tradiţie.

Activitatea marchează şi încheierea luptelor pentru apărarea României Mari, de la 3 august 1919, prin intrarea trupelor române în Timişoara şi Budapesta, evenimente care au contribuit la consacrarea şi recunoaşterea pe plan internaţional a declaraţiilor din anul precedent, 1918, explică directorul Muzeului Militar Naţional, colonel Constantin Lupu.

Foto: Alina Crișan

În acest context, în Holul de Onoare al instituției au fost vernisate două expoziții temporare, Blindatele în armata română – 100 ani de tradiție și În apărarea României Mari, ambele deschise în perioada 3 august – 31 decembrie.

De asemenea, există o iniţiativă pentru realizarea, la Piteşti, a unui muzeu al maşinilor blindate din România. Deja este în curs de materializare această iniţiativă, a adăugat directorul.

După vizitarea expozițiilor, publicul care a trecut pragul muzeului weekendul trecut a fost invitat în curtea interioară, unde așteptau grupurile de reconstituire istorico-militară, standurile de prezentare ale participanților și tehnica expusă.

Foto: Alina Crișan

Pe lângă standurile asociaţiilor de reconstituire istorică pentru Primul şi Al Doilea Război Mondial, ale Editurii Militare și Comunicaţiilor şi informaticii, au fost prezenți la Muzeul Militar Național şi reprezentanți ai Retromobil Club România, care au adus autovehicule militare de epocă, româneşti şi străine.

Iniţiatorii şi coordonatorii acestei activităţi au fost muzeografii Horia Vl. Şerbănescu şi Emil Boboescu.

Muzeul desfăşoară o serie de activităţi de-a lungul anului, iar de această dată ne-am legat de o dublă cifră de centenar, a armei tancuri şi a încheierii campaniei de apărare a frontierelor României Mari.

Iniţiativa a pornit bazându-se pe aceste două date, noi dorind să arătăm atât o expoziţie, lucru clasic de muzeu, cât și activităţi practice, cu public, în care să includem şi asociaţiile de pasionaţi, a declarat muzeograful Emil Boboescu.

Având în vedere că vorbim despre centenarul armei tancuri, în centrul atenției s-a aflat o piesă din colecţiile muzeului, un tanc TR-85 M1A1, chiar prototipul, care a fost pus în funcţiune şi deschis explorării.

Foto: Alina Crișan

Printre exploratori, doi frați, îmbrăcați în ținută militară, Matei și Ciprian, au studiat atent fiecare detaliu. Deși unul visează să fie fotbalist, iar celălalt, mecanic de locomotivă, pentru o zi au fost tanchiști.

Am venit să vedem ce se întâmplă, spune unul dintre ei. Ne îmbrăcăm militar de fiecare dată când venim la Muzeul Militar. De data aceasta, am avut ocazia să intrăm în tanc. Și nu ne-a fost frică!

Foto: Alina Crișan

Cum ploaia anunțată nu și-a făcut apariția în prima jumătate a zilei de sâmbătă, încet, încet, curtea muzeului s-a umplut de lume, curioși de toate vârstele luând cu asalt standurile de prezentare.

În prima linie, cu zâmbetul pe buze și un răspuns la fiecare întrebare, stătea și Andrei, un tânăr de 14 ani, membru al Asociației Redescoperă Istoria. Pasionat de domeniu, elevul care are în plan să devină medic militar şi-a dorit cu ardoare să intre în această asociaţie. Acum doi ani a reușit.

Reprezint un copil de trupă român, în uniforma de iarnă, din 1923. Lumea a început să vină în număr mare, este foarte curioasă şi vrea să afle totul despre arme. Au pus foarte multe întrebări, iar noi le-am răspuns cu tot dragul, pentru că ne place ceea ce facem, a spus Andrei.

 

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu