Celor mai tineri le dau un sfat: dacă nu ați ascultat niciodată piesa Copacul, în interpretarea lui Aurelian Andreescu, atunci deschideți imediat o fereastră youtube și nu ezitați!

Este, poate, una dintre cele mai dificile, dar și cunoscute melodii pe care generații întregi au purtat-o în suflet, fredonând-o, devenind emblematică pentru muzica ușoară românească. Autorul: Jolt Kerestely, un compozitor care a semănat șlagăr după șlagăr pe terenul mănos al festivalurilor de profil românești.

A împlinit 85 de ani și a fost sărbătorit, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, de artiști care i-au trecut pragul studioului de înregistrări, de orchestratori și actori, de soliști consacrați prin melodiile sale, pe care le-au primit spre interpretare transformându-le în șlagăre.

Muzica Reprezentativă a Armatei.
Foto: Florin Neagu

Cu o condiție fizică de invidiat, la cei 85 de ani ai săi, vioi și pus pe glume, Jolt Kerestely este, alături de Marius Țeicu, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, o figură legendară a muzicii ușoare românești.

Cum îi place să spună, cine nu i-a trecut pragul studioului (acolo unde Gabriel Dorobanțu a mărturisit că a fost pus de tiranul nea Joly să se șteargă pe picioare pe trei rânduri de preșuri!), acela nu există în muzică!

Compozitor, inginer de sunet, pianist și descoperitor de talente, Jolt Kerestely a reușit să urce pe scenele muzicale românești voci minunate, încredințându-le melodii care au devenit șlagăre.

Lumea de dragoste, Tăcutele iubiri, Cine iubește, Un buchet de crizanteme, Te rog zâmbește, fată frumoasă, Coca sunt numai câteva din piesele care au răsunat, unele acompaniate de Muzica Reprezentativă a MApN, sub bagheta dirijorală a colonelului Aurel Gheorghiță, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național.

Mirabela Dauer, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Maria Dragomiroiu, Carmen Rădulescu, Cătălin Crișan, Paul Surugiu – Fuego, Marcel Pavel au urcat pe rând pe scenă, interpretând melodiile maestrului Kerestely. Spectacolul a fost prezentat de Octavian Ursulescu.

De asemenea, Oana Georgescu și-a lansat lucrarea dedicată compozitorului, apărută în Colecția „Artele spectacolului”, la Editura PRO Universitaria, iar Jolt Kerestely a interpretat, la pian, compoziții care se regăsesc pe noul său album, intitulat Povești sentimentale, unde îl are ca partener, recitând de această dată, pe Paul Surugiu.

Generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, i-a înmânat compozitorului o Diplomă de Excelență din partea instituțiilor de cultură din Armata României.

Foto: Florin Neagu

Compozitor inefabil, talentat dirijor și instrumentist de renume, cu o carieră prodigioasă în domeniul muzicii ușoare (…), Jolt Kerestely este un remarcabil regizor muzical și inginer de sunet, o personalitate artistică proeminentă, cu o discografie impresionantă și numeroase premii la festivalurile de muzică, cu melodii celebre și îndrăgite, devenite șlagăre care vor vibra mereu în inimile noastre.

Se distinge printr-o bogată și aleasă sensibilitate sufletească transpusă inegalabil în artă, se arată în textul diplomei semnată de generalul Zisu.

Artiștii prezenți la aniversare i-au făcut un cadou special compozitorului: adunați pe scena amenajată în Sala de Marmură, au interpretat melodia Copacul și i-au urat La mulți ani!, acompaniați de Muzica Reprezentativă a MApN.

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu