Vineri 29 martie, în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, Mihai Dan Chirică, și a șefului Direcției Medicale, colonel medic dr. Dragoș-Marian Popescu, a avut loc ceremonia prilejuită de împlinire a 98 de ani de existență a Institutului Cantacuzino, înființat la 1 aprilie 1921.

După intonarea Imnului Național, preotul militar Florin Vlădoiu, șef al Secției de Asistență Religioasă din Ministerul Apărării Naționale, și preotul militar Mirel Ilie, care slujește la cripta Institutului, au oficiat un Te Deum, urmată de rostirea alocuțiunilor.

Apoi, oaspeții de onoare împreună cu personalul Institutului Cantacuzino au plantat 50 de puieți de castan, tei și stejar în incinta institutului, aflat în inima capitalei României. Sub deviza Verde pentru Viață, acțiunea s-a încadrat în campania Luna Pădurii, ce se desfășoară la nivel mondial, în fiecare an, în perioada 15 martie-15 aprilie.

Activitatea s-a încheiat cu vizitarea ariei de producție a SOD-ului NATURAL, bine-cunoscutul antioxidant produs de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino.

Din decembrie 2017, Institutul a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale, cu scopul de a-l revitaliza și de a se relua activitatea prin care s-a consacrat în cei aproape 100 de ani.

În toată perioada de existență, de aproape un veac, oamenii au fost, fără îndoială, cea mai valoroasă resursă a Institutului Cantacuzino. Realizările remarcabile din domeniul medical ale cercetătorilor de aici au făcut ca Institutul să fie cunoscut și respectat în întreaga lume.

Am toată încrederea că vom reuși, împreună cu dumneavoastră, cei care v-ați alăturat echipei de astăzi a Institutului Cantacuzino, să readucem instituția în avangarda cercetării științifice românești, europene și mondiale, precum și refacerea capacităților de producție pentru vaccinurile și produsele medicale pentru care era atât de apreciat în trecut.

Vă asigur de întregul sprijin al conducerii Ministerului Apărării Naționale și sunt convins că centenarul Institutului Cantacuzino ne va găsi mult mai aproape de realizarea ambițioaselor obiective asumate împreună, a declarat secretarul de stat Mihai Dan Chirică.

Omagiem, astăzi, acest tezaur al cercetării românești, Institutul Cantacuzino, și depunem eforturi pentru ca acesta să-și îndeplinească, în continuare, menirea și rațiunea pentru care a fost creat, respectiv de promovare a sănătății publice prin cercetare interdisciplinară de înaltă calitate și prin activități de monitorizare, prevenire și control al bolilor transmisibile.

Ne-am asumat garanția unui viitor mai sigur pentru cetățenii României, iar acest lucru ne determină să acționăm cu profesionalism și răspundere, competențele fiecăruia dintre noi asigurându-ne drumul către succes. Institutul va continua să-și exercite cele patru funcțiuni principale – diagnostic și supraveghere microbiologică pentru sănătatea publică, cercetare-dezvoltare în microbiologie și imunologie, fabricație de produse biologice, învățământ și educație medicală continuă –, iar prin dinamism, mobilitate și adaptare la provocările reale ale științei și cunoașterii contemporane, va răspunde nevoilor societății noastre.

Împreună vom reuși să atingem acest standard de performanță și declar acest lucru cu certitudinea faptului că roadele eforturilor noastre, ca echipă, se vor reflecta în viața tuturor românilor, a subliniat, în alocuțiunea sa, comandantul Institutului Cantacuzino, colonel Petrișor Jalbă.

În cadrul evenimentului, colonelul Romeo Feraru a făcut o sinteză a importanței institutului:

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino  a fost înființat acum 98 de ani, la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri Dr. I. Cantacuzino.

A reprezentat la vremea aceea un moment important pentru cercetarea românească, în primul rând prin faptul că s-a angajat să aprofundeze cunoașterea științifică și rezolvarea problemelor de sănătate publică a populației României, răspunzând astfel, cerin­țelor unei societăți în plină evoluție.

Fondatorul acestuia, Ion Cantacuzino, și-a dedicat întreaga sa energie făuririi institutului în care spiritul adevărului științific să domine prezentarea domeniilor de activitate.

Și-a privit viața ca un privilegiu, trăind cu intensitate și acordând măreție oricărui scop împlinit, încercând să transmită tinerilor ce-i călcau pe urme, torța vie a cunoașterii pe care el a purtat-o cu responsabilitate:

Cea mai mare bucurie a mea a fost de a împărtăși tinerilor știința pe care o dobândisem și de a deștepta în mintea lor dorința de a ști mai departe și de a-și adânci cunoștințele, spunea profesorul.

Moștenirea, pe care marele savant român a lăsat-o Institutului ce îi poartă numele, este una în care se reflectă respectarea trecutului, dar și racordarea cercetării naționale la cea internațională. Ambele exigențe, sunt și astăzi valabile.

S-a început cu vaccinarea antiholerică, imunizarea activă a populației împotriva dizenteriei și febrei tifoide, etiologia și patologia scarlatinei.

S-a continuat cu vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei, fapt ce a propulsat România pe locul 2 în lume, după Franța, drept țara care a introdus, în anul 1926, vaccinul BCG.

Însă, cercetarea științifică nu s-a oprit și nici nu se va opri, pentru că este datoare omenirii cu vaccinuri împotriva altor boli infecțioase care nu sunt controlate în prezent.

De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în cadrul Institutului Cantacuzino, s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri și seruri terapeutice, specialiștii săi fiind implicați în activități de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare și pregătire a personalului medical de specialitate.

În cadrul Centrului de învățământ Jacques Monod, centru realizat cu sprijinul Institutului Pasteur din Paris, s-au organizat cursuri de perfecționare, cu participare internațională, conferințe și sesiuni științifice, cu susținerea unor referate de specialitate.

În prezent, în institut, se desfășoară o intensă activitate de învățământ, în cadrul catedrei de Microbiologie și Epidemiologie din Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

De asemenea, în laboratoare absolvenții facultăților de medicină și biologie își pregătesc tezele de licență și doctorat.

Însă, aniversarea de astăzi a institutului nu se poate limita la rememorarea a ceea ce s-a făcut, ci trebuie, mai ales, să determine o privire în perspectivă, pentru a se regăsi acel entuziasm necesar îndeplinirii unei misiuni, astfel încât, prin proiecția unor pași curajoși să se răspundă mai bine așteptărilor societății.

Este într-adevăr vorba despre o recunoștință față de istoria acestuia, dar și despre o angajare mai hotărâtă de reproiectare şi reînnoire, despre dialog și inițiative împărtășite.

Astfel, dorința profesorului Cantacuzino este perpetuată. Institutul își asumă, așadar, o misiune importantă, aceea de vector cu potențial al unei societăți construite pe cunoaștere, prin materializarea unor proiecte de cercetare, ce reunesc echipe de specialiști, pregătiți să facă față, cu competență, provocărilor din aria de responsabilitate. Doar astfel, spațiul cercetării se poate constitui într-un spațiu al performanței.

  • Cristina Fratu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu