În perioada 6-22 iunie, militari din Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” au participat, alături de militari din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, la prima fază a exerciţiului ISTRIA – 2017.

Desfăşurat în Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer „General Ion Bungescu”, ISTRIA – 2017 este un exerciţiu de nivel tactic cu trupe în teren şi trageri de luptă reale, destinat instruirii structurilor de rachete sol-aer.

Rachetiştii încarcă instalaţiile.
Foto: Eugen Mihai

Angrenarea mai multor unităţi din Forţele Aeriene a dat complexitate exercițiului, ce a avut ca misiune combatarea inamicului aerian care ameninţă obiective de interes strategic. De asemenea, scopul a fost şi acela de a perfecţiona capacităţile de planificare şi conducere a acţiunilor de luptă, toate acestea implicând şi antrenarea şi evaluarea în condiţii asemănătoare cu cele ale câmpului de luptă modern.

Gata pentru tragere!
Foto: Eugen Mihai

Tot cu această ocazie s-a urmărit şi conducerea centralizată automatizată şi neautomatizată şi angajările ţintelor aeriene din mai multe poziţii, totul după un scenariu fictiv. De asemenea, au avut loc şi exerciţii de combatere electronică a ţintelor aeriene în diferite condiţii de bruiaj.

Lansare!
Foto: Eugen Mihai

Punctul culminant a fost, desigur, momentul în care au fost lansate de la malul Mării Negre rachetele sol-aer de tipul HAWK şi OSA-AKM.

Militarii au depus un efort deosebit pe perioada exerciţiului, au experimentat diferite configuraţii ale dispozitivelor de luptă şi ale sistemului de comandă-control, beneficiind de noile achiziţii de tehnică militară din ultimii doi ani. Aceştia au dat dovadă de putere de muncă, devotament şi au fost capabili să facă faţă tuturor situaţiilor întâlnite în aceste condiţii de luptă grele, a spus comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, colonel Claudiu Hermeniuc.

Foto: Eugen Mihai

În încheierea exerciţiului, Batalionul 1 Rachete Antiaeriene OSA-AKM s-a încolonat şi a executat, în cadrul unui LFX, saltul de pe un aliniament pe o direcţie stabilită, pentru asigurarea continuităţii apărării antiaeriene pe timpul dezvoltării ofensivei.

Foto: Eugen Mihai

De precizat este şi faptul că acest complex de rachete antiaeriene OSA-AKM are posibilitatea de a cerceta spaţiul aerian din mişcare. De asemenea, este recunoscut pentru rapiditatea cu care descoperă, identifică şi neutralizează ţintele aeriene.

Colonel Claudiu Hermeniuc.
Foto: Eugen Mihai

Acest exerciţiu este unul complex. Implică omul, tehnica şi racheta, iar distrugerea unei ţinte este încununarea activităţii oricărui rachetist antiaerian. O tragere de luptă cu rachete reale este o probă finală a funcţionalităţii tehnice şi a formării deprinderilor întregului personal, a completat colonelul Claudiu Hermeniuc.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu