În Crinț deprins-am cutezanța /Cu care-n lume am pornit. /De Crinț legat-am și speranța /Atâtor visuri de-mplinit!

Ioan Stănișor „Din Crinția”

Instructorul a trecut la șlefuirea calităților fizice ale studenților.
Foto: Eugen Mihai

Așezate într-un cadru natural mirific, pe una dintre muchiile nordice ale munților Cindrelului, tabăra și poligonul complex de instrucție în teren muntos Crinț, ale Academiei Forțelor Terestre Nicolae Balcescu din Sibiu, oferă condiții de pregătire viitorilor ofițeri.

Poligonul face parte din complexul de poligoane al Academiei Forțelor Terestre și se află ca amplasament la cota 1320m, pe fostul aşezământ al companiei grănicerești de la Orlat, de pe vremea Mariei Tereza, ne povestește maistrul militar principal Andrei Ioan Cristean, șeful poligonului Crinț, care se uită cu mândrie la studenții ce se instruiesc timp de o săptămână în munți.

Construirea adăpostului și aprinderea focului fac parte din tehnicile de supraviețuire.
Foto: Eugen Mihai

Instrucția este complexă: bobocii învață cum să lupte în teren muntos, cum să supraviețuiască în condiții de izolare, dar și să schieze. Studentul Bogdan Cerșteanu a mai schiat, dar, cu toate acestea, ce l-au învățat instructorii l-a ajutat să-și îmbunătățească tehnica.

Perfecționarea presupune efort, repetiție și răbdare.
Foto: Eugen Mihai

Despre instructori vorbește și studenta Diana Faur: Sunt pentru prima dată aici și sunt surprinsă, având în vedere că este o experiență foarte frumoasă. Nu mă așteptam să-mi placă așa de mult, iar instructorii ne-au ajutat foarte mult, ne-au susținut și chiar mă bucur că sunt în acest loc împreună cu colegii mei.

Deplasarea în coloană, pe schiuri.
Foto: Eugen Mihai

Pentru instructori, pregătirea în Crinț nu mai reprezintă o noutate. Locotenent-colonelul Ovidiu Simuleac, instructor superior în catedra de pregătire militară din AFT, pregătește viitorii ofițeri de mai bine de 20 de ani:

Mi-au trecut prin mână mai multe generații. Sper ca fiecare dintre ele să ajungă să folosească ceea ce au învățat aici. (…) Schiul este unul dintre cele mai dure sporturi, pentru că necesită forță, sunt tehnici pe care nu le poți asimila în altă parte și se pot învăța doar pe timpul sezonului rece și în condiții speciale, de munte.

Deprinderea cu tehnicile de ochire caracteristice terenului înzăpezit.
Foto: Eugen Mihai

În munți, studenții învață cum să aprindă focul cu tot ce găsesc în natură. Dacă la prima vedere pare simplu, atunci câd trec la treabă este ceva mai complicat.

Motivul: sunt câteva secrete pe care trebuie să le știe. Atât vara, cât și iarna, în teren muntos împădurit, pentru a face un foc avem nevoie de vegetație uscată, aşchii de lemn și rășină, le explică tinerilor unul dintre instructori.

Trecerea în poziția pentru luptă, pe schiuri, a unei grupe în deplasare.
Foto: Eugen Mihai

Timp de o săptămână, bobocii de la Academia Forțelor Terestre s-au instruit în munți, iar concluzia acestei pregătiri ne-a prezentat-o locotenent-colonelul Adrian Teodorescu, instructor avansat în cadrul centrului de pregătire:

Încercăm foarte mult să le dăm curaj și încredere în propriile forțe, pentru că a supraviețui înseamnă, în esență, să-ți cunoști echipamentul, nevoile, să te cunoști pe tine în situații extreme. Supraviețuirea nu este doar un foc foarte frumos aranjat sau o colibă indiană foarte bine realizată, ci presupune a trăi la temperaturi extreme, a-ți face un foc foarte rapid, expeditiv, în câteva minute, cu materialul găsit la îndemână. Noi asta încercăm să le dăm, încredere, să treacă peste toate obstacolele pe care le întâlnesc.

De la stângăcie la îndemânare.
Foto: Eugen Mihai

Despre autor

Ilinca Mădălina

Lasă un comentariu