Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la militarizarea peninsulei Crimeea, anexată din 2014 de Rusia, ceea ce a complicat situaţia din regiunea Mării Negre.

John Bolton s-a aflat într-un turneu care a început în Ucraina, a continuat în Republica Moldova şi s-a încheiat în Belarus. Oficialul a ţinut să sublinieze că Statele Unite au un interes strategic în regiunea Mării Negre pe care îl va apăra.

La Marea Neagră sunt aliați ai noștri în NATO și noi ne așteptăm să vedem că va fi păstrat accesul liber la Marea Neagră pentru toate statele din regiune (…) Statele Unite au un interes strategic la Marea Neagră, și cred că e foarte corect așa, a precizat Bolton, care a afirmat că Washingtonul a avut câteva discuţii foarte sincere cu Rusia cu privire la controlul armelor şi intenţionează să le continue.

Premierul de la Chișinău,  Maia Sandu, a anunţat că, în curând, vor începe negocieri privind un nou plan de acţiuni Republica Moldova – NATO, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu John Bolton, cu care a abordat subiecte precum combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltare economică, dar şi sprijinul american pentru consolidarea sectorului de securitate şi apărare.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a reiterat sprijinul Washingtonului pentru reglementarea conflictului transnistrean, menţionând inadmisibilitatea interferenţelor din exterior în procesele interne din Republica Moldova, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte consolidarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare, asistenţa SUA se ridică în prezent la aproximativ 15 milioane de dolari anual.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu