În perioada 12-18 mai, la Piteşti, s-a desfășurat etapa finală pe Ministerul Apărării Naţionale a Competiţiilor aplicativ-militare și sportive între instituţiile militare de învăţământ.

După ce, la Sibiu, a avut loc prima parte a acestei competiţii, jocurile sportive, iată că a venit rândul etapei a II-a să testeze abilităţile militarilor, de data aceasta prin probe aplicativ-militare, de atletism şi nataţie.

La linia de start s-au aliniat șapte loturi sportive, alcătuite din studenţi ai academiilor militare sau elevi din şcolile militare de subofiţeri şi maiştri militari ale categoriilor de forţe ale armatei.

Disciplinele de concurs au fost: patrula militară, duelul de foc, nataţia şi atletismul. Numai că fiecare dintre ele a cuprins mai multe probe, meciuri sau ateliere, organizate pe două mari categorii: masculin şi feminin. Astfel că, în patru zile, de dimineaţa până seara, concurenţii au trecut prin 12 probe, 12 meciuri şi trei ateliere. Un efort considerabil atât pentru ei, cât şi pentru ochiul atent al celor aproape 20 de arbitri.

Nu toţi militarii s-au simţit ca peştele în apă la probele de nataţie.
Foto: Alina Crișan

Primele două zile, 13 şi 14 mai, au fost dedicate atletismului şi nataţiei, iar competiţia a început în forţă, cu toate că era weekend. La Bazinul Olimpic din Piteşti s-au derulat trei probe, 100 de metri liber masculin (50 feminin), 100 de metri bras (50 feminin) şi ştafeta combinată.

Studenţii Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT) au pornit lupta hotărâţi să recupereze avantajul pe care îl avea lotul Academiei Tehnice Militare (ATM) din prima etapă, unde la volei au câştigat locul I, şi la feminin, şi la masculin.

Doar că viitorii ingineri nu erau gata să îl cedeze şi au ieşit primii la patru din cele cinci curse.

Foto: Alina Crișan

Apoi, întrecerea s-a mutat la Stadionul Municipal Nicolae Dobrin pentru atletism, cu probele de 100, 400, 1.500 şi 5.000 de metri plat, săritura în lungime, ştafetele de 4×100 şi 4×400 de metri plat.

O probă cu… surprize – 1.500 de metri plat feminin.
Foto: Alina Crișan

Şi aici lupta s-a dat, în principal, între cele două academii, dar pe podium au început să urce şi studenţi din Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB)şi Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă (AFA), iar la 1.500 de metri plat, feminin, eleva caporal Nicoleta Găman, din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene (SMMMSFA), a suflat locul I de sub nasul celor două favorite.

Proba de ştafetă a pus cel mai bine în evidenţă ambiţia concurenţilor.
Foto: Alina Crișan

Începutul săptămânii trecute a venit cu ploaie în Piteşti, de parcă ştia că militarii încep probele în poligonul Lăbuşeşti, din Bascov. Duelul de foc a ocupat toată ziua de luni.

Concursul se desfăşoară în sistem turneu, fiecare cu fiecare şi tur-retur, adică 12 meciuri pentru fiecare concurent. Pe lângă pregătire, verificarea ţintelor, tragerile de reglaj şi meciurile propriu-zise, competiţia a şi fost întreruptă de o familie de cabaline care, din prea multă grijă a stăpânilor, a ajuns să pască în poligon, între ţinte şi militari.

Camuflate prin echipament şi machiaj, fetele au început probele aplicativ-militare.
Foto: Alina Crișan

Marţi s-a desfăşurat proba de patrulă.

Competitorii au arătat un nivel foarte bun al pregătirii fizice, reuşind să îndeplinească cu succes sarcinile fiecărei probe. La patrulă, băieţii au avut de alergat 12 kilometri, iar fetele 5, de executat trageri, de trecut printr-o porţiune contaminată, cu masca contra gazelor pe figură, şi de aruncat grenadele de mână, mi-a explicat şeful comisiei tehnice, colonel Cristian Pelea.

Patrula – testul militarului complet.
Foto: Alina Crișan

În urma celor două discipline militar-aplicative s-a schimbat clasamentul. Toate probele au fost câştigate de studenţii AFT, urmaţi de ANMB, AFA sau SMMMSFA, lotul ATM ratând, de fiecare dată, podiumul.

„Duelul de foc ne-a scos în evidenţă. La masculin, colegii de lot au avut același număr de puncte cu locul al II-lea, dar au pierdut la timp, iar fetele au obţinut același punctaj cu lotul AFT.” – Elev caporal Nicoleta Găman, SMMMSFA.
Foto: Alina Crișan

După primele două discipline sportive (atletismul şi nataţia), clasamentul arăta câştigător lotul ATM. Însă lotul AFT a reuşit să recupereze cele 37 de puncte care îi distanţau de aceștia la probele aplicativ-militare. Aşadar, câştigătorul acestei ediţii a fost lotul AFT, ATM s-a clasat pe locul al II-lea, iar ANMB pe poziţia a III-a, a precizat colonelul Pelea.

„Punctul forte al lotului AFT a fost patrula, unde am obţinut cel mai mare punctaj. Este o probă cu multe provocări. Am reușit să recuperăm handicapul de puncte cu care am pornit și, în cele din urmă, să ne impunem.” – Student Alexandru Alungulesă, AFT (campion la 1.500, 5.000 de metri plat și cu patrula, locul al III-lea la ștafeta de 4×400 de metri).
Foto: Alina Crișan

La festivitatea de premiere, găzduită de Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I (SMMMSFT), au participat şeful Direcţiei instrucţie şi doctrină, general de brigadă Dorin Blaiu, comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă Mihai Viteazul şi al garnizoanei Piteşti, colonel Marian Bae, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I, colonel Laurean-Georgel Oprean, şi expertul superior din Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Argeş, Alice Florea.

„Nu pot să spun că lotul nostru excelează la vreo disciplină, dar suntem uniţi, luptăm și reușim să acumulăm la fiecare probă câteva puncte. Așa am reușit să ne clasăm pe locul al III-lea în clasamentul general.”- Student plutonier Valentin Terente, ANMB (locul al II-lea la patrulă și 4×100 ștafetă, locul al III-lea la 100 de metri nataţie bras).
Foto: Alina Crișan

Clasament:

Atletism: ATM (I), AFT (II), ANMB (III).

Nataţie: ATM (I), AFT (II), SMMMSFA (III).

Duel de foc: feminin: AFT (I), SMMMSFA (II), ANMB (III); masculin: AFT (I), AFA (II), SMMMSFA (III).

Patrulă: feminin: AFT (I), SMMMSFA (II), ANMB (III); masculin: AFT (I), ANMB (II), SMMMSFA (III).

General: AFT (I), ATM (II), ANMB (III), SMMMSFA (IV), AFA (V), SMMMSFT (VI), SMMMFN (VII).

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu