Exercițiul forțelor pentru operații speciale Junction Strike 19 s-a desfășurat în perioada 3-22 iunie și a asigurat condițiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de structurile tactice de operații speciale participante, în format multinațional și interdepartamental și pentru evaluarea (recertificarea) unei ținte de capabilitate pusă la dispoziția NATO.

Vineri, 14 iunie, în Poligonul de tragere din Sângeorgiu de Mureș, a fost organizată Ziua Distinșilor Vizitatori, pentru exercițiul Junction Strike 19.

Ziua a fost deschisă printr-un briefing de prezentare desfășurat în cadrul Componentei de comandă a forțelor pentru operații speciale (SOCC), urmat de vizitarea expoziției statice de armament, tehnică și echipamente specifice forțelor pentru operații speciale, iar la final a fost prezentat un exercițiu demonstrativ, al cărui scop a fost demonstrarea capabilităților pentru asigurarea unui nivel înalt de interoperabilitate între unitățile de elită responsabile în combaterea terorismului.

Secvențele executate în cadrul exercițiului au constat în executarea unei misiuni de cercetare specială (culegerea informațiilor despre misiune), finalizată cu o acțiune de salvare de ostatici pusă în scenă de un detașament al forțelor pentru operații speciale în colaborare cu Detașamentul special de protecție și intervenție (DSPI).

În urma unor negocieri eșuate, purtate pentru eliberarea oficialilor guvernamentali care au fost răpiți, este aprobată o intervenție, beneficiind de sprijinul aerian oferit de Forțele Aeriene Române, prin trei elicoptere IAR 330 Puma Socat.

Suntem în măsură să executăm misiuni pe apă, sub apă, pe uscat sau aerian. Cea mai dificilă parte a misiunii este pregătirea. În spatele acestor mici demonstrații, stau zeci sau chiar sute de ore de antrenament. Ce vedeţi este doar vârful icebergului, spunea unul dintre operatorii de forțe pentru forțe speciale implicați în exercițiu.

Marți, 18 iunie, în Poligonul de tragere situat în Soveja, forțele pentru operații speciale participante la exercițiul Junction Strike 19 (JUST 19) au executat o secvență dintr-un exercițiu tactic de răspuns la criză, planificat după un scenariu fictiv, în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori.

JUST 19 este primul exercițiu care a reunit militari din Georgia, Republica Moldova și România, oferind posibilitatea operatorilor din forțele speciale să verifice procedurile operaționale de acțiune şi să crească nivelul de interoperabilitate. La activitate a participat și o delegație condusă de directorul Statului Major al Apărării, general de brigadă Corneliu Postu.

JUST 19 s-a derulat în două etape, astfel: în prima s-au desfășurat activități de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciții de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfășoare acțiuni tactice ale elementelor de forțe pentru operații speciale, în cele trei medii operaționale – terestru, aerian și maritim.

La exercițiu au participat peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care au executat acțiuni specifice în peste zece locații de pe teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucție și baze aeriene din județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Mureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și municipiul București).

Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale s-au antrenat și au desfășurat acțiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii și aproximativ 120 de militari străini din țări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

  • Locotenent-colonel Sergiu Colceriu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu