Săptămâna trecută, la Sibiu, cei mai buni sportivi din instituțiile militare de învățământ și unitățile de instrucție s-au întrecut în etapa finală a Campionatului de pentatlon militar.

Foto: Eugen Mihai

Tragerea, pista cu obstacole, înot, aruncarea grenadelor și crosul reprezintă cele cinci probe de foc prin care au trecut militarii pentru titlul de Pentatlonistul anului.

Cătălin Lodroman.
Foto: Eugen Mihai

Și în liceul militar, anul trecut, am luat locul I la triatlon și mă bucur că am reușit să-mi păstrez performanța în primul an de academie. A fost o competiție intensă și foarte strânsă. Medalia de aur cred că mi-a adus-o pregătirea pe care am început-o cu șase luni înainte.

– Student fruntaș Cătălin Lodroman, AFT, locul I individual

Foto: Eugen Mihai

Nouă loturi sportive au răspuns provocării, patru de la instituțiile militare de învățământ (Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, Academia Navală Mircea cel Bătrân și școlile militare de maiștri militari și subofițeri ale forțelor terestre și aeriene) și cinci care au reprezentat statele majore al forțelor terestre, aeriene și navale, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul Logistic Întrunit.

Alina Maria Silişteanu.
Foto: Eugen Mihai

Pregătirea mea este continuă, din 2007, de când am intrat în sistemul militar. La fiecare cursă, concurez în primul rând cu mine însămi, pentru a-mi depăși recordul anterior. Iar medalia de aur reprezintă răsplata pentru munca și efortul depuse.

– Plutonier Alina Maria Silişteanu, SMFT, locul I individual

Foto: Eugen Mihai

Competiția a început marți, 25 iunie, cu tragerea de precizie şi de viteză cu pistolul mitralieră, 20 de cartuşe, de la 100 m.

Foto: Eugen Mihai

În a doua parte a zilei, s-a dat startul la proba de înot, 50m.

Foto: Eugen Mihai

Miercuri, sportivii militari au luptat cu căldura pentru a scoate cel mai bun timp la pista cu obstacole, tip CISM, și au încheiat ziua întrecându-se la aruncarea grenadelor de mână, de exercițiu, la precizie şi distanţă.

Gavril Manga.
Foto: Eugen Mihai

Cursa a fost destul de strânsă, a trebuit să lupt până în ultima zi. Adversarii au fost bine pregătiți, fiecare categorie de forțe a avut câte o surpriză în lot. Locul I pe podium se simte, astfel, cu atât mai bine.

– Plutonier Gavril Manga, SMFT, locul I individual

Foto: Eugen Mihai

După primele patru probe, se face un clasament. Cine are cele mai multe puncte pleacă primul la proba de alergare. Ceilalți, după diferenţa de puncte tradusă în timp. Astfel, cine termină primul crosul ocupă locul I în clasamentul individual, la categoria pe care o reprezintă, explică șeful comisiei tehnice, colonel Cristian Pelea.

Foto: Eugen Mihai

Surprize nu prea au fost în clasament. La unitățile de instrucție, Forțele Terestre au ocupat tot podiumul la masculin, iar fetelor le-a scăpat doar locul al II-lea, furat de căpitanul Raluca Irimia, de la SMFA.

Loredana Gabriela Mocanu.
Foto: Eugen Mihai

Particip din anul I la pentatlon și, fiind ultima ocazie de a câștiga ca student, am avut o pregătire asiduă în acest an, am accentuat mai mult partea de înot și alergare. Am fost foarte fericită că am reușit să obțin locul I, dar și ușor melancolică, știind că urmează să plec.

– Student sergent-major Loredana Gabriela Mocanu, AFT, locul I individual

Foto: Eugen Mihai

În clasamentul general, după SMFT, au venit pe locul al II-lea cei de la marină, înaintea aviaţiei, de data aceasta. Și la instituțiile militare de învățământ tot podiumul, la masculin, a aparținut studenților AFT.

Foto: Eugen Mihai

La feminin, AFT a păstrat medalia de aur, dar a cedat argintul elevei Alexandra Balcanu, de la SMMMSFT, și bronzul studentei sergent Ioana Brumă, de la ANMB.

Foto: Eugen Mihai

Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, în prezența comandantului instituției, general de brigadă prof. univ. dr. Ghiţă Bârsan.

Clasament general

Unități de instrucție

Locul I – SMFT

Locul al II-lea – SMFN

Locul al III-lea – SMFA

Locul al IV-lea – CCI

Locul al V-lea – CLÎ

 

Instituții de învățământ

Locul I – AFT

Locul al II-lea – SMMMSFT

Locul al III-lea – SMMMSFA

Locul al IV-lea – ANMB

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu