Luna iulie a fost una de foc, în ceea ce privește participarea militarilor din Republica Moldova la exerciții multinaționale, dar și naționale.

Militarii de peste Prut și-au testat capacitățile de acțiune și de interoperabilitate la Sea Breeze 2019 (în Ucraina), KFOR 26 Mission Rehearsal (la centrul de instruire de la Hohenfels, Germania), Platinum Lion 2019 (în Baza de instruire Novo Selo, Bulgaria) și Agile Hunter (în SUA).

De asemenea, la Centrul de instruire de la Bălţi, din Republica Moldova, peste 160 de militari în termen şi angajați prin contract au participat, săptămâna trecută, la exerciţiul tactic cu trageri de luptă Efortul nordic 2019.

Organizat la nivel de companie, cu participarea militarilor din Brigada de infanterie motorizată Moldova şi a Regimentului de Aviaţie Decebal, exercițiul a avut ca scop formarea deprinderilor specifice acţiunilor de luptă ale subunităţilor de infanterie motorizată, cu utilizarea multiplelor sisteme de armament de artilerie terestră și antiaeriană.

Scenariul exercițiului Efortul nordic 2019 a inclus trageri de luptă cu armamentul ușor și greu de infanterie, cu obuzierele M-30, cu tunurile antitanc MT-12, precum și cu tunurile automate antiaeriene ZU 23-2.

Au fost utilizate transportoare blindate de trupe TAB-71 M și BRDM-2, precum și autovehicule militare de transport ZIL-131 și GAZ-66.

Exerciţiul a fost urmărit de ministrul apărării, Pavel Voicu, de şeful Marelui Stat Major, general de brigadă Igor Gorgan, şi de militari din corpul de comandă al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Exerciţiul amintit face parte din planul pregătirii de luptă pentru anul 2019, fiind un element important în sistemul de instruire și contribuind la menţinerea nivelului optim al pregătirii profesionale a militarilor şi a capacităţii de luptă a subunităţilor participante.

Armata Naţională a Republicii Moldova a participat la Sea Breeze 2019 cu 54 de militari din Batalionul 22 de menţinere a păcii şi din Marele Stat Major, precum şi cu 11 autovehicule HMMWV.

De asemenea, în cadrul exerciţiului Agile Hunter 2019, au fost detaşaţi peste 100 de militari. În ceea ce privește Platinum Lion 2019, este vorba despre participarea a 50 de ofiţeri şi sergenţi.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu