SFAT este un acronim în limba engleză și, chiar dacă americanii caută, de obicei, denumiri ale căror acronime să fie ușor de reținut și să sune a ceva cunoscut în engleză, de data aceasta, cu SFAT-ul, au nimerit-o mai bine pentru limba română. Și asta pentru că SFAT înseamnă Security Force Advisory Team și această structură îi include pe militarii care consiliază și asistă (deci, sfătuiesc) forțele de securitate afgane, armată și poliție.

Locotenentul Adrian Stoian este șef compartiment planificare operații la Batalionul 206 Artilerie General Mihail Lăcătușu, din Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa. În Afganistan, face parte din echipa de militari români care lucrează în Comandamentul de instruire, asistență și consiliere Sud, din Baza Aeriană Kandahar. Este consilier și instructor de artilerie la Centrul Militar Regional de Instruire Kandahar, alături de plutonierul-major Costel Mihai. Timp de şase săptămâni, cei doi specialişti în artilerie au consiliat şi instruit militarii afgani în cadrul cursului de artilerie pentru tunul-obuzier calibrul 122 mm.

Locotenent Adrian Stoian.

Am organizat instrucție practică şi teoretică la obuzier, dar și o parte de consiliere în cadrul programului train the trainers. Am participat la pregătirea militarilor afgani, împreună cu instructorul afgan, dar, în același timp, am consiliat instructorul și am monitorizat activitatea acestuia. L-am ajutat pe instructorul afgan să-și îmbunătățească atât cunoștințele pe linie de artilerie, cât și valenţele pedagogice necesare în procesul de instruire. Militarii afgani au luat totul de la zero, ei având doar o pregătire de bază în arma infanterie. Am început cu ABC-ul armei, cunoaşterea tunului obuzier, lucrul cu harta, orientarea cu ajutorul goniometrului busolă şi câteva noţiuni de trageri, spune Stoian.

Locotenentul și-a început misiunea în urmă cu trei luni și a avut nevoie de o perioadă de acomodare, nu atât cu Afganistanul, cât cu modalitățile și procesul de instruire al Armatei Naționale Afgane. A venit în teatrul de operații pentru a-i învăța pe alții, dar a învățat din interacțiunea cu cei alături de care lucrează. A fost comandant de pluton și comandant de baterie obuziere și era curios să vadă ce se întâmplă în mediu internațional în arma sa, pentru că era convins că diferențele sunt destul de mari.

Am făcut o comparație între procesul de instruire al militarilor afgani și cel al aliaților. Artileriștii americani au o tehnologie mult mai avansată, lucrurile pe care le facem noi sunt învechite pentru ei, fac totul pe calculator, automat, noi încă lucrăm pe foaia de hârtie. Aceste deprinderi mă ajută în procesul de instruire a militarilor afgani și este punctul nostru forte, pentru că suntem singura echipă care poate face acest lucru. Americanii au fost un pic surprinși, multe proceduri le erau străine: lucrul cu aparatele de ochire, lucrul la obuzier, pentru că la ei totul e automatizat. Și ei învață despre calculul manual, dar nu pun accent pe asta.

Echipa se bazează și pe experienţa plutonierului-major Costel Mihai, care este alintat de militarii afgani baba (bunicul). Pe unii dintre instructori ia întâlnit şi în precedenta misiune din 2016, atunci când aceştia i-au fost chiar elevi.

Plutonier-major Costel Mihai.

Sunt la a doua misiune ca instructor de artilerie şi sunt mândru că, iată, după patru ani mă întorc aici, în centrul de instruire şi foştii mei elevi sunt acum instructori pentru noi generaţii de artilerişti care vor lucra în cadrul Corpului 205 ANA, spune Mihai.

Adaptabilitatea românească, născută din anii petrecuți în lipsuri financiare instituționale, îi ajută pe români să înțeleagă nevoile militarilor afgani și să-și depășească întrucâtva atributele funcției, încercând să găsească soluții pentru problemele acestora, astfel încât să-și poată completa instruirea.

Trebuie să ne ocupăm de toate problemele posibile pe care le poți întâmpina la un curs, de la a nu avea caiete și pixuri, până la lipsa muniției. Prima dată mi s-a părut un pic complicat, după care mi-am dat seama că nu sunt în România și  lucrurile nu merg la fel de repede și facil ca la noi, explică locotenentul Stoian.

Misiunea NATO Resolute Support, care se desfășoară acum în Afganistan și în care sunt implicați toți militarii români prezenți în acest teatru de operații, are ca scop instruirea și consilierea forțelor de securitate afgane, armată și poliție, pentru a deveni complet autonome și a nu mai depinde de susținerea aliată în asigurarea securității țării.

 

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu