Cum și din modul de a se distra al unui om poți judeca apucăturile și felul lui de a fi, iată două jocuri distractive, foarte obișnuite între ofițerii ruși.

Primul constă în a forma un cuvânt oarecare, spre exemplu cuvântul „amor”. După aceea, într-un pahar mare, se amestecă atâtea băuturi câte litere are cuvântul. Fiecare băutură trebuie să aibă ca literă inițială una din literele cuvântului ales. În cazul nostru, băuturile alese pot fi: anisette, mastică, ottonel și rom. Se face apoi pariul, de multe ori pe sume foarte mari și acel care bea din pahar trebuie ca până la golitul lui să ghicească cuvântul format, după gustul băuturilor amestecate.

Deși s-ar părea că acest ghicit e foarte greu, totuși mi se afirmă de alți camarazi că sunt ofițeri ruși care parvin a ghici chiar cuvântul „Nabucodonosor”, atât de versat e simțul gustului lor, când e vorba de băuturi!

Celălalt joc, cu adevărat barbar, e oprit de altminteri de comandamentele rusești, din cauza victimelor pe care le face adeseori. El constă în a se așeza ofițeri în colțurile unei săli mari, cu revolverele în mâini, unul din ei rămânând în mijlocul camerei spre a face pe „cucu”. Și aici se pariază, se sting luminile, apoi se trage cu revolverele prin întuneric în direcția în care se aude „cucu”. Un adevărat joc de oameni de stepă…

Locotenent-colonel Sterea Costescu, Din carnetul unui căpitan. Însemnări şi amintiri din Răsboiul pentru întregirea neamului (1 august 1916 – 1 aprilie 1917), Focşani, 1927, p. 208-209

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu